Afbeelding

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Vrolijke bekjes

Opinie

Het komende weekend zal hopelijk in veel huiskamers het lied; ‘hoor, wie klopt daar kinderen’ niet voor niets worden gezongen. De groots opgezette intocht van Sinterklaas was een geweldig succes op het grote plein voor het gemeentehuis. Prima keus en een prachtige show van Warboel en tientallen veelkleurige pieten. In de binnenstad was het na afloop ook gezellig druk met musicerende pieten en de zonnige terrassen zaten dan ook al snel vol. 

In de winkelstraten zie ik niet veel meer van het naderend kinderfeest, de echte sinterklaassfeer ontbreekt jammer genoeg wat in de binnenstad. Wel zien we inmiddels al veel kerstbomen, kerstversieringen en kerstcadeautjes. Toch denk ik dat deze week spannend blijft voor de kleintjes .
Toen wij nog kinderen waren, stonden wij met de neusjes tegen de etalageruit van Koenders of Tata Huls te kijken wat we graag zouden willen hebben. Ons wensenpakket was niet zo groot kort na de oorlog. De nog kleine kinderhand was gauw gevuld. Als wij ondeugend waren geweest, konden we dat biechten als katholiek: probleem opgelost. Dat was wel zo gemakkelijk, het was anders toch lastig iets te verzinnen als kind.
Bij Sinterklaas was je nooit zeker wat hij wel of niet wist. Mijn moeder zei dat hij bijna alles zou zien. Pa deed altijd wat wazig over de sint. Hij mocht niet teveel zeggen omdat hij sint altijd rond reed. Wel wist hij dat de sint een dik boek had met gegevens van kinderen, maar daar mocht hij als zijn chauffeur nooit in kijken zei hij dan plechtig.

Ik hoop dat kinderen naast cadeautjes ook nog naar de grote ijsbaan mogen, als ‘sint’ nog geld over heeft. Als dat niet het geval is, moeten ouders vooral niet schromen om bij de gemeente te vragen naar het meedoenarrangement. Het binnenstadbedrijf heeft een energiezuinige installatie weten te huren, maar menig gezin betaald het volle pond. Het zou jammer zijn als mensen hier geen gebruik van maken door onbekendheid. Na aanmelding toetst men of een gezin in aanmerking komt. Families kunnen zich het hele jaar tot 6 december 2022 aanmelden. De toelating geldt voor het jaar 2022 las ik op de site www.meedoenarrangement.nl, hoop dus dat het nog lukt deze week. 

Veel kinderen zullen met schoolschaatsen op het gezellige overdekte deel op het Simonsplein komen. Maar wat is er mooier dan daarna een rondje rond de kerk te schaatsen. De mannen en fans van Mooi Koor Man staan weer tot en met zondag acht januari 2023 klaar om iedereen van schaatsen te voorzien en de baan mooi te houden. Best een hele klus ieder jaar, maar oh zo dankbaar om al die glunderende kinderoogjes te zien. Mooi ook dat MKM de kinderen weer namens restaurant Jansen mag verrassen met lekkere ‘spekjes voor vrolijke bekjes’.

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant