Afbeelding

Lachen dus

Opinie

Lachen dus

De Achterhoek kleurt BBB -groen, lees ik in mijn krant. Wonderlijk hoe snel een heel gebied van kleur kan verschieten, dat zal een politicus uit Den Haag niet zo gauw gebeuren. 

Woensdagmorgen ging ik tijdens mijn wandeling gelijk naar de stembus op ons gemeentehuis. Althans dat was de bedoeling. Mijn arts heeft mij voorgeschreven flink door te lopen om verstoppingen aan de aderen te voorkomen. Ik kreeg last van wat in winkelierskringen liefkozend etalagebenen wordt genoemd. De rij voor de stembus was zo groot dat ik te lang stil zou staan. Dus stelde ik mijn stembusgang uit tot de middag. De rij was echter zeker zo lang. Twintig minuten later zagen wij in de hal een bord met de waarschuwing; “Als de rij wachtenden te lang is kunt u ook stemmen in het Borghuis”. Ruim tien minuten later kwamen maar liefst drie stemhokjes in zicht en een herhaling van de eerdere waarschuwing om elders te gaan stemmen bij te lange rijvorming. Ook was er aan de balie een tekst opgehangen dat men zich op diezelfde plek kon melden om ‘coronavrij te stemmen’. Heel attent, alleen wat laat als je inmiddels ruim een half uur in een rij hebt gestaan op nog maar een paar meter van het rode potloodje. Die laatste meters blijken zo lang te duren dat veel ouderen alsnog een stoel zoeken.
Aan de vrijwilligers achter de tafels ligt het niet, die werken hard door. Gevolg; een rij wachtenden mét stembiljetten voor de drie stemhokjes. Keurig verdeeld in twee gewone en één voor rolstoelen. Er heerste ondanks de lange wachttijd een olijke stemming, alsof mensen voelen dat het een historische dag gaat worden. Meer stemmers dan verwacht, daar wordt je als democraat blij van. De rood wit blauwe vlaggen in het land gaven de volgende dag overigens datzelfde goede gevoel. Alles wordt nu immers anders?

Dat ‘ De Achterhoek kleurt groen’ moet u niet te letterlijk nemen. De meeste gemeenten stemden gemiddeld ruim veertig procent BBB-groen. ‘Doetinchem bekijkt het, net als uw columnist, anders’. In onze gemeente stemde drieënzeventig procent ( driekwart van de stemmers) niet voor het BBB-groen. Maar ja de meerderheid werd wel vaker over het hoofd gezien. Zevenentwintig procent dus wel, een prachtig resultaat voor “Sweet Caroline’. Door gewone mensentaal te gebruiken en de zaken bij naam te noemen werd haar partij in elke provincie de grootste. Zal nog best een klus worden alles beter te doen, maar niet geschoten is altijd mis.
Echt blij werd ik van het verlies van het clubje van Gideon van Meijeren. De ‘overwinningsspeech’ van Baudet, nadat bekend werd dat hij van twaalf naar twee zetels was gekrompen, deed mij denken aan het absurdistisch cabaret van Hans Teeuwen. Lachen dus!

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant