Afbeelding

Geweld bij sportwedstrijden

Opinie

Geweld bij sportwedstrijden

Burgemeester, geweld bij sportwedstrijden steekt ook hier steeds vaker de kop op. Moeten we daarmee leren leven? “Laat ik vooropstellen dat we geweld sowieso willen uitbannen. Dat geldt voor de samenleving als geheel maar zeker ook voor de sport. Bij sport denk ik aan de Engelse term ‘fair play’. Zo zou het moeten zijn, maar helaas is het niet altijd zo.”
Is dit een verschijnsel dat typisch iets is bij voetbal? “Eigenlijk komt geweld bij alle sporten voor, maar omdat voetbal de grootste publiekssport is vooral daar. Op kleinere schaal denk ik aan ouders die langs de lijn staan en daar dingen roepen die weinig met sportbeleving te maken hebben en zo een slecht voorbeeld voor de jeugd zijn.”
Vandalisme bij een omstreden beslissing door de arbitrage kwam vroeger ook voor. Structureel geweld gaat verder. Waar schrijft u dat aan toe? “Sport is emotie en bij emotie kan fysiek geweld wat eerder voorkomen, maar dat is geen reden om een oogje dicht te knijpen. Structureel geweld in de voetbalwereld is een ander thema. Gelukkig komt het bij de Graafschap binnen de club niet voor. Landelijk zien we dat groepen supporters elkaar bellen en ergens met elkaar op de vuist gaan of zonder duidelijke aanleiding een wedstrijd verstoren zoals we onlangs gezien hebben. Op de Vijverberg hebben we structureel geweld alleen gezien bij bezoekende supporters en niet bij de eigen aanhang en dat willen we graag zo houden. Sinds een paar jaar mag er weer drank in de stadions gebruikt worden. Dat is niet bevorderlijk.”
Waar is de (voetbal)vereniging nog verantwoordelijk en waar begint uw taak als het gaat om orde en veiligheid? “We maken altijd een veiligheidsanalyse en baseren onze maatregelen daarop. Het gaat daarbij doorgaans om beroepsvoetbal en soms om andere sporten waar veel publiek bij aanwezig is. De verenigingen zijn verantwoordelijk voor de orde en veiligheid op hun accommodaties. Bij ernstige uitwassen kan de politie binnen de hekken optreden om de orde te herstellen. Het bestuur van een vereniging kan optreden door bijvoorbeeld spelers uit te sluiten. De verantwoordelijkheid van een bestuur houdt niet op bij het hek. Ook kunnen disciplinaire maatregelen genomen worden. Ik weet dat het niet altijd makkelijk is, maar je moet ertoe bereid zijn om tot een gedragsverandering te komen en dan lukt het ook.”
Is er nog wel een relatie met sport als het om geweld op en buiten het veld gaat? “Die is beperkt. De individuele waarde en beleving van sport als gezondheid en ontspanning is dan ver te zoeken. Eigenlijk moet je de klassieke Olympische gedachte als leidraad nemen.”
Zouden de gemeenten, de clubs en de KNVB de handen niet effectiever ineen moeten slaan? “Er is zeer regelmatig overleg over de veiligheid rond wedstrijden, niet alleen landelijk maar ook op lokaal niveau. Soms moet je reageren op incidenten. Dat kan enorm van invloed zijn op de openbare orde en veiligheid.”
Hebt u wensen voor de beleving van sport? “Ik ben een paar keer in Amerika bij sportwedstrijden geweest. Daar is een wedstrijd vaak een complete familiehappening. Die sfeer zou ik graag ook in Nederland willen beleven.

Tekst: Bert Vinkenborg

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant