Afbeelding

Het stroomnet slibt dicht

Opinie

Burgemeester, minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat bezocht onlangs de provincie Gelderland. Met welke boodschap?
“Zij was geïnteresseerd in hoe we in Gelderland omgaan met de problemen op het elektriciteitsnet. Wat voor creatieve oplossingen wij lokaal en regionaal verzinnen, hoe erg het probleem is en waar wij tegenaan lopen. Voor het economisch beleid en het vestigingsklimaat is het belangrijk dat bedrijven zich hier kunnen vestigen. Heel lang ging het alleen over de beschikbaarheid van grond, maar tegenwoordig gaat het ook over de beschikbaarheid van nutsvoorzieningen en met name elektriciteit. De minister en wij maken ons zorgen of wij de uitbreiding van bedrijven nog wel aankunnen.”

Wat betekent dit voor Doetinchem en de regio?
“Ten dele betekent dit er een schifting kan ontstaan van bedrijven die zich hier willen vestigen. Voor echte grootverbruikers wordt vestiging in toenemende mate ingewikkeld. Niet alleen bij ons maar in heel Nederland. Je kunt je afvragen of we dat soort energieslurpers anno 2024 nog wel willen en of ze misschien wel honderd andere in de weg staan die voor veel meer economische voorspoed en werkgelegenheid kunnen zorgen. We moeten echt gaan kijken welk type energiegebruikers willen we wel, welke niet en welke alternatieven kunnen we bedenken.”

Gaat onze economische groei hier last van krijgen?
“Duurzame energie is de toekomst maar niet voor elk bedrijf geschikt omdat de mate waarin deze energie beschikbaar is door de dag heen verschilt. Soms is het een oplossing om met meerdere bedrijven samen te werken met samen één energieaansluiting. Als bedrijven elkaar kunnen en willen helpen dat mag dat nu niet door de wet- en regelgeving omdat het om een ander adres gaat. Wij merkten dat de minister zeer geïnteresseerd was om aan de hand van voorbeelden te horen wat de problemen en de mogelijke oplossingen zijn. Collega’s uit de Achterhoek maar ook uit de Groene Metropool Arnhem-Nijmegen zeiden allemaal dat er technisch heel veel kan maar dat tegen bestaande wet- en regelgeving aanlopen. Als de minister dat oplost dan zijn wij vrij snel geholpen met het oplossen van ons energieprobleem. Voor de beschikbaarheid en voor de prijs van energie zou dat heel goed zijn en dus voor de economische ontwikkeling. Heel veel van die regels zijn bedacht in een tijd dat er geen energieprobleem was en ze misschien wel voor de hand liggend waren. Op dit moment is dat anders. Een regel is geen doel op zich maar dient ter ondersteuning van beleid. Er zijn nu regels die geen enkel beleidsdoel dienen en de voorspoed van ons land in de weg staan. De grootste nood in de komende jaren is in Flevoland, Gelderland en Utrecht. Nu de stroom schaars wordt zeggen andere regio’s – Ja, maar wij dan? -. Ook hier in de Achterhoek wordt energie een schaars goed. Bestaande kavels en gebouwen worden weer interessant omdat er een stroomvoorziening op zit. De waarde van een gebouw zit niet meer in de stenen maar in de stroomaansluiting. Het is ook een kwestie van prioriteit geven aan wonen of bedrijven. Er is al een tekort aan werknemers dat we zonder woningen niet kunnen oplossen. Eerst zullen we dus het tekort op de arbeidsmarkt moeten oplossen voordat we kunnen denken aan verdere groei.”

Hoelang duurt het om het netwerk weer op orde te krijgen?
“Dit kan niet wachten op de formatie van een nieuw kabinet. Ook als we nu aan de slag gaan duurt het nog tot 2029 voor dat we het opgelost hebben.”

Wat betekent dit voor de vergroening?
“De vergroening is enorm snel gegaan en de energiebedrijven hebben daar te laat op ingespeeld. Voor ons betekent dit dat we de komende vijf jaar nog moeten puzzelen met wat we nu aan energie hebben.”

Tekst: Bert Vinkenborg

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant