Column Ben Beijer bekijkt 't anders

Column Ben Beijer bekijkt 't anders

De weg kwijt

Opinie

De gemeente Doetinchem werkt samen met ondernemers en pandeigenaren aan het toekomstbeeld voor de binnenstad. Het gaat een bruisend en levendige plek worden. Men moet er ook prettig kunnen wonen, lees ik in de uitnodiging om het project te bekijken. Mooi dat de inwoners een stem krijgen. De binnenstad is opgedeeld in zes kwartieren. Samen geen anderhalf uur, maar in Hamburger- , Catharina-, Heezen-, Gruit-, Molen- en Waterkwartier. Via de website doetinchem.nl/binnenstad kunt u naar ‘toekomstbeeld binnenstad’, voor uitleg en vragenlijst. Warm aanbevolen.
Het plan ziet er prachtig uit, hier kan niemand tegen zijn. Gele notitievelletjes liggen klaar om opmerkingen kenbaar te maken. Als ik rondkijk zie ik er al veel hangen. Allemaal van praktische aard, gelijk duidelijk dat die notities niet van ondernemers, pandeigenaren of de gemeente zijn maar vooral van inwoners. De Raadhuisstraat en de C.Missetstraat verdwijnen ‘met passend alternatief voor het omleiden van het verkeer’. Dat passend alternatief heb ik niet kunnen vinden maar zal er zeker zijn, toch? Jaren geleden is er immers een proef geweest. Veel mensen waren toen nog letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. Tegen de tijd dat dit plan klaar is zullen de meeste mensen een drone hebben hoor ik iemand zeggen. Dat moet dus lukken. Er wordt geschreven dat de Nieuwstad-weg door het Mark Tennantplantsoen loopt en moet verdwijnen. Raar dat ik die weg nooit gezien heb. Wel ken ik de weg tussen plantsoen en winkels, handig voor als je slecht ter been bent. Daar komt straks aanbod van ‘vers, lokaal en ambacht’. Klinkt als een gezonde keuze, een hele geruststelling.
Het Molenkwartier wordt nog mooier dan het al is. Wel denk ik dat ( toekomstige) inwoners meer behoefte aan woningen dan een stadshotel hebben. Er is al een stadshotel aan het Simonsplein en er komt nog een nieuw hotel bij, op fietsafstand van de binnenstad . Er komen ruimtes voor musea, eetgelegenheden en scholen. Nooit gedacht dat er in de buurt van de molen behoefte aan scholen zou komen. Wij zijn blij dat er museums in onze wijk blijken te komen. Onze stad kan wel wat cultuur gebruiken. De plannen voor het Waterkwartier zijn groots en meeslepend: Nieuwe jachthaven, IJsselboulevard, zandstrand en een extra brug naar het park om te wandelen, sporten of picknicken. De Varkensweide wordt verder ontwikkeld als parkeer-hub. Ik zag de blije gezichten van gasten gelijk voor me toen ik de wervende tekst las: “Bezoekers kunnen gemakkelijk parkeren en het is een genot om vanaf daar naar het centrum te lopen”.
Blijft een klein puntje van aandacht, detail ,maar toch. Wij bouwden drie keer een huis. Misschien wat ouderwets, maar wij kochten dan een bouwperceel gaven de architect op hoe groot ons budget was, waarna hij een plan binnen onze begroting tekende. Dat begrotingsprobleem heb je als gemeente gelukkig niet, of ben ik nu toch de weg kwijt?

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant