Afbeelding

Koningsdag

Opinie

Burgemeester, zaterdag 27 april is het Koningsdag. Wat gaan we daarvan merken in Doetinchem?
“Wat ik zelf altijd het allerleukste van Koningsdag vind is de kleedjesmarkt waarbij honderden kinderen op de stoep zitten om hun oude spullen te verkopen die nog op zolder, in de garage of in hun kamertje lagen. En dat allemaal in oranje en rood/wit/blauw gehuld; een feestelijk geheel om te zien. Ik open die markt ’s morgens maar krijg soms het gevoel dat de kinderen meer geïnteresseerd zijn in hun handel dan in de burgemeester. Iets anders wat ik ook heel leuk vind is het gratis Oranjeconcert dat traditioneel de avond ervoor op vrijdag 26 april vanaf 20.00 uur in Amphion wordt gegeven. Het is er dan altijd tjokvol met heel enthousiaste mensen. Ik houd aan het begin een praatje. Na het concert denk ik dat ik de stad in ga om alvast een voorproefje van Koningsnacht te krijgen. Een beregezellige happening met veel mensen op de been.”

Wat is uw rol bij het programma?
“Op zaterdag hebben we twee belangrijke dingen. Een daarvan is de opening van de kleedjesmarkt. Bij Koningsdag horen traditioneel; een oranje Tompouce en een oranjebitter. De tompouce neem ik hier bij de koffie en daarna stap ik op de fiets en rijd naar Wehl. Daar is ook een heel programma met een rommelmarkt en muziek erbij. Ik hijs daar de vlag met het Wilhelmus en dan is het al bijna twaalf uur.”

Hoe ziet het programma in de stad eruit?
“Het is gespreid over zes podia op verschillende plekken in de stad. Dat zie je ook bij het Stadsfeest. Er wordt niet meer gekozen voor één plaats met één enorme act maar er zijn verschillende acts gespreid in de stad waardoor iedereen aan zijn trekken kan komen met een gevarieerd aanbod. Iedereen pikt zijn graantje mee van de gezelligheid. Ok is de drukte op deze manier beter te managen. Ik verwacht dat het op 27 april een gezellige boel wordt in de gemeente en in de stad.”

Oranjebitter hoort er van oudsher bij. Is dat de champagne van Koningsdag?
“Voor mij horen de oranje tompouce en de oranjebitter bij Koningsdag. Als ik het niet in de stad of in Wehl zou krijgen dan heb ik het altijd nog thuis.”

Wie organiseert het allemaal?
“Voor het concert is er een stichting die dit al jaren doet, in de binnenstad zijn de horeca en de ondernemersvereniging samen met het binnenstad bedrijf actief. In Wehl is de Stichting Wehl actief die alles in Wehl organiseert. Op onze schaal hebben we in de gemeente Doetinchem een heel leuke Koningsdag op het programma staan. Er si voor iedereen wat georganiseerd of ze nou jong of oud zijn. Daar moeten we heel blij mee zijn.”

Waar kunnen mensen terecht voor meer informatie?
“Er komt een speciale krant uit waarin alle activiteiten staan. Verder is er online informatie te vinden via de site van Lekker.Doetinchem.”

Wanneer komt de Koning naar Doetinchem?
Dit jaar bezoekt de Koning Emmen. Als het hem daar dit jaar goed bevalt overweegt hij misschien om ook een keer naar onze stad en de prachtige Achterhoek te komen.”

Tekst: Bert Vinkenborg

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant