Willy Lettink en Roma Wolters (rechts) op 22 november op het stembureau in IJzevoorde. Foto: Roel Kleinpenning

Willy Lettink en Roma Wolters (rechts) op 22 november op het stembureau in IJzevoorde. Foto: Roel Kleinpenning

Uitslag IJzevoorde anders dan op gemeentelijk en landelijk niveau

Politiek

DOETINCHEM – Dat IJzevoorde tegen de grens van de gemeente ligt merkte het in de Basisschool IJzevoorde gevestigde stembureau bij de verkiezingen op 22 november. Soms kwamen kiezers binnen omdat het zo lekker dichtbij was. Bij het legitimeren moesten de stembureauleden soms mededelen dat de bewoners van Bronckhorst toch echt in hun eigen gemeente moesten zijn. 

Door Bert Vinkenborg

Wat bij de jongste verkiezingen opviel was de hoge opkomst van meer dan 80 procent. Deels is die waarschijnlijk toe te schrijven aan het feit dat een vrij groot aantal leerlingen van de basisschool niet in IJzevoorde wonen en door hun ouders naar school gebracht worden. Een kleine moeite voor de moeders of vaders om dan meteen ter plekke te gaan stemmen. 

Het echtpaar Willy en Herman Lettink hoort al jaren bij de vaste bezetting van het stembureau en heeft daar al het een en ander meegemaakt. 

Een komisch voorval was het echtpaar dat samen kwam en waarvan de vrouw haar oproep thuis had laten liggen. Haar man bracht zijn stem uit en ging met zijn echtgenote terug naar huis om de oproep te halen. Hij kwam terug met het document maar zonder zijn echtgenote en mocht dus weer niet stemmen. Boos ging hij weg en werd niet meer terug gezien. 

Voor het eerst was het stembureau rolstoelvriendelijk met elektrische deuren en voldoende ruimte voor de stemmers. Om 22.30 uur was de telling voltooid en de einduitslag bekend waarmee IJzevoorde als eerste in Doetinchem klaar was met die klus. 

De verkiezingsuitslag van de gemeente Doetinchem toont traditioneel hetzelfde beeld als landelijk. Voor een buurtschap als IJzevoorde in het buitengebied is dat net iets anders. Hier was BBB de afgetekende winnaar (132 stemmen) met VVD als tweede (94 stemmen). Ook hier deed PVV het niet slecht en eindigde op de derde plaats met 81 stemmen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant