Wiet. Foto: Pexels
Wiet. Foto: Pexels

Buurt verzet zich tegen komst coffeeshop op de Veemarkt

Politiek

DOETINCHEM  – De komst van een coffeeshop aan de veemarkt stuit op heftige tegenstand van de buurt zo bleek tijdens de beeldvormende raad op donderdag 7 december. Met achter zich enige tientallen buren op de publieke tribune spreekt Jaap van Dijk de raadsleden toe die over twee weken in de besluitvormende raad over deze kwestie moeten stemmen.   

Door Bert Vinkenborg

Het gaat niet om een coffeeshop in het algemeen maar om de verwachte overlast op die plek aan de Veemarkt tegen een woonwijk. Uit een onderzoek naar coffeeshops in Nederland blijkt volgens van Dijk dat tussen de 600 en 1000 bezoekers per dag verwacht kunnen worden. Voor de buurt is dat veel te veel ook als de uitbater zijn best doet om de veiligheid te waarborgen. De vergunning voor deze coffeeshop is nog niet afgegeven en de buurt wil voorkomen dat dit gebeurt.

Omdat de plek voor de beoogde nieuwe coffeeshop op loop- en fietsafstand ligt van de bestaande Diamond Coffeeshop zouden wietgebruikers eenvoudig het hun toegestane maximum van vijf gram per dag kunnen verdubbelen door te pendelen. Namens 37 buren maant van Dijk de raadsleden en portefeuillehouder Mark Boumans “Geef deze vergunning niet af en kijk naar andere locaties.”

De burgemeester, tevens portefeuillehouder, wijst erop dat het afwegingskader leidend is. Het coffeeshopbeleid is al vastgesteld door de raad in een besluit van 2016. Er is destijds heel lang over gediscussieerd en uiteindelijk werd besloten twee coffeeshops toe te staan. Boumans begrijpt dat de buurt nu aandacht voor de huidige situatie vraagt. De vergunning is nog niet verleend. De beoogde locatie is het resultaat van loting uit kandidaten binnen het zoekgebied die aan een aantal criteria moeten voldoen. Hij wijst erop dat de exploitant van de coffeeshop er belang bij heeft ervoor te zorgen dat overlast beperkt blijft. Een coffeeshop is netter en veiliger dan straathandel. Binnen het gestelde beleidskader heeft Boumans de bevoegdheid in te grijpen als er sprake is van overlast. “Condities en voorwaarden moeten helder zijn.” Beheersmaatregelen moeten ervoor zorgen dat er geen overlast ontstaat.

De raadsleden besluiten dit onderwerp als bespreekpunt op de agenda van 21 december te zetten. Mogelijk komen er dan moties op tafel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant