Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Foto: Roel Kleinpenning
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Foto: Roel Kleinpenning

Nieuwjaarsreceptie: Doetinchem overschrijdt dit jaar mogelijk de grens van 60 duizend inwoners

Politiek

DOETINCHEM – Ongeveer 150 bezoekers kwamen maandag 8 januari naar Amphion om het gemeentebestuur de hand te drukken en een voorspoedig 2024 te wensen. De ontvangst werd omlijst door een optreden van zangeres Marise den Bakker en conferencier Frans Miggelbrink. Burgemeester Boumans kon van twee andere burgemeesters de beste wensen in ontvangst nemen. Ook kinderburgmeester Freek Belterman en klimaatburgemeester Caroline Smeets waren aanwezig.  

Door Bert Vinkenborg

Het gezelschap bezoekers bestond grotendeels uit bekende mensen uit de gemeenten. Raadsleden, oud-raadsleden en bestuurders van Doetinchemse organisaties en een enkele ambteloze burgers. Een van de uitzonderingen was Mieke Zemmelink, sinds 2021 bestuurder van zorgorganisatie Azora met 9 locaties in de regio. In haar functie heeft ze een nauwe relatie met het Slingeland ziekenhuis. Ook als voorzitter van een thematafel van Regio Achterhoek heeft ze veel met verschillende gemeenten te maken. 

Na het handen schudden volgde het zaalprogramma met een toespraak door de burgemeester afgewisseld met zang en afgesloten met een conference door Frans Miggelbrink.  

Iedere inwoner telt
Iedere inwoner telt, was het centrale thema van de toespraak van burgemeester Boumans. Als je hier inhoud aan wilt geven betekent het ook dat je elkaar moet kennen. De bijeenkomst begon toepasselijk met het door Ilse gezongen lied “Ken je mij?” van Huub Oosterhuis. Niet alle wensen komen overeen daarom werkt het gemeentebestuur aan de wensen van zoveel mogelijk mensen. Boumans kijkt terug op 2023 en hoe het in 2024 gedaan moet worden.

Doetinchem is in de laatste decennia sterk veranderd, voor sommige oud-inwoners zelfs onherkenbaar. Van een wat troosteloze stad met oude fantasieloze rechttoe rechtaan bouwsels en weinig openbaar groen naar mooi en nieuw. Hetzelfde beeld is terug te zien in Wehl en Gaanderen. En het gaat nog door. Op Bedrijventerrein A18 zijn handel en nijverheid gecombineerd met architectonische smaak. Ook op veel andere plekken is die trend zichtbaar. Ook in de komende jaren zet die zich voort. 

De omslag van krimp naar groei werd in de afgelopen jaren ingezet. Doetinchem verwacht in 2024 de grens van 60.000 inwoners te passeren. De dorpsplannen in Wehl Gaanderen zijn een product van de intensieve samenwerking tussen de dorpsraden, inwoners en lokale organisaties.  

In 2023 werd Boumans herbenoemd als burgemeester voor een periode van zes jaar. Later in hetzelfde jaar werd hij verkozen tot vicevoorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. In die hoedanigheid komt hij regelmatig in Den Haag en maakt er zich daar sterk voor dat iedere regio telt en dat goed geluisterd moet worden naar de behoeften van de inwoners. Iedere inwoner telt! 

De burger en de maatschappij verwachten veel van de overheid. Zijn al die verwachtingen ook waar te maken? Boumans waarschuwt ervoor dat de praktijk weerbarstiger is dan de verwachtingen. Soms zijn de middelen niet voorhanden of is er sprake van botsende belangen. Men moet accepteren dat het niet lukt om het iedereen altijd naar de zin te maken en dat niet alles vanzelfsprekend is. De lokale overheid moet vooral helder, oprecht en eerlijk zijn in haar plannen. 

Speciale aandacht vraagt de burgemeester voor artikel 1 van de Grondwet waar iedereen die het gemeentehuis binnenloopt bijna letterlijk tegenaan loopt. “Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” 

Doetinchem overschrijdt dit jaar naar verwachting de grens van 60.000 inwoners. Elke inwoner zal dus letterlijk geteld worden!       

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant