Jorik Huizinga. Eigen foto
Jorik Huizinga. Eigen foto

Geldzorgen bespreekbaar maken: Rondkomers en gemeente werken samen

Politiek

DOETINCHEM – Geldzorgen zijn een onderwerp waar mensen niet graag over spreken. Er rust een soort taboe op. Om die barrière te doorbreken werkt de gemeente samen met de Rondkomers die mensen met geldzorgen de helpende hand kunnen toesteken om het probleem bespreekbaar te maken en te kunnen oplossen. Wat is de situatie in Doetinchem? We vragen het aan wethouder Jorik Huizinga en coördinator van de Rondkomers Jacqueline Könning.

Door Bert Vinkenborg

Huizinga: “In Doetinchem hebben we het over circa 3.500 mensen met geldzorgen. Daarmee liggen we iets onder het landelijke gemiddelde en iets boven dat van de Achterhoek. Als je inkomen onder het wettelijk sociaal minimum van 1.550 euro per maand voor een alleenstaande ligt dan heb je geldzorgen. We moeten ook niet vergeten dat die norm achter de prijsontwikkeling en inflatie aanhinkt en telkens weer aangepast moet worden.”

Jacqueline Könning heeft contacten met tien aangesloten partnerorganisaties en heeft haar kantoor in het stadhuis van Doetinchem. “De Rondkomers zijn er voor mensen die steun en raad zoeken en wij willen onze hulp toegankelijker en minder ingewikkeld maken. Het is een groeiend probleem dat complexer is dan alleen inkomen. Soms is het een combinatie van factoren waar mensen alleen niet meer uitkomen.” Een (anonieme) hulpzoeker over haar contact met de Rondkomers: “Ik had echt het gevoel dat we het samen deden en dat ik er niet alleen voor stond”. 

Vroeger bestond de klassieke armenzorg uit hulp door de kerk of door het Gasthuisfonds. Dichtbij en toegankelijk. Sindsdien is de maatschappij complexer geworden. De weg naar hulp is ingewikkelder en soms worden de mensen door schaamte belet hulp te zoeken. Die hulp is er wel en de Rondkomers kunnen ervoor zorgen dat die gevonden wordt. Soms worden signalen dat er iets mis is ook afgegeven door scholen, sportclubs, zorgverleners, buurtcoaches, werkgevers of wooncorporaties.
Huizinga vertelt wat er nieuw is aan de campagne: “De blijvende aandacht voor het in beeld krijgen van de mensen die in armoede leven en tegen schulden aanlopen. Ook in Doetinchem hebben we mensen die in armoede leven, maar om ze allemaal te vinden en hen bewust te maken van wat de gemeente voor hen kan doen en welke andere instellingen er zijn om hulp te bieden dat is best wel een vraagstuk. Hoe krijgen we de goede bedoelingen van alle instellingen die met de Rondkomers samenwerken goed over het voetlicht? We hebben het dan bijvoorbeeld over jongeren die vroeger misschien per ongeluk in schulden zijn terecht gekomen door verslaving of gokken. We hebben het ook over werkgevers die misschien mensen in dienst hebben waarvan ze denken dat het bij hen thuis niet zo lekker gaat. Signalen zijn er ook als mensen hun energiekosten of huur niet meer kunnen betalen. Wij denken dan, hoe krijgen we het voor elkaar die mensen bewust te maken welk aanbod er bij gemeenten is maar ook bij andere partijen.”

De kernvraag is dus eigenlijk ‘Hoe vinden beide partijen elkaar’. Bestaanszekerheid is breder dan alleen maar schulden. Huizinga: “Het thema krijgt op dit moment ook landelijk veel aandacht. Ik ben in Den Haag geweest en heb daar een verklaring aangeboden aan verschillende leden van de Tweede Kamer die met deze problematiek te maken hebben. Op 31 januari is ook door de voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG gevraagd bestaanszekerheid boven aan de politieke agenda te zetten.”
Als mensen hulp aangeboden krijgen gebeurt dat vaak met ondersteuning door bewindvoerders, die door de rechtbank zijn aangesteld, of door schuldhulpverleners. Over de laatsten lezen we nog wel eens minder goede berichten. Hoe zorgt de gemeente ervoor misstanden te voorkomen? “Wij hebben een zwarte lijst van hulpverleners waarvan we weten dat die die per se niet in aanmerking komen voor hulp aan onze cliënten.”
Waar we over drie tot vier jaar staan in Doetinchem? “Dat iedereen met geldzorgen die hulp nodig heeft zich dan bij ons gemeld heeft en geholpen kan worden.”

Voor meer informatie en contact met de Rondkomers, zie onderstaande site. Voor persoonlijk contact zijn ze telefonisch te bereiken via 0618706911 of per mail via info@derondkomers.nl. Buurtplein heeft een inloop waar men zonder afspraak gratis naar toe kan. Voor locaties en inlooptijden kijk op Buurtplein.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant