De finale is bereikt. Foto: Foto: AZSV Aalten
De finale is bereikt. Foto: Foto: AZSV Aalten Foto: AZSV Aalten

Vrouwen AZSV naar de Finale Achterhoek Cup

Sport

Doetinchem – Bij rust was de tussenstand 0-0, bij de Halve Finale om de Achterhoek Cup tussen de vrouwenteams van Longa’30 VR1 en AZSV VR1. In de 2e helft schakelde het team uit Aalten een tandje hoger en moet het team van Longa-trainer Gerard Nijman achteruit. Na het openingsdoelpunt van AZSV-aanvoerster Marijke Somsen gaat het scoren van doelpunten van de eerste klasser beter af. Longa’30, uitkomend in de 3e klasse, deed woensdagavond in het eerste deel goed mee, maar moet nu wel het hoofd buigen, nadat AZSV na een uur spelen koelbloedig de geboden ruimte afstraft en uiteindelijk in totaal zes keer weet te scoren. Voor AZSV VR1 wacht de finale op zaterdag 25 juni. Longa’30 VR1 ontvangt voor het behalen van de derde plaats een geldbedrag.

Door John van der Kamp

Even na acht uur geeft scheidsrechter Cor Peitsman het signaal voor de aftrap van de 1e Halve Finale Categorie Vrouwenvoetbal. AZSV uit Aalten is de grote favoriet voor de zege, maar daar zag het in het begin van de wedstrijd zeker niet naar uit. Longa’30 verweert zich fel en doelvrouw uit Lichtenvoorde Chantal Gebbink staat na zeven minuten een tegentreffer in de weg. Na 20 minuten krijgt AZSV-speelster Ilse Luijmes de bal vol in haar gezicht en moet naar de kant om een bloedneus te laten behandelen. AZSV staat even met 10 speelsters op het veld en Longa’30 krijgt hierdoor zelfs een mogelijkheid om tot scoren te komen. Na de drinkpauze probeert Ellen Maatkamp van afstand AZSV op voorsprong te brengen. De bal verdwijnt tegen het vangnet. Ook spits Sandra Heusinkveld is dicht bij een doelpunt, maar weer weet de sluitpost van Longa’30 Chantal Gebbink de bal te keren en valt de bal net naast het doel tegen de boarding. Even hierna stuurt scheidsrechter Peitsman de teams naar de kleedkamer en is het publiek nog niet getrakteerd op doelpunten en staat de 0-0 op het scorebord.

In de rust weet AZSV-trainer Erwin ter Haar zijn team op scherp te zetten, want vanaf de aftrap komt het team uit Aalten veel beter aan voetballen toe en laat het klasse verschil nu wel zien. Na acht minuten valt dan ook de verdiende openingstreffer. Het doelpunt van AZSV-aanvoerster Marijke Somsen kon niet uitblijven en zij valt haar medespelers juichend in de armen (0-1). Hierna gaat het snel en moet de man die het scorebord bedient alert blijven. Merel ter Haar scoort fraai de 0-2 en eindelijk heeft Nina Prinsen, na een paar doelpogingen (bal op de lat), ook haar doelpunt te pakken (0-3). De wedstrijd hobbelt naar het einde toe. Nadat Marijke Somsen een foutje van de doelvrouw van Longa simpel weet te benutten (0-4), wordt in de slotminuten nog twee keer gescoord. AZSV-aanvoerster Marijke Somsen prikt haar derde doelpunt binnen (0-5) en het half dozijn wordt vol gemaakt door aanvalster Anne Houwers (0-6).

AZSV VR1 wint na een mindere 1e helft alsnog met ruime cijfers van Longa’30 VR1 en kan zich gaan richten op het vervolg van de competitie en de Achterhoek Cup finale op 25 juni, met misschien wel de terugkeer van Judith Westervelt. De voormalige speelster van FC Twente was vanavond in Doetinchem voor de wedstrijd op het veld te zien en werkt aan een comeback. Doel is het nieuwe voetbalseizoen. Maar misschien zijn er speelminuten aan het eind van de competitie en tijdens de finale. Je weet het maar nooit.