VIOD JO15-1, het team van VIOD-trainer Kevin Bischoff, wint de halve finale met 7-1 van Varsseveld JO15-1 en staat in de finale om de Achterhoek Cup. Foto: John van der Kamp/Achterhoek Cup

VIOD JO15-1 met zevenklapper naar finale Achterhoek Cup

Sport

Doetinchem – Niet favoriet VIOD JO15-1 kwam woensdagavond op Sportpark Dichteren sterk uit de startblokken, maar Varsseveld JO15-1 maakte het team uit Doetinchem vooral in het eerste kwartier erg lastig en kwam tegen alle verwachtingen in op een 1-0 voorsprong door een fraai doelpunt van Finn Vossers. Na een half uur maakte VIOD-aanvoerder Julian Kuster gelijk en kregen beide teams in de extra tijd nog een kans om met een voorsprong de rust in te gaan. In de 2e helft kwam VIOD wel snel op die 2-1 voorsprong en bouwde binnen een mum van tijd de voorsprong snel uit tot 5-1. De einduitslag van 7-1 lijkt geflatteerd, want tegenstander Varsseveld JO15-1 had zich kranig verweerd en heeft het in de beginfase laten liggen om VIOD JO15-1 meer pijn te doen.

Door John van der Kamp

De tribunes waren goed gevuld bij deze 2e Halve Finale en de toeschouwers zien vooral in de openingsminuten een verrassend op de aanval spelende Varsseveld. Met een beetje geluk had het maar zo 2-0 kunnen staan. Varsseveld-aanvaller Finn Vossers vergeet uit de eerste beste voorzet te scoren en twee minuten later moet VIOD-verdediger Timo Ketelaar de bal van de lijn trappen, als zijn doelman is gepasseerd. VIOD lijkt kwetsbaar achterin en moet alle zeilen bijzetten om niet op achterstand te komen. Julian Kuster laat namens VIOD zijn talenten zien en knalt vanaf 16 meter de bal op de paal. Ook Varsseveld probeert het van afstand. Timo Hiddink ziet zijn afstandsschot door VIOD-keeper Simon Kuijper gekeerd. Dan valt het openingsdoelpunt van de wedstrijd en komt Varsseveld JO15-1 niet geheel onverwachts op voorsprong. Finn Vossers komt met bal van links naar het centrum toe en schiet tegendraads de bal in de verre linkerhoek binnen (1-0). Voor VIOD-trainer Kevin Bischoff het signaal om achterin zijn verdediging anders neer te zetten en laat middenvelder Leon Lensink de doelpuntermaker Vossers schaduwen. Met invaller Idde Holland binnen de lijnen, komt VIOD aan een beter veldspel toe en weet nadrukkelijker op de helft van de tegenstander te spelen. Nadat VIOD-aanvoerder Julian Kuster de bal net over de lat ziet verdwijnen, krijgt hij even later weer een kans om te scoren. Scheidsrechter Lars Westendorp wijst de plaats van een toekende vrije trap aan en Kuster gaat achter de bal staan. Subtiel laat hij de bal langs de muur van Varsseveld gaan en ook doelman Jelle Bruijl is kansloos. De bal verdwijnt in de rechter beneden hoek tegen de touwen aan (1-1). Als de klok 35 minuten aangeeft, gaat de extra tijd in. Beide teams krijgen in deze extra minuten een opgelegde kans om met een 2-1 voorsprong de kleedkamer in te gaan. Eerst is het Julian Kuster die vastloopt op keeper Bruijl van Varsseveld en in de tegenaanval lijkt Finn Vossers weer te scoren. De supporters van VIOD houden de adem in, als de behendige aanvaller van Varsseveld met bal door de zestien soleert en op VIOD-keeper Simon Kuijper afgaat. Zijn schot gaat voorlangs naast het doel en de rust gaat in met een 1-1 tussenstand.

Bij de aftrap van de 2e helft stuurt Varsseveld-trainer Joey Weijkamp vier verse spelers het veld in. VIOD-trainer Bischoff stuurt zijn 3e wisselspeler Glenn van der Drift binnen de lijnen. Als Idde Holland in de 38e minuut van dichtbij wel de 2-1 voor VIOD scoort, lijkt Varsseveld aangeslagen door deze snelle tegentreffer. De kansen stapelen hierna op voor VIOD en vergeet de wedstrijd op slot te gooien. David Vonk schiet uit een riante positie net naast, maar weet een minuut later wel het net te vinden (3-1). Als Julian Kuster zijn naam onder de 4-1 zet, krijgt tegenstander Varsseveld een vrije trap toegewezen.

Het is aan Jerk Nieuwenhuis om de score een beter aanzien te geven. Zijn schot wordt echter op voortreffelijke wijze gekeerd door VIOD-doelman Kuijper. Een fase breekt aan dat VIOD achterin slordig opbouwt. Verdediger Floris Teunissen zet zijn team na een bal onderschepping weer op het goede spoor en VIOD komt zelfs op een 5-1 voorsprong. Leon Lensink scoort op aangeven van Quint Hettelaar. In de slotfase wordt het publiek nog getrakteerd op twee doelpunten. Max Weber soleert met bal het strafschopgebied binnen en scoort nummer zes (6-1). De uiteindelijke zevenklapper komt van het hoofd van David Vonk, die net zoals Julian Kuster voor de tweede maal scoort. Uit een voorzet kopt de middenvelder de bal in de rechterbovenhoek binnen.

VIOD JO15-1 wint met 7-1 en is op zaterdag 1 juli in de finale de tegenstander van Vorden JO15-1. Tegenstander Varsseveld JO15-1 heeft het voortreffelijk gedaan en eindigt als derde. Een cheque met een leuk geldbedrag krijgt dit team op de finaledag overhandigd.

Met deze laatste halve finale uitslag is het laatste team voor de finaledag bekend en gaat de organisatie van de Achterhoek Cup zich voorbereiden op een finaledag met een viertal spannende finales.