Leden van Deutekom, Heemschut-Gelderland en buurtbewoner Jansen voor de vervallen villa Plantsoenstraat 73.
Leden van Deutekom, Heemschut-Gelderland en buurtbewoner Jansen voor de vervallen villa Plantsoenstraat 73. PR

Kijkje bij vervallen villa

Wonen

DOETINCHEM - Heemschut-Gelderland en Deutekom zien het liefst een integraal plan voor de toekomst van de omgeving van de vervallen monumentale villa Plantsoenstraat 73 in Doetinchem. Met zo’n (gemeentelijk) plan kan grip worden gekregen op ongewenste ontwikkelingen. Vertegenwoordigers van beide erfgoedverenigingen deden hun oproep op 1 september toen zij ter plaatse een kijkje namen en spraken met buurtbewoner Paul Jansen.

Beide verenigingen maken zich zorgen over de dreigende verstening van de Plantsoenstraat, die met villa’s en bomengroen te boek staat als de mooiste straat van het centrum van Doetinchem. Heemschut en Deutekom hebben, net als een deel van de buurt, hun nood geklaagd bij de gemeente Doetinchem over het restauratieplan voor Plantsoenstraat 73 en het volbouwen met appartementen van het grootste deel van het erf. Ook de extra woonruimte die de eigenaar in de villa wil realiseren onder een nieuw, groter dak stuit op bezwaren.
De eigenaar zegt de opbrengsten aan huurpenningen nodig te hebben voor de financiering van de restauratie van het gemeentelijk monument. Plantsoenstraat 73 is de eerste villa in de monumentale bebouwing en daardoor belangrijk. Niet alleen zou het volbouwen van erven volgens de erfgoedbeschermers de zoveelste aanslag op het ooit weelderige tuingroen in de straat zijn, maar ook wordt gevreesd voor een domino-effect. Als het erf hier wordt vol gezet met appartementen, kan moeilijk ‘nee’ worden gezegd tegen eigenaren en ontwikkelaars met soortgelijke plannen. Dan dreigt complete verstening van de ooit zo mooie straat, is de mening van Jansen en buurtbewoners.
Bij de schouw werd duidelijk dat een integraal ontwikkelingsplan voor de hele omgeving, met waarborgen voor voldoende groen, de beste remedie is om zo’n verstening te voorkomen. Mogelijk zou zo’n plan ook het begin kunnen zijn voor een revival van de lommerrijke straat van weleer. Belangrijk is niet alleen de ‘groene’ villa-voorkant van de Plantsoenstraat, maar ook de achterzijde van de bebouwing. Veel van de weelderige achtertuinen van vroeger zijn gaandeweg veranderd in parkeerplaatsen of bebouwd met schuren en praktijkruimten. Met het hierop aansluitende parkeerterrein, dat deels een druk bereden sluipweg is, maakt het geheel een rommelige indruk. De nieuwbouwplannen in de achtertuin van de villa overschrijden ook de kavelgrens en komen daardoor akelig dichtbij een aangrenzend appartementencomplex. De bewoners daarvan vrezen voor verlies van uitzicht en verminderde lichtinval. “Als dit doorgaat kunnen de nieuwe overburen de balletjes in m’n bord soep op tafel tellen, zo dichtbij komt die nieuwbouw,” zegt Paul Jansen.
De gemeente Doetinchem heeft in een plaatselijk nieuwsblad gesteld dat er meerdere ontwikkelingen in het gebied spelen en er gewerkt wordt aan een visie, die past in de bredere omgeving. De eigenaar van Plantsoenstraat 73 is volgens de gemeente voorgesteld daaraan mee te werken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant