Activiteitenbegeleider Rob Balduk en één van de bewoners Ingrid. Foto: Roel Kleinpenning

Activiteitenbegeleider Rob Balduk en één van de bewoners Ingrid. Foto: Roel Kleinpenning

Voetjes van de vloer in ‘Paradizo’: dagbesteding in een voormalige kerk

Zorg

NIEUW-WEHL - Activiteitenbegeleider Rob Balduk en één van de bewoners Ingrid wagen samen een (openings)dansje. Elver heeft namelijk een nieuwe dagbestedingslocatie: Hof van Heden. 

Door Kelly Heerink

Vrijdag 20 oktober was de officiële opening, een unieke locatie met een rijke historie, namelijk de voormalige kerk op het Elverterrein. Het gebouw, met zorgvuldig behouden historische elementen, is getransformeerd tot een moderne dagbestedingsplek. 

Deze karakteristieke locatie is de nieuwe werkplek van drie dagbestedingsgroepen van Elver: Paradizo, Dierengroep en Stal & Zo. Ron, die tijdens het hele proces heeft meegedacht, vertelt met een knipoog: “Ik had het wel leuk gevonden als de Dierengroep de naam ‘De Ark’ kreeg, maar dat kreeg ik er niet door - voor de cliënten is het fijn als het herkenbaar blijft.”

“De ‘dierensnoezel’ vindt nu plaats op het oude altaar van de pastoor”, voegt Ron eraan toe. De transformatie is al met al een grote verandering, toch lijkt het voor de bezoeker of het nooit anders is geweest. Ook de bewoners van Elver lopen rond én dansen alsof het nooit anders is geweest. En dat terwijl veel medewerkers bij Elver een aantal jaar geleden nog dacht: ‘Wat moeten we met een kerk?’

De verbouwing duurde in totaal drie jaar lang. Niet alleen het functionele gebruik van de ruimtes is geheel anders, ook in de beleving van inwoners Nieuw-Wehl en omgeving. Wethouder Moors opende de middag tijdens de open dag. Hij vertelde over de rijke geschiedenis van de kerk en het dorp Nieuw-Wehl. Bestuurder Irma Harmelink nam het stokje over en vertelde meer over de dagbestedingsgroepen en de toekomst. Vervolgens plantten de Vrienden van Elver symbolisch een boom die staat voor groei in de toekomst. De Vrienden van Elver zijn tijdens het hele verbouwingsproject enorm betrokken geweest. Zij maakten bijvoorbeeld de kassen in de tuin mogelijk. Na de ‘officiële’ opening kregen genodigden de mogelijkheid om de dagbestedingsruimtes van Hof van Heden te bewonderen.
Begeleider Rob: “Met de naam Hof van Heden is het een tuin van deze tijd en blijven we kijken naar de toekomst. We staan voor biologisch, duurzaam, vooruitstrevend en vernieuwend. Dat zie je terug in het hergebruiken van producten en het niet gebruiken van bestrijdingsmiddelen.

Lees verder onder de foto:


Foto: Roel Kleinpenning         

Terugblik Achterwehl was in 1900 een buurtschap van het dorp Wehl. Wat betreft de kerk waren de bewoners aangewezen op de voorzieningen in Wehl. Vanwege de slechte zandpaden was er sterke behoefte aan een eigen kerk in Achterwehl. Daarom werd in mei 1924 machtiging verleend voor het bouwen van een kerk en pastorie. De kerk en de pastorie zijn onderling met elkaar verbonden. Zo ontwikkelde zich langzaam een dorpskern. De kerk was een belangrijk onderdeel van de gemeenschap, dat door de jaren heen vele veranderingen heeft gezien. Nu, bijna een eeuw later, wordt het nieuw leven ingeblazen als Hof van Heden.

Voorheen werkte de groep op tuinderij/boerderij Simonshof. “Het is toch geweldig dat we dat verplaatst hebben naar deze kerk op locatie”, vindt Rob. Voor het gebouw vind je een buitenterras - een toeristische trekpleister voor zowel dorpsbewoners als toeristen in het voorjaar en de zomer. “Hier kan men terecht voor koffie, thee met zelfgemaakte cake of appeltaart.” De groepsbegeleider werkt al 35 jaar bij Elver, maar meedenken en brainstormen binnen dit project was ook nieuw voor hem. “Ik vond het hartstikke leuk”, vertelt Ron die trots is op het eindresultaat. “En ik weet nu precies hoe je een huis moet bouwen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant