Justin Keuben in actie in de zijspanklasse. Foto: Brain MX fotografie

Justin Keuben in actie in de zijspanklasse. Foto: Brain MX fotografie

Brain MX fotografie

Zijspancrosser: 'We moeten maandag allemaal weer werken'

Justin Keuben droomt van podium bij WK

Door Meindert Bussink

WEHL - De 25-jarige zijspancrosser Justin Keuben uit Wehl zit al vanaf zijn derde op een motor: “Ik begon op een weilandje bij mijn oom en tante en een crossbaantje in de buurt.” Niet meteen op zijspan natuurlijk, maar op een solo-motor met twee wielen. “Solo heb ik nooit echt serieus meegedaan met wedstrijden. Pas met de zijspan bereikte ik een hoog niveau.” Net als Verstappen is Keuben het crossen met de paplepel ingegoten: “Mijn vader en oom deden ook aan zijspancross en ik was altijd al een streber bij sporten; bij judo, bij voetbal.”

Rond zijn 14de treedt Keuben in hun voetsporen in de zijspan. De eerst vijf jaar rijdt hij als bakkenist en zit zijn neefje achter het stuur. Het tweetal is snel succesvol en dingt mee naar de prijzen op het WK, maar daarna verruilt Keuben de bak voor het stuur: “Toen ik zelf ging rijden, was ik niet bang en wist ik precies wat ik moest.” De gedreven Keuben bereikt de voorste gelederen van de WK-strijd en doet dit allemaal naast school en werk: “Gelukkig houdt de Johan Cruyff Academy hier met toetsen en roosters wel rekening mee. De wedstrijden en trainingen zijn meestal in het weekend, maar soms ook op woensdag.”

Zonder in de huid van Calimero te willen kruipen, legt Keuben uit hoe de zijspancross nog het ondergeschoven kindje van de motorsport is: "Bij solo praat je soms over miljoenenbudgetten, terwijl we bij zijspan al blij zij met 10.000 euro budget.” Nuchter concludeert Keuben dat het altijd hobby zal blijven, maar wel een uit de hand gelopen hobby: "Voor de zijspancross zijn er niet zo veel onderdelen, dus dat is kostbaar en het duurt soms even voordat nieuwe onderdelen er zijn.” Waarom is een zijspan dan gaver dan solo? "Omdat het echt een teamsport is”, antwoordt hij bevlogen: "Als je te vroeg hangt, dan kan het helemaal verkeerd gaan. Je moet gewoon echt op elkaar vertrouwen om de puntjes op de i te krijgen. Dat is gewoon lastig uit te leggen.”

Als een carrière als enkel zijspancrosser vanwege beperkte budgetten er niet in zit, waar droomt Keuben dan wel van? Met glimmend ogen: “Een wereldtitel natuurlijk. Hiervoor zal ik eerst een podium moeten pakken op het WK.” Bij een landenwedstrijd is het al wel gelukt om een podiumplek te bemachtigen, maar zoals bescheidenheid menig Achterhoeker siert, zegt ook Keuben zich tevreden stellen met minder dan een wereldtitel: “Veel plezier in de wereld van sport en de flexibiliteit hebben om naar buitenland te kunnen, is al gewoon te gek. We moeten maandag allemaal weer werken. Maar die hoogste podiumplek op het WK is toch echt een grote droom!”