Malik en zijn moeder Selma Ozkan van Vera's baby-spa Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning
Malik en zijn moeder Selma Ozkan van Vera's baby-spa Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning

Vera's Baby-spa is ook een zegen voor de ouders

DOETINCHEM - Daar drijft je kindje dan. Vrolijk en veilig spartelend in een deels doorzichtig badje. Het water heeft een heerlijke temperatuur en de baby komt tevreden tot rust. Ouders zijn vertederd en genieten net zoveel als hun kroost. "Ik had positieve verhalen over baby-spa's gehoord", vertelt Selma Ozkan, eigenaresse van Vera's Baby-spa aan de IJsselkade in Doetinchem. "Men reed er graag voor naar het Westen van het land. Daarom ben ik vorig jaar met deze baby-spa van start gegaan."

Door Nick Moritz

Ozkan is eigenaresse van Kinderopvang Kindernet. Dit bedrijf telt diverse kinderdagverblijven voor kinderopvang, buitenschoolse opvang, peuterspelen en flexibele kinderopvang. In de lijn van dat werk had zij van ouders enthousiaste verhalen over baby-spa's gehoord. "Dan vertelden ouders dat de behandeling in zo'n spa geholpen had bij bijvoorbeeld krampjes, reflux en beter slapen. Tegelijk kreeg je dan de klacht dat men er wel ver voor moest rijden. Toch had men dat er graag voor over. Ook voor ouders is het een zegen als hun kindje beter slaapt en minder huilt. Ik ben er direct ingedoken en was er al snel van overtuigd dat een baby-spa ook in het oosten van het land goed zou aanslaan. Het is verder een ideale en logische aanvulling op ons aanbod binnen Kindernet."

'Zo'n 'float'
duurt twintig
minuten tot
een half uur'

Aan de IJsselkade vond Ozkan een pand dat geschikt was om tot baby-spa te worden omgetoverd. Na vier maanden intensieve arbeid kon de spa november vorig jaar worden geopend. "Je kunt beter schrijven dat het tegenover de ANWB-winkel en bakker Jolink is", lacht Ozkan. Het adres IJsselkade zegt maar weinig mensen iets, zelf kende ik die naam ook niet. Mensen weten ons inmiddels al wel goed te vinden. De baby-spa raakt ook steeds meer ingeburgerd. Dat is echt niet zo vreemd. Dit is geen overbodige verwennerij of dure luxe. Voor de baby is dit pure therapie. Het 'floaten' en vrije bewegen van de baby in het warme water van de jacuzzi heeft gunstig effect. Niet alleen op reflux, krampjes en obstipatie, maar ook op spierontwikkeling, uithoudingsvermogen en longcapaciteit. Bovendien hebben ze er zichtbaar plezier in."

'Dit is geen
overbodige
verwennerij
of dure luxe'

De baby-spa in Doetinchem draagt de naam van Ozkans dochter. "Die naam draagt ook de betekenis van reinheid en stromend water. Dat vonden we mooi. We beschikken in de spa over twee jacuzzi's voor een baby en een duo jacuzzi voor twee baby's. Sommige kinderen vinden het leuk om met z'n tweetjes in het water te floaten. Zo'n 'float' duurt twintig minuten tot een half uur en daarbij is dan tevens een shantala-massage mogelijk. Binnen Kindernet zijn nu drie collega's opgeleid voor de pedagogiek en massage die bij de spa nodig is. Intern worden inmiddels meer collega's geïnstrueerd. Goed contact met ouders en baby is belangrijk voor een optimale service. We willen ook graag waardevolle tips kunnen meegeven."

Selma Ozkan heeft in de loop van het interview een jacuzzi gevuld en haar eigen zoontje Malik mag de spa demonstreren. Hij dobbert tevreden in het warme water. Het drijfbandje onder zijn hoofd ziet er wat ongemakkelijk uit, maar Malik heeft er geen hinder van. "Ik merk aan mijn eigen kinderen welke gunstige effecten het heeft. Negentig procent van onze klanten komt ook terug met hun baby. Het is gewoon fijn als je baby goed slaapt of beter drinkt."

Op www.verababyspa.nl is verdere informatie te vinden over mogelijkheden en prijzen.