Magic Moments

Het was al weer te lang geleden dat we samen aan tafel gingen. Corona gooide letterlijk en figuurlijk steeds ‘roet in het eten’. Vriend Ben en ik zien elkaar regelmatig op de mannensoos in Gaanderen, maar met z’n vieren aan tafel was er een beetje bij ingeschoten. Vrijdagmiddag zaten we samen vanaf vier uur weer te genieten. Lekker weertje en een prachtig uitzicht op ‘onze voortuin’, rond de Walmolen. Mijn vriend had het ook over die prachtige bloemenzee bij de in-uitrit van de Amphiongarage en het vele groen in de binnenstad. 

Vriendin Wilma vraagt wat het kunstwerk bij de parkeerautomaat bij de molen voor moet stellen. Deze vraag krijgen we vaak van voorbijgangers. Het kunstwerk gemaakt door leerlingen van het Rietveld Lyceum doet precies wat kunst kan doen. Je eigen creatieve brein aan het werk zetten. De een denkt dat het kunstwerk nog uitgepakt moet worden, de ander dat het een soepkom met grote oren is. Veel mensen denken dat inpakkunstenaar Christo is nageaapt. De creatieve geesten van het Rietveld worden echter onderschat. Dat gebeurt wel vaker.
Veel mensen dachten ook dat ze net zo konden schilderen als Karel Appel. Misschien de deurposten of kozijnen, hoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik zelfs dat niet kan. Mijn kleding zit na een kleine verfklus net zo vol verf als een doek van Appel uit zijn beginperiode. De tijd dat hij grote klodders verf op het doek gooide en zei: ’Ik rotzooi maar wat aan’. Die doeken zijn nu tonnen waard, maar niemand die mijn kleding aan de muur of waslijn wil hangen.
Cadeautjes inpakken vind ik al een hele kunst. Een van de bekendste inpakwerken van Christo was Pont Neuf in Parijs. De burgemeester van Parijs, Jacques Chirac, hield het tegen omdat het geen kunst zou zijn. Een medewerker van de burgemeester legde de aanvraag stiekem tussen de te ondertekenen burgemeesterspapieren. Chirac tekende zonder te weten wat. De ingepakte brug trok drie miljoen bezoekers. De burgemeester deed alsof hij hoogstpersoonlijk verantwoordelijk was voor dit succes en genoot zonder schaamte van zijn Magic Moment.

Terug naar de vraag van onze vriendin over kunstwerk nummer 10 van het Rietveld Lyceum. Onze vrienden genieten als ze de tekst lezen in de brochure '20 op een rei'; ik citeer: "Nummer 1 Wereldbeker. Het plan is om een nummer 1 wereldbeker te maken in verval. Juist niet een nummer 1, meer degene zonder talent. De ingestorte beker is van metaal(frame) en gips. Aangezien gips niet bestand is tegen slecht weer, wordt de treurige beker ook nog eens ingepakt. Een grote teleurstelling dus, al met al.” Einde tekst. Verrassende kunst in woord en beeld: Magic Moments.

Goed gaon.