Wethouder Ingrid Lambregts (l) en Hans Ter Steege directeur-eigenaar van Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen. Foto: Roel Kleinpenning
Wethouder Ingrid Lambregts (l) en Hans Ter Steege directeur-eigenaar van Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Schippersdok een eiland in de Oude IJssel

Algemeen

Het eiland is bereikbaar via twee bruggen waarvan de brug aan de stadzijde net klaar is

DOETINCHEM – De bouw van de bouw op het wooneiland Schippersdok is op woensdag 22 maart officieel door Hans Ter Steege en wethouder Ingrid Lambregts geopend. Schippersdok maakt deel uit van het bouwplan Iseldoks waarvan al een deel gerealiseerd is. De ontwikkelaar van het wooneiland, Ter Steege Bouw Vastgoed uit Rijssen, is gestart met de eerste bouwwerkzaamheden. De planning is dat de woningen en appartementen op het eiland eind 2024 of begin 2015 gereed moeten zijn.

Door Bert Vinkenborg

Het hele woongebied Iseldoks telt in totaal ruim 300 woningen waarvan een aantal op het voormalige bedrijventerrein aan de Oude IJssel al gerealiseerd is. Van de unieke ligging op loopafstand van de stad is gebruik gemaakt door onder meer een stadsgracht aan te leggen die het gebied doorsnijdt. Het wooneiland ligt tussen de gracht en de Oude IJssel en biedt ruimte voor 19 grachtenwoningen en 42 appartementen. Voor een aantal woningen die direct aan de gracht liggen is een eigen vlonder aanwezig waaraan een boot afgemeerd kan worden. De verbinding met het water staat centraal maar is voor iedere woning weer anders.

Veel van de mensen die bij de opening aanwezig waren kochten al vroeg een appartement of woning op het eiland maar moeten nog even geduld hebben voordat ze erin kunnen want de oplevering is voorzien voor over een kleine twee jaar. Niettemin is de belangstelling groot. Alle appartementen zijn al verkocht en van de grachtenwoningen hebben nog maar negen geen eigenaar gevonden.

Hans Ter Steege: “Ik denk dat we met elkaar tot een bijzonder project zijn gekomen. We zijn in januari 2022 gestart met de verkoop en hadden in april al de eerste vijftig woningen verkocht. We zijn gestart met de werkzaamheden en lagen tot eind 2022 nog op planning en hopen eind 2024 begin 2024 klaar te zijn met dit project.”

Het eiland is bereikbaar via twee bruggen waarvan de brug aan de stadzijde net klaar is. Ingrid Lambregts: “Natuurlijk hebben we ook rekening gehouden met de toegankelijkheid voor hulpdiensten als brandweer en ambulance. De bewoners kunnen hun voertuigen parkeren in een half verzonken parkeergarage.”

Ook voor de gemeente was Iseldoks een spannend verhaal. Na het uitbreken van de financiële crisis haakte de toenmalige ontwikkelaar af en kon men opnieuw beginnen. Het resultaat ontvouwt zich nu gestaag en mag gezien worden. Lambregts: “Het was van meet af aan geen winstobject voor ons maar het ging om het transformeren van een industriegebied naar een mooi woongebied. Toen we aan de gracht begonnen en het opgepompte grondwater met toestemming van het waterschap in de Oude IJssel wilden lozen bleek het PFAS, als was het in een zeer kleine hoeveelheid, te bevatten en moesten we het eerst reinigen. Dat betekende een extra kostenpost van 1 miljoen Euro. 

“Het ging om het transformeren van een industriegebied naar een mooi woongebied”

Het hele bouwplan Iseldoks bestaat uit vijf fasen met de projectnamen Dok waarvan Dok 3 en 4 inmiddels klaar zijn en met Dok 5 (Schippersdok) nu is begonnen. Daarna zijn Dok 1 en Dok 2 aan de beurt. Ter Steege is ook van Dok 2 de toekomstige ontwikkelaar.

De officiële opening werd bezegeld door het doorknippen van een lint over de nieuwe brug tussen Dok 3 en het Schippersdok.

Voor meer informatie over Isseldoks en Schippersdok zie:


www.iseldoks.nl