Het Web kunstexpositie in De Kruisberg : vlnr Mirjam Welling, Nol Schrijvers en Ruud Kaper. Foto: Roel Kleinpenning

Het Web kunstexpositie in De Kruisberg : vlnr Mirjam Welling, Nol Schrijvers en Ruud Kaper. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Expositie De Stijlkamers de Kruisberg

Doetinchem – Kunstenaarsnetwerk Het Web opent op zaterdag 1 april de eerste expositie van dit seizoen bij hun locatie in voormalige gevangenis de Kruisberg. Het thema is De Stijlkamers. Hier laten 25 kunstenaars in 16 Stijlkamers zien hoe ze aan dit thema invulling geven. Per Stijlkamer zijn er 1, 2 of soms 4 kunstenaars die de ruimte op geheel eigen wijze inrichten met schilderijen, foto’s, beeldhouwwerken, textiel, geëmailleerd werk en sieraden. 

Door Carla van der Meer

“Stijlkamers vind je vaak in kastelen en musea, het zijn geschakelde ruimtes met elk hun eigen stijl”, vergelijkbaar met de ruimtes die we hier hebben, vertelt Ruud Kaper van Het Web. “Iedereen was meteen enthousiast over dit thema en binnen een week hadden we alle ruimtes bezet. De kunstenaars zijn meteen aan de slag gegaan. Ze bepalen zelf hoe ze de ruimte inrichten. Hierdoor ontstaat er een grote verscheidenheid aan kunst.”

Natuur gevangen in kunst

Ria Wiendels en Mirjam Welling exposeren samen in één kamer. Ze gaan vaak wandelen. Voor Wiendels is het schilderen een uiting van emoties, ervaringen, ontmoetingen, dromen en gedachten. Door de gelaagdheid van kleuren krijgen haar schilderijen bij ieder wisselend licht een andere uitstraling. "Ria was al bezig met schilderijen waar wandelingen in uitgebeeld worden, zoals door bos en in seizoenen”, vertelt Welling. "Mijn sieraden zijn gebaseerd op tijd en natuur. Ons thema voor deze expositie is ‘Natuur en tijd gevangen in kunst'. Welling maakt sieraden met onderdelen van koper, zilver, messing, klok- en horlogeonderdelen en vondsten uit de natuur. "Onze disciplines zijn heel verschillend. Het leuke is dat we nu vaker bij elkaar komen om het thema op elkaar af te stemmen.” "De kunstwerken moeten bij mij groeien”, zegt Nol Schrijvers van Het Web, hij werkt met hout dat hij in de natuur vindt. "Ik heb al lopend en fietsend veel trektochten gemaakt. Ik heb altijd gezocht naar plekken die ik kon inrichten en waar ik verhaal van kan doen. Dat is met deze expositie ook. Stonehenge heeft bij mij altijd een belangrijke rol gespeeld. Zelf heb ik geprobeerd om Woodhenge te maken in het bos bij Zeddam. Kerkjes hebben veel aantrekkingskracht op mij. Dat is uitgemond in Vijf werken op de stille berg. Dat is de naam die ik aan mijn expositie gegeven heb. Uit vijf werkstukken heb ik een werkstuk samengesteld. Ik merkte dat er veel te leren is van vormen in de natuur. Die heb ik geïsoleerd en gebruikt om een plekje te creëren. Ik ben in de ban van vormen die door de natuur zelf ontstaan zijn: de pure vorm, dat noem ik ready made by nature.” Schrijvers heeft heel wat werk dat hij weggeeft. "Iedereen mag iets uitkiezen en dan een vrije gift geven voor de Sint Joanne Foundation, die projecten in Oeganda ondersteunt.” Ruud Kaper houdt zich bezig met emailleren op koper. Hij maakt bij zijn ruimtelijke werken gebruik van verschillende emailleertechnieken. "Mijn naam voor de expositie is: Hetzelfde is niet hetzelfde als je een andere kijk op het geheel krijgt.” Voorheen maakte Kaper werken die hij aan de muur kon hangen. "Nu is het liggend werk”, vertelt hij. "Daar komt mijn vroegere werk als stedenbouwkundige in naar voren. Mijn inspiratie haal ik uit dag en nacht, een droom, de natuur, de vier elementen of jaargetijden. Het leuke is dat mensen nu weer met elkaar aan het werk zijn. In de winterperiode hebben we geen onderkomen.” De expositie De Stijlkamers is van 1 april tot en met 29 mei geopend op zaterdagen, zondagen, Pasen en Pinksteren van 13.00 tot 17.00 uur. De galeriewinkel is tijdens de expositie ook geopend.