Rob Kwist, eigen werk, olieverf. Eigen foto
Rob Kwist, eigen werk, olieverf. Eigen foto

Kwist-groep exposeert in de Bronkhorster Kapel

BRONKHORST/REGIO - De Kwist-groep bestaat uit Rob Kwist, Odette Harten, Willem Wanrooij, Diny Keyzer en Ali Klompenhouwer-Harmsen. Zij tonen gezamenlijk hun schilderijen in de Kapel van Bronkhorst. Hun thema’s zijn divers en steeds met een expressieve uitstraling. Ze laten aan de kijkers nog veel te vragen over. De expositie is van 31 maart tot en met 2 april van 11.00 tot en met 17.00 uur.

Voor de Zutphense schilder Rob Kwist zijn het de gewoonste dingen die het doen. Zonlicht in je achterkamer, een kat die ligt te spinnen in een oude fauteuil een boekenkast of een keukenstoel. Een gewoon interieur of een alledaags stadsgezicht zijn in staat zijn schilderdrang te prikkelen. Kwist is een schilder die vasthoudt aan een traditioneel schilderkunstig recept. Kwist concentreert zich op schildertrant, penseelvoering, kleurgebruik, ordening van de compositie, clair-obscur en stemmingsvolle benadering van het onderwerp. Voor zijn onderwerpen blijft hij dicht huis. Zijn ambachtelijke vaardigheid en uitgesproken voorkeur voor figuratie vormen een solide basis waarop hij eindeloos voort kan bouwen.

Van jongs af aan was Odette Harten altijd iets aan het creëren. Een kunstzinnige opleiding was dan ook een logische stap. Jarenlang gaf met veel plezier kunstonderwijs aan jongens en meisjes. Aquarelleren heeft op een gegeven moment plaatsgemaakt voor werken met olieverf. Haar eerste lessen heeft ze bij Jan Schut gevolgd. Nu komt ze al jarenlang bij Rob Kwist. Haar werk is gevarieerd, dynamisch en sfeervol. Van stilleven, zelfportretten tot landschapstaferelen. Elke schildering is voor haar een momentopname.

Willem Wanrooij schilderde veel, ook in opdracht, tot zijn twintigste jaar. Daarna nauwelijks. Zestig jaar later pakt hij de penselen weer op en neemt les bij Rob Kwist. Hij probeert niet een golf te schilderen, maar de kracht van de golf, niet een paard, maar de snelheid van het paard, niet een Zebra met haar jong, maar het onvoorwaardelijke vertrouwen in de moeder, niet twee jonge leeuwtjes, maar de verbondenheid in het spelen.

Diny Keyzer-Steenblik schildert met olieverf klassieke en moderne kunst. Afgelopen jaar heeft ze zich vooral toegelegd op het schilderen van diverse olieverfschilderijen. Ze schildert sinds drie jaar bij Rob Kwist en dat bevalt haar goed. Ze heeft er veel geleerd.

Naast haar kleurrijke bloemenschilderijen verrast Ali Klompenhouwer-Harmsen ook met schitterende stadsgezichten. Ze schildert met olieverf en gebruikt ook andere materialen zoals jute of stokjes. Ze schildert negen jaar bij Rob Kwist en vindt het bijzondere leerzame avonden. Fleur en kleur is wat haar bijzonder aanspreekt.