(Vlnr) Jasper Horstman, Paul van den Ban en Jan Föllings zijn klaar voor de Tour du ALS (foto Roel Kleinpenning)
(Vlnr) Jasper Horstman, Paul van den Ban en Jan Föllings zijn klaar voor de Tour du ALS (foto Roel Kleinpenning) foto Roel Kleinpenning

Samen fietsen en hardlopen tegen ALS

DOETINCHEM – Samen met zo’n 725 andere deelnemers beklimmen Paul van den Ban, Jan Föllings en Jasper Horstman uit Doetinchem de Mont Ventoux tijdens de Tour du ALS op 8 juni. Tijdens deze sportieve uitdaging wordt geld ingezameld voor onderzoek naar de ziekte ALS. "Mensen die ALS hebben leven naar de tocht toe. En als we dat met elkaar kunnen delen, dan zijn zij niet alleen.”

Door Hans Hissink

ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een dodelijke zenuw/spierziekte waarbij de spieren één voor één uitvallen. In Nederland leven zo'n 1.500 mensen met ALS, of de aanverwante ziekten PSMA en PLS. Ieder jaar komen er 500 nieuwe patiënten bij en overlijden er ook 500. Nadat bij iemand ALS is vastgesteld, is de gemiddelde levensverwachting drie tot vijf jaar.

Vijf jaar geleden werd Paul van den Ban getroffen door de ziekte ALS. Een groep van vrienden, familie en oud-collega's van Paul is druk bezig met het inzamelen van geld om hoop te geven aan Paul en vele anderen die getroffen zijn door deze ziekte. Onderdeel daarvan is deelname aan de Tour du ALS.

Paul en Jan kennen elkaar al ruim 20 jaar van het werk en Rotaryclub Doetinchem Oude IJssel. Samen gaan zij de Mont Ventoux beklimmen. "Als je ALS krijgt, belandt je in de zorgwereld en kom je in contact met Stichting ALS Nederland en fondsenwerving om wetenschappelijk onderzoek naar ALS en betere zorg voor ALS patiënten te financieren. Eenmaal in dat circuit hoorde ik van de Tour du ALS,” vertelt Paul.

Tandemfiets
Jan en Paul fietsten al regelmatig met elkaar voordat ALS werd geconstateerd bij Paul. "Is het een idee om mee te doen aan de Tour du ALS?”, vroeg Paul aan Jan. Belangrijke vraag was ook of het haalbaar zou zijn. Vorig jaar fietsten zij voor de eerste keer mee. Dat was toevallig ook de tiende keer dat de beklimming van de Mont Ventoux voor het goede doel georganiseerd werd. Paul en Jan fietsen de tocht op een tandemfiets die beschikbaar gesteld wordt door 'Stichting ALS op de Weg'. "Ik fiets thuis op een driewieler omdat ik mijn evenwicht niet kan bewaren op een gewone fiets. Jan fietst op een oude retro racefiets. Op de tandem vormen we een goed op elkaar ingespeeld team en gaan we veilig de berg op.”

Dat was dus vorig jaar, 2022. Dit jaar doen zij wederom mee. "Mijn zoon Johan was vorig jaar als supporter aanwezig. Ook Rudi, de zoon van mijn vriendin. Zij waren dusdanig onder de indruk van de sfeer en hoe het er allemaal aan toe ging dat zij dit jaar mee wilden doen. Toen konden Jan en ik niet achterblijven natuurlijk.”
Jasper Horstman is een oud-collega van Paul en was onder de indruk van de prestatie van beide ‘topsporters' en de verhalen die hij daarover hoorde. Hij doet dit jaar voor de eerste keer mee aan het evenement waar deelnemers wandelend, hardlopend of fietsend de Mont Ventoux beklimmen. "Binnen KPMG, waar Paul en ik collega's waren, werd een aantal mensen dusdanig geraakt door de verhalen dat er inmiddels een team gevormd is dat gezamenlijk meedoet aan de Tour du ALS dit jaar.” Het team dat 29 deelnemers kent, heet heel toepasselijk: KPMG vóór Paul tegen ALS.Wie denkt dat het een niet al te moeilijke opgave is, heeft het helemaal mis. Er wordt in de weken naar het evenement toe dan ook flink getraind door Paul, Jan en Jasper. De laatste doet veel aan hardlopen en gaat op die manier ook de Mont Ventoux op. "Ik train veel in de Montferlandse heuvels, maar dat is totaal niet vergelijkbaar met de berg die ik op 8 juni op ga. Het wordt een flinke uitdaging.” Paul en Jan trainen zo'n drie keer in de week en doen dat ook vooral in de heuvelachtige omgeving van Beek en 's-Heerenberg. "We moeten echt in een berenconditie zijn want we zijn toch wel zo'n drieënhalfuur bezig om met ons tweeën op die speciale tandem boven te komen.”

Jan legt nog eens uit waarom zij meedoen met de Tour du ALS. "Het gaat erom geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS, maar dat is niet alléén het belangrijkste. Want voor mensen die ALS hebben en aan deze Tour meedoen of aan een andere sponsoractie zijn dat doelstellingen. Deze mensen leven naar iets toe. En als we dat met elkaar kunnen delen, dan zijn zij niet alleen. Want ALS is een gevecht met jezelf. Deze Tour du ALS heeft een behoorlijke mentale doelstelling die totaal niet onderschat moet worden. Dat is echt geweldig, iets wat iemand in de situatie van Paul echt nodig heeft. We kijken er samen naar uit, want alleen samen kunnen we het volbrengen."

Donaties
Het team KPMG vóór Paul tegen ALS met 29 deelnemers heeft op het moment van schrijven van dit verhaal 1379 donaties opgehaald met een totale opbrengst van ruim 122.500 euro. Een onvoorstelbaar hoog bedrag waarvan de ondernemingen Royal De Heus/De Heus Vietnam een substantieel bedrag bij elkaar heeft gebracht. "Laten we met ons allen proberen dit bedrag verder omhoog te brengen om een vuist te maken tegen ALS," roept Paul iedereen op. 

tourduals.nl/teams/kpmg-voor-paul-tegen-als