Wethouder Henk Bulten die onder andere financiën in zijn portefeuille heeft. Foto: Roel Kleinpenning

Wethouder Henk Bulten die onder andere financiën in zijn portefeuille heeft. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Jaarrekening 2022 is 21 miljoen gunstiger

Ruimte om bij komende begroting extra keuzes te maken

DOETINCHEM – Bij de presentatie voor de pers van de jaarstukken 2022 en de Kadernota toont wethouder Henk Bulten zich een tevreden en optimistisch bestuurder. Ondanks de gebeurtenissen in de afgelopen bewogen jaren zoals de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de torenhoge inflatie ontwikkelden de financiën van de gemeente zich verder in de goede richting. Er konden grote stappen gemaakt worden. Toch zijn er ook minder positieve zaken te melden over het tempo van de uitvoering van plannen. De arbeidsmarkt is krap en de menskracht om de benodigde werkplekken in te vullen ontbreekt vaak.

Door Bert Vinkenborg

De positieve en minder positieve zaken tegen elkaar afwegend levert volgens Bulten de jaarrekening een positief eindsaldo op. De jaarrekening 2022 is door incidentele meevallers ruim 21 miljoen gunstiger uitgevallen dan verwacht. Daarvan gaat 7,5 miljoen naar investeringen in 2023, een deel naar het crisisherstelfonds en een kleine 10 miljoen naar de algemene reserve. Voor de komende jaren bestaan nog veel onzekerheden, niet alleen door de oorlog in Oekraïne. Binnen Nederland vragen klimaat, onderwijs en de woningmarkt om veel aandacht. Het positieve financiële resultaat in 2022 verschaft ruimte om in te spelen op die onzekerheden.

Veel ambities én de middelen om ze te realiseren
De ambitie is om naar 70.000 inwoners te groeien in 2036. Dit getal is niet in beton gegoten maar de voorzieningen om het mogelijk te maken moeten er wel voor gecreëerd worden en dat kost geld. Wonen in de gemeente en de stad moet aantrekkelijk blijven met de beschikbare groene ruimte zonder die geweld aan te doen. Dat zal betekenen dat Doetinchem in de komende jaren in de hoogte moet groeien. Op sommige plekken is dat nu al zichtbaar. Die groei zet door zoals blijkt uit de cijfers; in 2022 kwamen er 300 à 400 nieuwe inwoners bij. Voor groei zijn woningen en bouwpercelen nodig. De gemeente is al bezig om daarvoor grond te verwerven, maar het blijft puzzelen met de beschikbare ruimte. In het nieuwe beleidskader passen ook de versterking van de kern van Wehl en nieuwbouw in Gaanderen

Een onzekere factor blijft vooralsnog de omvang en de verdeling van het geld dat van het Rijk verkregen wordt. De taken die landelijk op de gemeente afkomen maken noodzakelijk voor de uitvoering ervan ook een beeld te krijgen van het geld dat daarvoor beschikbaar wordt gesteld. Tot nu toe was dat vaak een onzekere factor. De wens van de wethouder is een jaarlijkse uitkering van het Rijk in plaats van een eenmalige nu. Zijn conclusie op basis van de voorliggende stukken is “Doetinchem staat er financieel uitstekend voor, meerjarig maar niet langjarig. We hebben ontzettend veel ambitie en de middelen om die te realiseren”. Gevraagd naar zijn manier van budgetteren is het antwoord kort en duidelijk “Vooruitstrevend”.

Gezien de gunstig uitgevallen jaarrekening 2022 kunnen er bij de komende begroting extra keuzes worden gemaakt. De oppositie en coalitie zullen zich ongetwijfeld doen gelden bij het maken van die keuzes. Wethouder Bulten van zijn kant zal zijn bewezen principes trouw blijven "Niet meer uitgeven dan binnen komt en terdege rekening houden met onverwachte risico's”.