vlnr Jacqueline van Seters, Ria Wiendels en Monika Büdding. Foto: Roel Kleinpenning

vlnr Jacqueline van Seters, Ria Wiendels en Monika Büdding. Foto: Roel Kleinpenning  

foto Roel Kleinpenning

Toffe Gasten exposeren bij Het Web

Doetinchem – Voor de expositie Toffe Gasten heeft Het Web kunstenaars van buiten Het Web uitgenodigd. “Gewoonlijk hebben we exposities van werk van eigen leden, maar dat doen we nu een keer anders”, zegt Ria Wiendes, een van de organisatoren. “We vinden het tof dat kunstenaars van buiten meedoen. Vandaar de naam Toffe Gasten.” De expositie start op 10 juni. 

Door Carla van der Meer

“Vorig jaar hebben we kunstenaars van buiten uitgenodigd die aan Web-leden gekoppeld waren”, vertelt Jacqueline van Seters, eveneens van de organisatie. “Nu hebben we de kring groter gemaakt. Het is leuk om mensen van buiten deel te laten nemen. Zo krijgen je weer andere disciplines.”

Diversiteit aan kunstenaars

Een diversiteit aan kunstenaars exposeert bij Het Web. Dit zijn: Anne van Voorst met beelden van vilt, Beelhouwerscollectief Doetinchem met beelden van hout, Fotoclub Oude IJssel met fotografie, Dorien Plaat, Micha Melkonian en Monika Büdding met schilderijen. Monika is uit Duitsland afkomstig. Zij geeft een internationaal tintje aan de tentoonstelling.

Confronterend werk

“Mijn werk is vooral confronterend”, zegt Dorien Plaat. “Ik maak veel portretten, mens- en dierfiguren die behoorlijk aanwezig zijn en die allerlei emoties oproepen. Sommige mensen vinden het grappig of mooi. Anderen vinden het verschrikkelijk. Het schildrij vraagt iets. Het schuurt.” Plaat schildert al meer dan 20 jaar en ze heeft al veel exposities gehad. “Mijn inspiratie is mensen die ongezien zijn en die zich op de een of andere manier staande weten te houden. Ik schilder ook veel lgbtqia+ mensen.” Ook heeft ze deelgenomen aan Sterren op het Doek waar ze actrice Monic Hendrickx geportretteerd heeft. Bij Toffe Gasten zijn 11 schilderijen van Plaat te zien. 

Start van een nieuwe reis

“Mijn schilderijen ontstaan vanzelf”, vertelt Monika Büdding. “Als ik begin heb ik niets in gedachte. Ook niet welke kleuren ik ga gebruiken. Ik schilder intuïtief. Ik maak abstracte kunt, maar met veel natuur als inspiratie. Mijn schilderijen hebben veel lagen. Ik maak tekeningen waar ik overheen schilder. Sommige tekeningen blijven zichtbaar, andere verdwijnen onder de verf. Het maken van een nieuw schilderij is voor mij de start van een nieuwe reis. Het is een verkenning van fantasierijke beelden en ik schilder vanuit innerlijke ervaringen om een constante dialoog te vinden tussen wat al gemaakt is en de eigen verbeelding van het werk. Ik wil graag dat de bezoekers de schilderijen laten bezinken en een stille dialoog met mij aangaan.” Büdding exposeert ook regelmatig. De eerste keer dat ze in Nederland exposeerde was in 2014 bij Galerie 21 van Ria Wiendels in Breedenbroek. 

Mooie expositieruimte

Lobke Stroet exposeert sieraden. Op de kunstacademie AKI in Enschede is haar liefde voor keramiek begonnen. Ze maakt objecten, voornamelijk in de vorm van sieraden. Viltkunstenaar Anne van Voorst maakt werken van vilt die hij op een stuk hout uit de natuur plaatst”, vertelt Wiendels. “Hij is dominee in Dinxperlo en is lang dominee bij een gevangenis geweest. Daarom spreekt deze locatie hem heel erg aan.” De expositie van het fotocollectief bestaat uit 60 tot 90 foto’s en het Beeldhouwcollectief laat een groot aantal beelden zien. “We vinden het tof dat mensen van buiten hier komen exposeren en genieten van onze mooie expositieruimte in de voormalige gevangenis”, zegt Plaat.

Galeriewinkel

De galeriewinkel is tijdens de expositie geopend. Hier is werk van de kunstenaars van Het Web te koop. 

De expositie Toffe Gasten bij Het Web in de flat van de Kruisberg aan de Klootsemastraat 1 in Doetinchem is te zien van zondag 10 juni tot en met zondag 30 juli. De expositie is geopend op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot en met 17.00 uur. De entree is gratis.