Wethouder Ingrid Lambregts. Foto: Roel Kleinpenning

Wethouder Ingrid Lambregts. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Woningzoekenden en asielzoekers in nieuwe woongemeenschap

DOETINCHEM – Het idee ontstond al eind 2021 maar onder meer door de toestroom van Oekraïners kwam het er niet van; woningzoekenden en asielzoekers samen in één woongemeenschap. Wethouder Ingrid Lambregts legt uit hoe het ontstaan is, welke voordelen er behaald kunnen worden en hoe zij met de projectpartners Sité en COA het plan verder wil ontwikkelen.

Door Bert Vinkenborg

Wat het volgens Lambregts zo bijzonder maakt is dat 150 woningzoekenden in Doetinchem, gewone mensen die graag een betaalbaar huurhuis willen, hierdoor gecombineerd kunnen worden met 150 kansrijke asielzoekers. Het achterliggende idee is dat die twee groepen met elkaar gaan mengen. De stap vanaf de eerste binnenkomst in Ter Apel via een AZC naar statushouder zou daarmee overgeslagen kunnen worden. De huidige procedures duren nog heel lang. Het grootste deel van de asielzoekers wordt na verloop van jaren statushouder waarna gekeken moet worden aan welke gemeente ze gekoppeld kunnen worden. Het probleem met de opvang van nieuwe vluchtelingen is de onvoorspelbaarheid van de instroom. Vaak is het hollen of stilstaan waarmee de opvang geen gelijke tred kan houden. De nieuwe woongemeenschap zou daar tenminste deels een oplossing voor kunnen bieden.

Gemeente, Sité en COA werken samen in het project

De gemeente, Sité en het COA willen naar een situatie waarbij asielzoekers nadat ze in Ter Apel zijn aangekomen en van wie redelijkerwijs verondersteld mag worden dat ze mogen blijven versneld kunnen doorstromen naar opvang in gemeenten. Doetinchem krijgt net als andere gemeenten halfjaarlijks een taakstelling voor die opvang. Door de bedachte nieuwe situatie worden deze mensen in staat gesteld versneld in de maatschappij te integreren en op die manier nieuwe Nederlanders te worden. Werk vinden en scholen voor hun kinderen zijn daarin belangrijke elementen. Ook voor toekomstige Nederlandse bewoners van zo’n woongemeenschap geldt dat zij in staat gesteld worden zich hier te vestigen en hun leven in te richten. Kortom, winst voor alle betrokkenen, zowel voor woningzoekenden als voor asielzoekers.

In Nederland is er een groot tekort aan woonruimte voor woningzoekenden in de betaalbare huursector én voor asielzoekers. Voor Sité is het nieuwe woonproject een oplossing om woonruimte aan te kunnen bieden in de sector sociale huurwoningen. Voor de gemeente geldt hetzelfde voor asielzoekers voor wie woonruimte aangeboden worden. De bedoeling is dat de nieuwe woongemeenschap achter het station komt tegenover het politiebureau in de buurt waar zich nu de tijdelijke crisisnoodopvang bevindt. Die wordt overigens na een verlenging definitief per 1 oktober ontruimd en afgebroken. Concreet betekent dat een gat van zo'n twee jaar voordat de nieuwe woongemeenschap door de eerste bewoners betrokken kan worden. De beoogde wijk Spoorzone heeft een combinatie van voordelen te bieden; naast het OV-station, dicht bij het centrum en met diverse voorzieningen binnen loopafstand.

Voordat de nieuwe woonvorm definitief gestalte krijgt moeten er nog een aantal stappen worden ondernomen. Na het tekenen van de intentieovereenkomst wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. In juni wordt het woonconcept aan de raad voorgelegd en als het plan verder uitgewerkt is, waarschijnlijk eind dit jaar, ook ter besluitvorming. De bouw zou zowel regulier als fabrieksmatig kunnen zijn vooropgesteld dat het aan kwaliteitseisen en duurzaamheid beantwoordt.

Grootschalige opvang werkt niet

Wordt dit plan de opmaat voor een nieuwe aanpak van het vluchtelingenvraagstuk? Ingrid Lambregts: ” Ik heb nagedacht over die vraag en ik denk niet dat er één uniforme oplossing is maar ik hoop wel dat er steeds meer gemeenten met een plan komen dat een lokale kleinschalige oplossing inhoudt. We roepen al jaren tegen elkaar dat grootschalige opvang niet werkt en dat je het kleinschalig moet doen. Wij doen met dit plan een stap naar voren en hopen dat meer gemeenten daardoor worden geïnspireerd en dat ook gaan doen en dat we de koudwatervrees een beetje kwijtraken.”  

"Wij doen met dit plan een stap naar voren en hopen dat meer gemeenten daardoor worden geïnspireerd"