Pieter Roelofs en Marcel Rözer. Foto: Marcel Krijgsman

Pieter Roelofs en Marcel Rözer. Foto: Marcel Krijgsman

Theatershow oud-Ulftenaar Marcel Rözer bij DRU

Ulft – Vrijdagavond 22 maart staat oud-Ulftenaar Marcel Rözer in de Rabozaal van het DRU Industriepark. Hij was ooit amateurvoetballer bij SDOUC, werd daarna landelijk sportjournalist en schrijver. Ook kunsthistoricus Pieter Roelofs van het Rijksmuseum werkt mee aan dat optreden. De Nijmeegse buurmannen besloten hun respectievelijke passies voor sport en kunst samen te voegen in een theatershow met als titel ‘Anders Kijken’.

Door Reinier Kroesen

Om de theatershow in zijn geboortedorp onder de aandacht te brengen interviewde ik Marcel Rözer in Koffiebar Toos, een horecagelegenheid in Nijmegen-Oost. Een sociale werkomgeving voor mensen die het niet zo getroffen hebben in onze samenleving. Iedereen kent Marcel daar, de sfeer is er empathisch en sociaal, eigenschappen die ook aan de sportjournalist toe te dichten zijn. Hij is misschien al een beetje op leeftijd, maar tegelijkertijd leeftijdsloos met zijn grote bos grijs-rossige krullen. 

Van een echt interview is geen sprake. Je gooit er een muntje in en hij begint te praten. Hij verloochent zijn Achterhoekse roots niet, maar zal er niet meer terugkeren. De stad past hem beter. Marcel was redacteur bij Sportpaleis De Jong en schreef voor heel wat bladen en tijdschriften over sport, werkte aan documentaires, publiceerde sportboeken, maakt podcasts, is ondernemer en heeft een talkshow in een lokaal etablissement.

Rijksmuseum
Marcel maakte de theatershow samen met Pieter Roelofs, die bij hem in Nijmegen in de straat woont. Rözer: “Tijdens een buurtborrel kwamen we in contact. Beiden zijn we wielrenliefhebbers, er bleken verder ook veel raakvlakken. Besloten daar iets mee te doen.” Pieter is bekend van tv-programma’s als De nieuwe Rembrandt en De nieuwe Vermeer. Hij is als kunsthistoricus verbonden aan het Rijksmuseum in Amsterdam, waar hij hoofd schilder- en beeldhouwkunst is. Rözer en Roelofs brengen sport en kunst bij elkaar, in een voorstelling van twee keer drie kwartier. Behalve in Ulft staan ze ook in theaters in Nijmegen, Druten, Oss en Wageningen.

Oscar te Pas
Rözer: ,,Ik laat sportfoto's zien en Pieter - als equivalent - het schilderij.” Bezoekers behoeven noch sport-, noch cultuurliefhebber te zijn. Het duo neemt ze bij de hand en leert ze anders te kijken naar alledaagse beelden. Marcel vertelt dat hij bij de plaatselijke bouwmarkt materialen bestelde om in de voorstelling zo'n reclamewandje op het podium op te kunnen stellen. In zijn jeugd trapte hij ook altijd tegen een muurtje, iets wat hij ook tijdens de voorstelling doet. Dat wandje moet ogen als zo'n achtergrond waar allemaal sponsornamen op vermeld staan, waarvoor sporters na de wedstrijd geïnterviewd worden. "We beginnen de voorstelling met zo'n nagespeeld interview. Misschien dat Oscar te Pas van de Ulamo, als hij dit stuk leest ook de naam van zijn bedrijf daarop vermeld wil hebben, als geintje. Ik kom uit een arbeidersgezin, mijn vader werkte bij de DRU. Als er iets van de VPRO op tv kwam moest dat eraf. Kunst, en al helemaal moderne kunst vonden mijn ouders maar niets. De Nachtwacht kon nog net. Ik ben door de jaren heen heropgevoed om anders te kijken."

Marcel wil nog niet alles verklappen. Maar, er wordt een Maradona-opera opgevoerd en bezoekers worden gevraagd in de pauze op zoek te gaan naar fascinerende beelden en die snel door te mailen, een selectie wordt in de tweede helft getoond. Er komen iconische sportfoto's voorbij van wielrenner Hennie Kuiper met een lek gereden wiel in zijn hand, en van Johan en Danny Cruijff. Pieter Roelofs toont daarop beroemde geworden schilderijen, die in feite dezelfde dramatiek verbeelden, maar dan in de kunst.

Marcel tenslotte: “Door Pieter leerde ik anders kijken naar sport en kunst. Er is een wereld voor me open gegaan. De mensen die de voorstelling hebben gezien zeggen dat ook zij dat zo hebben ervaren." Tickets kosten € 21,75, de show begint om 20.00 uur.