Afbeelding
Foto: PR

4 voorname internetbedreigingen en hoe je jezelf ertegen beschermt

Partnerbijdrage

Waar zouden we zijn zonder het internet? Als je het nog niet hebt, kun je dat alsnog regelen via Breedbandwinkel. Het internet komt immers de hele dag door voor van alles van pas. Dat maakt het echter ook gevaarlijk. Want het internet brengt naast communicatiemogelijkheden, informatie en vermaak ook diverse bedreigingen met zich mee. Als internetgebruiker is het van groot belang om je bewust te zijn van deze bedreigingen en je te wapenen met kennis en hulpmiddelen om jezelf te beschermen. In dit artikel bespreken we vier voorname internetbedreigingen en hoe je jezelf ertegen beschermt.

Phishing

Bij phishing proberen kwaadwillenden gevoelige informatie van je te stelen. Denk daarbij aan zaken zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardgegevens. Dit gebeurt vaak via zogenaamde phishing e-mails, maar ook met behulp van valse websites of in sommige gevallen nepberichten op social media. Daarbij doet men zich voor als een legitieme entiteit om vertrouwen te kweken. Dat maakt het moeilijk om er niet aan ten prooi te vallen. Wil je voorkomen dat je er slachtoffer van wordt, dan is het belangrijk om verdachte communicatie te leren herkennen en voorzichtig te zijn met het verstrekken van persoonlijke informatie online. Negeer verdachte e-mails of berichten en open geen links of bijlagen van onbekende afzenders. Ziet het er geloofwaardig uit? Check dan alsnog de afzender goed, want daaruit kan blijken dat het om een scam gaat.

Malware

Malware is een afkorting die staat voor kwaadaardige software. Daarbij denk je aan virussen, maar malware is een verzamelnaam voor verschillende soorten schadelijke software die ontworpen zijn om schade aan te richten aan computersystemen, gegevens te stelen en de privacy aan te tasten. Daarbij kan het gaan om virussen, maar ook om zogenaamde trojaanse paarden, ransomware of spyware. Om je te beschermen tegen malware, is het belangrijk om antivirussoftware te gebruiken die up-to-date is, regelmatige software-updates te downloaden, verdachte downloads te vermijden en niet zomaar bijlagen of links in e-mails te openen. Wees ook alert op verdachte pop-ups en onverklaarbaar gedrag van je computer. Dit kan wijzen op de aanwezigheid van malware.

Identiteitsdiefstal

Waar je zeker voor moet oppassen, is identiteitsdiefstal. Daarbij proberen criminelen persoonlijke informatie te stelen om die te misbruiken voor financiële fraude, identiteitsfraude of andere illegale activiteiten. Om jezelf te beschermen tegen dit ernstige misdrijf te beschermen, is het van belang dat je altijd sterke en unieke wachtwoorden gebruikt voor al je online accounts. Waar het mogelijk is, is het zeer aan te raden om tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen. Deel tevens je persoonlijke informatie alleen met vertrouwde partijen. Check regelmatig je bankafschriften en dergelijken op verdachte activiteiten en ongeautoriseerde transacties.

Misinformatie en desinformatie

Zeer actueel is de grote aanwezigheid van misinformatie en desinformatie op het internet: valse of misleidende informatie die bewust wordt verspreid om de publieke opinie te beïnvloeden of verdeeldheid te zaaien. Iedereen kan van alles plaatsen en verspreiden via sociale media en online platforms zonder dat het gecontroleerd wordt. Daarom is het belangrijker dan ooit om kritisch te denken en bronnen te verifiëren voordat je informatie deelt of gelooft. Probeer je te blijven richten op enkel betrouwbare nieuwsbronnen en informatiebronnen.

Ga dus niet onbezorgd het internet op. Wees altijd op je hoede, want er zijn meer dan genoeg kwaadwillenden online actief. Neem bovenstaande tips ter harte en bescherm jezelf tegen de bedreigingen die het internet helaas naast alle positieve dingen ook met zich meebrengt.

Dit artikel wordt u aangeboden door Breedbandwinkel.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant