Everhard Bulten van Saxion (al wijzend) legt een groep geïnteresseerden uit wat de opgravingen in Wehl hebben opgeleverd. Foto: Roel Kleinpenning

Everhard Bulten van Saxion (al wijzend) legt een groep geïnteresseerden uit wat de opgravingen in Wehl hebben opgeleverd. Foto: Roel Kleinpenning

Veel belangstelling voor open dag over opgravingen en historie van Wehl

Algemeen

WEHL - Hoe ziet de geschiedenis van Wehl er uit. Het antwoord op die vraag ligt mede in de grond. Studenten van Hogeschool Saxion zijn de afgelopen weken bezig geweest met archeologische opgravingen in Wehl. Tijdens de open dag van gisteren vertoonden ze de resultaten van hun werk.

Door Remko Alberink

De studenten en docenten van hogeschool Saxion organiseerden samen met de regio-archeologen van de Omgevingsdienst Achterhoek, gemeente Doetinchem en het Stadsmuseum een open dag in Wehl. Locatie was een zoekgebied tussen de Veenweg en de Kleefse Allee in Wehl. “De belangstelling was best groot”, reageerde Everhard Bulten van Saxion tevreden. “Ik denk dat er tussen de 100 en 150 mensen op bezoek zijn geweest. De meesten kwamen uit Wehl, maar er waren ook mensen uit andere plaatsen. De mensen uit Wehl zijn natuurlijk vooral benieuwd wat er in hun achtertuin ligt.”

Middeleeuwen
En dat is heel wat, weet Bulten. “We hebben niet alleen sporten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden hier. De Duitsers hebben in de Tweede Wereldoorlog op deze plaats een loopgraaf gemakt. Maar ook middeleeuwse resten van een woonerf hebben we gevonden. En ook kwamen we ook fragmenten van een schuurtje van een spieker tegen en zijn er sporen van ijzerbewerking, en dat is best speciaal.”

Zo verhaalt Bulten over sporen van honderden oventjes die werden gebruikt om ijzer uit de omvangrijke zandgronden te halen. “Voor onze studenten is het belangrijk om te weten hoe je onderzoek doet, ook het technische deel van het verhaal.”

Bulten is lyrisch over de vondsten in Wehl. “Ik vind het een waanzinnig project. Zeker het verhaal over de ijzerproductie in de Middeleeuwen, een opgraving is de ultieme manier om iets te verzamelen.”

Rondleidingen
Tijdens de open dag gaven studenten rondleidingen voor verschillende groepen, wat de open dag geschikt maakte voor jong én oud. De aanleiding voor het archeologisch onderzoek is de geplande nieuwbouw  genamd Wehl Heideslag. Bij voorbereidend archeologisch onderzoek deden archeologen vondsten, wat vroeg om verder onderzoek. Er werden interessante vondsten gedaan. ,,Archeologisch onderzoek is altijd vereist als je gaat bouwen. Dat is verankerd in het verdrag van Valetta van 1992, waarin de zorg voor archeologisch erfgoed is geregeld. Dat begint met bureau-onderzoek, en als de situatie daarom vraagt ook veldonderzoek.”

Koster
Het verhaal van Bilten wordt onderschreven door Alex Koster, amateurarcheoloog uit Wehl. “Ik zoek vaker in de grond, in de regio, maar vooral hier in Wehl. Dat doe ik al veertig jaar”, schetst de inwoner van het dorp. “Ik heb al wel eerder sporen gevonden, maar ben toch verbaasd dat het hier zo oud is. Met name die ijzer-industrie, dat behelst echt tientallen locaties waar we wat gevonden hebben.”

Koster, lid van Oudheidkundige Vereniging Wehl, wist wel dat er op de hoger gelegen zandgronden mensen gewoond hebben. ,,Dat deden ze niet langs de Oude IJssel, dan kregen ze natte voeten. De grens waarna ongeveer gebouwd werd is de Grensstraat.” 

De  belangstelling voor de open dag overtrof de verwachtingen van Koster. ,,Ik weet niet hoeveel mensen er geweest zijn. Het was lekker druk en de interesse was groot.

Er zijn wel vaker momenten geweest waarop historische vondsten werden bekeken. “Maar door de betrokkenheid van de opleiding gebeurde gebeurde dat nu op een heel andere manier. Ik heb geprobeerd om de ervaringen en vondsten in de geschiedenis van Wehl te duiden.”

Alex Koster (wijzend) van oudheidkundige vereniging Wehl tijdens de open dag van archeologische opgravingen geplande nieuwbouw Heideslag Wehl. Foto: Roel Kleinpenning

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant