Schilderij van Maron Hilverda. Foto: Studio Chevalking
Schilderij van Maron Hilverda. Foto: Studio Chevalking Studio Chevalking

Kunst- en tuinenroute van de Slangenburg: stap op de fiets

Cultuur

DOETINCHEM/ZELHEM - Op zaterdag 6 en zondag 7 augustus is het weer zover: twaalf kunstenaars en drie tuinen in het gebied van kasteel Slangenburg stellen hun deuren open voor bezoekers. Een fietsroute van 26 kilometer voert langs deze adressen. Een mooie manier om kennis te maken met dit gebied rond de Slangenburg. En om nieuwe mensen en nieuwe weggetjes te leren kennen. De route leidt van Zelhem via het Slangenburggebied naar Gaanderen, en weer terug langs Doetinchem. Het startpunt is Heidenhoekweg 7, Zelhem. De adressen zijn gratis te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur.

In het mooie buitengebied rond kasteel Slangenburg wonen veel kunstenaars op mooie locaties. Zij beoefenen verschillende disciplines op hoog niveau: schilderen, keramiek, bronzen beelden, fotografie, sieraden, breiwerken, tekenen, knipmutsen en glaswerk. De kunstenaars heten de bezoekers van harte welkom en vertellen graag over hun werk. Veel werken zijn tevens te koop. Een mooie manier om een origineel souvenir of cadeau aan te schaffen. De tuinen die in de route zijn opgenomen zijn heel verschillend van karakter: bloementuin met uitleg over de vlasteelt, een vaste plantentuin en een landelijke tuin met kikkerpoel. Daarnaast is op diverse plekken is (kleinschalige) horeca te bezoeken voor een rustpauze.

Het geheel is een boeiende route te noemen met een grote diversiteit aan deelnemers. Maron Hilverda toont schilderijen over het leven en Karin Wensink toont foto’s over verlies en loslaten en Anneke Zwager laat haar schilderijen van (Achterhoekse) landschappen zien. Mirjam van Zouwen vertelt over de mogelijkheden van de Keramiekschuur en Dita Sijbrandt toont haar glas in lood en glasetsen. Annie Overveldt is bekend van haar foto’s van het Slangenburggebied en Maya Lenselink heeft als zilversmid zelfgemaakte sieraden. Wouter Veldhuizen maakt breiwerk in geometrische patronen, Margreet Baars schildert over haar ervaringen, Willie Semmelink maakt knipmutsen en Hermien Agelink schilderijen. Ceciel Thuijs heeft een atelier en winkel in keramiek, haar man de tuin met vaste planten. Bij Heleen Lorijn is de bloementuin te bewonderen, zij vertelt over de teelt van vlas en de verwerking tot linnen. In heemtuin de Heide is de landelijke tuin te bewonderen alsmede de bronzen beelden van Henriette Hemels.

Vanzelfsprekend kunt u ook uw eigen keuze maken van de adressen in de route. En uw eigen route samenstellen. De organisatie verzoekt u om vooral op de fiets te komen. Zo geniet u het meest van de omgeving. U leert kleine weggetjes kennen en u voorkomt parkeerproblemen.

De Stichting van de Vrienden van de Slangenburg heeft al enkele keren deze Kunst- en tuinenroute georganiseerd. Deze stichting bevordert de contacten tussen bewoners en laat bewoners en bezoekers kennismaken met de historie en de schoonheid van het gebied. Door de coronamaatregelen is de Kunst- en tuinenroute al enige jaren uitgesteld, maar gelukkig kan deze nu wel doorgang vinden. Op de website www.vriendenvandeslangenburg.nl staat de route beschreven alsmede de inhoudelijke informatie over de kunstenaars en de tuinen.

Kunst- en tuinenroute van de Slangenburg 2022

6 en 7 augustus van 12 tot 17 uur www.vriendenvandeslangenburg.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier