Medewerkers van de bieb in Doetinchem, v.l.n.r. Irma Beskers, Martine Wouters, Mariken van de Meijden en Madou Bruins, verdiepen zich in The Masked Reader. Foto: Marjon Hermeling.

Medewerkers van de bieb in Doetinchem, v.l.n.r. Irma Beskers, Martine Wouters, Mariken van de Meijden en Madou Bruins, verdiepen zich in The Masked Reader. Foto: Marjon Hermeling.

Iedereen kan meedoen aan The Masked Reader

Cultuur

DOETINCHEM – Bij Bibliotheek West-Achterhoek kan iedereen, wel of geen lid van de bieb, weer meedoen aan het unieke project The Masked Reader. Via www.themaskedreader.nl kan er geraden worden wie de auteurs zijn en welk boek van eigen hand ze gemaskerd voorlezen.

Door Josée Gruwel

Wieb Broekhuijsen, directeur/bestuurder van Bibliotheek West-Achterhoek droeg vorig jaar het idee aan van The Masked Reader. Ze had op een school gezien dat gemaskerde docenten voorlazen en leerlingen moesten raden wie er voorlas en uit welk boek. Haar medewerkers op de bieb vonden het ook een te gek idee en ze gingen meteen aan de slag om het uit te werken voor de zeven vestigingen van Bibliotheek West-Achterhoek. “Ons concept is geënt op The Masked Singer”, vertelt projectleider Marjon Hermeling. “Het vorig jaar was meteen een succes. Het project werd landelijk opgepikt. Zo was er bijvoorbeeld een school in Zeeland die meedeed. Ook individuele personen uit het land lieten van zich horen.” Educatiespecialist Jacqueline Terwijn: “Met de lockdown vorig jaar kon jong en oud hier veel plezier uit halen.”

Van jong tot oud
Er zijn drie categorieën: kinderen van zes tot twaalf jaar, jongeren van twaalf tot achttien jaar en volwassenen. Ze kunnen op de site hun categorie opzoeken en per categorie zijn er dan drie gemaskerde auteurs die voorlezen uit eigen werk. “Het vorig jaar hadden we vijf schrijvers per categorie, dat bleek wat veel. De auteurs en het boek waaruit ze voorlezen moeten geraden worden. Voor scholen is er een aparte categorie. Met de klas, uit basis- of voortgezet onderwijs, kan er meegedaan worden. Per categorie is er een antwoordformulier. Meerdere keren meedoen is ook geen enkel probleem. Dat kan bij twijfel bijvoorbeeld. Om deelnemers op het goede pad te zetten, worden er de hele maand via www.themaskedreader.nl en op social media via #biebtok en #biebnieuws tips (clues) gegeven.
Terwijn: “Kinderen, jongeren en volwassenen worden door The Masked Reader getriggerd om op zoek te gaan. Het is een actief spel rondom boeken en lezen. Voor scholen is The Masked Reader een geweldig leuke leesactiviteit op het einde van het jaar. Hiermee kunnen de leerlingen de decembermaand op een leerzame en spannende manier afsluiten.”

Super enthousiast
De auteurs die meedoen zijn Nederlandse schrijvers. Hermeling: “We hebben ze via De Schrijverscentrale benaderd of via social media. Vrij snel hadden we het vereiste aantal compleet. Ze bekeken filmpjes van het vorig jaar en zijn super enthousiast. Zo enthousiast zelfs dat een enkeling het helemaal ziet zitten om zich behalve te camoufleren door middel van een masker, zich ook wil verkleden en een pruik op wil doen.” Terwijn: “Elke auteur heeft zelf zijn boek uitgekozen en het fragment dat voorgelezen wordt. Dat zijn vaak spannende stukjes.”

Elke auteur heeft zelf zijn boek uitgekozen en het fragment dat voorgelezen wordt.


Afsluiting
Hermeling: “De unieke campagne loopt door tot en met 4 januari 2023 en wordt afgesloten met een spetterende finale op zaterdagmiddag 7 januari van 13.00 tot 15.00 uur. Dan worden op de bieb in Doetinchem, aan de IJsselkade 13, alle negen masked readers en de bijbehorende negen boeken bekendgemaakt. Van elke categorie is er een schrijver aanwezig. Die houdt een presentatie of workshop en beantwoordt vragen. Je hebt dan de kans om een meet and greet met een schrijver mee te maken. Ook worden dan de prijzen uitgereikt. Deze bestaan onder andere uit boeken en een jaar gratis lidmaatschap van de bieb.”


themaskedreader.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier