
Bijna de laatste dag voor Charles Droste: ‘Dan gaat er een strik omheen’
CultuurDOETINCHEM – Directeur van het Amphion Cultuurbedrijf Charles Droste is met de afrondingen van zijn werkzaamheden in Doetinchem bezig. Na 18 jaar stopt de directeur bij Amphion Cultuurbedrijf - op 31 augustus is zijn laatste werkdag. “Dan heb ik nog een vergadering met de raad van toezicht waarin we de halfjaarcijfers van 2023 bespreken en dan gaat er een strik omheen.”
Door Carla van der Meer
Zijn nieuwe werkzaamheden als directeur van Stadstheater Zoetermeer starten op 1 september. Het gaat naadloos in elkaar over.
Droste was achttien jaar werkzaam in Doetinchem. “Ik ben in het oude Amphion begonnen”, blikt hij terug. “Samen met toenmalig directeur Henk Raben ben ik veel opgetrokken. Vanaf de nieuwbouw, nu dertien jaar geleden, heb ik het stokje van hem overgenomen. Henk was ‘mister Amphion’, daarom was het fijn om een aantal jaren met hem te kunnen samenwerken, om de Achterhoek en de relaties van Amphion te leren kennen.”
Hij vervolgt: “De mensen in de Achterhoek zijn prettig. Een beetje de Rotterdamse sfeer: ‘niet lullen, maar poetsen’. De schouders eronder en gaan, of zoals ze het hier noemen: d’ran. Ik heb hier een geweldige tijd gehad. Het was heel fijn om met dit team te kunnen werken. Wat je ziet bij het publiek en de medewerkers is dat ze trouw zijn aan de organisatie. Dat is een fijne en een goede solide basis waaruit je activiteiten kunt ontwikkelen.”
35 jaar in de theaterwereld
Van origine komt Droste uit Lobith. Via Amsterdam en Oosterbeek is hij naar Doetinchem gekomen. “Ik werk al 35 jaar in de theaterwereld. Het leek mij leuk om nog één keer een nieuwe start te maken”, zegt hij. “Zoetermeer is een stad met 125 duizend inwoners. Daar zijn nog weer meer mogelijkheden dan hier. Privé komt het ook goed uit, want mijn vrouw werkt in het westen en haar ouders wonen daar.”
Droste gaat nog één keer voor iets nieuws. “Deze organisatie is als een oude jas gaan zitten. Het voelt heel eigen. Het is raar om los te laten, maar ik doe het wel met overtuiging.”
In zijn loopbaan in Doetinchem heeft Droste diverse hoogtepunten bereikt. Het meest opmerkelijke is dat Amphion vier keer tot Theater van het Jaar verkozen is. “Er is geen ander theater dat meer dan één keer verkozen is”, laat Droste weten. “Bovendien is dit het enige theater in Gelderland dat genomineerd werd en het geworden is. Daar mogen Doetinchem en omstreken trots op zijn. Het is de verdienste van de regio, niet alleen van ons.”
Investeren
“De gemeente Doetinchem en het bedrijfsleven hebben al die jaren geïnvesteerd in wat er hier nu staat. En er staat echt een bovengemiddeld goed theater. Dat is fijn.” Wat Droste ook leuk vindt is dat de artiesten fan zijn van het Achterhoekse publiek. “Ik hoor altijd terug dat de artiesten het publiek hier prettig vinden om voor te spelen”, laat hij weten. “En dat zeggen ze echt omdat ze het zo ervaren, niet om aardig gevonden te worden.”
Gefuseerd
Sinds 1 januari 2021 is het theater gefuseerd met de muziekschool en Gruitpoort tot Amphion Cultuurbedrijf. “Daarmee durf ik te zeggen dat de cultuur hier in Doetinchem in een stroomversnelling is geraakt”, geeft Droste aan. “We zien nu dat van deze samenwerking de eerste vruchten geplukt worden. Leerlingen van de muziekschool komen naar het theater voor een workshop met een artiest die ’s avonds optreedt. En leerlingen van de dansschool komen naar een warming-up van Introdans. Het is echt synergie. Er is de afgelopen jaren heel hard gewerkt door alle mensen. Dat is fijn voor de organisatie.”
De gemeente schrijft aan een nieuw cultuurbeleid vanaf 2024. “Ik hoop dat Amphion een van de centrale spelers wordt op het gebied van cultuur. Wij zijn een centrumgemeente en we hebben de intentie om de groeien naar 70.000 inwoners. Daar hoort een cultuurbedrijf bij.”
Trouw publiek
“Tijdens de corona-periode waren het heftige jaren waarbij we maximale flexibiliteit van de medewerkers maar ook van het publiek hebben gevraagd”, zegt Droste. “Het is daarom extra fijn om te merken dat het publiek weer teruggekomen is. Dat was best spannend. Maar het publiek heeft corona achter zich gelaten en voor het nieuwe seizoen zijn al 70.000 tickets verkocht. Mensen willen gewoon weer een avond uit.”
En dan was er natuurlijk nog de gevelproblematiek, een ‘uitdaging’. “Dat heeft ons zeven jaar in gijzeling gehouden. Ook dankzij de gemeente Doetinchem en de regiogemeente zit er nu een nieuwe gevel op. En wat ikzelf heel fijn vind, is dat de nieuwe gevel mooier is dan die er eerst op zat.”
Veiliger én mooier
Dat hoort hij ook terug van anderen. “Dat geeft aan dat we, naast de veiligheid, ook optisch gezien een goede keuze gemaakt hebben. Met de nieuwe entree erbij kunnen we de komende 30 jaar weer vooruit.”
Ambitieus
“Over Zoetermeer kan ik nog niet veel zeggen, want ik moet daar nog beginnen”, zegt Droste. “Maar ik kan al wel zeggen dat ik er heel veel zin in heb om het daar met een nieuw team ook goed te doen, net als hier. Het Stadstheater heeft ook een goede naam. Het zit ook op een goede plek met veel faciliteiten erom heen. En het heeft een groot verzorgingsgebied. Het lijkt me een leuk streven om daar ook Theater van het Jaar te worden.”
Leuk avondje uit
Het werk zal niet veel anders zijn, denkt hij. “Voor mij zijn mensen gewoon mensen en waar je ook bent, het publiek wil gewoon een leuk avondje uit. Ik heb 35 jaar geleden al eens in Zoetermeer gewerkt, verder in Amsterdam en Veenendaal. Mensen komen voor de gezelligheid. Wij zijn een dienstverlenende branche en dan maakt het niet zoveel uit waar je bent. Het gaat erom dat we mensen een leuke avond bezorgen. Dat komt gewoon goed - het is geen hoge wiskunde.”
Met een gerust hart
“Amphion Cultuurbedrijf is helemaal klaar voor het nieuwe seizoen”, geeft Droste aan. “Alle grote namen komen dit seizoen weer langs. De zowel brede als toegankelijke programmering is afgestemd op de regio.” Droste laat Amphion goed verzorgd achter. “Ik trek met een gerust hart de deur achter me dicht”, zegt hij met een glimlach. “Ik heb een toptijd gehad en ben het team dankbaar voor het vertrouwen en de loyaliteit dat het heeft voor onze organisatie. Er staat een stevig fundament en heb er alle vertrouwen in dat het goed blijft gaan.”
De procedure voor de opvolger zit in de afrondende fase.