Tijdens de laatste uitzending. Foto: Roel Kleinpenning

Tijdens de laatste uitzending. Foto: Roel Kleinpenning

‘Tijd om te gaan’: Balthazar van Puffelen gestopt na 40 jaar Het Balrijk

Cultuur

DOETINCHEM/ULFT – Na 40 jaar radio maken bij Optimaal FM en Regio 8, nam DJ Balthazar van Puffelen op Goede Vrijdag afscheid met de laatste uitzending van ‘zijn’ Balrijk. Het was druk in de studio, hectisch, maar vooral gezellig. “Ik had niets voorbereid en wilde niet weten wat er allemaal ging gebeuren.

Door Hans Hissink

Na bijna 40 duizend uur radio en meer dan negenduizend uitzendingen is er een einde gekomen aan radioprogramma Het Balrijk. Dj Balthazar van Puffelen stopte na veertig jaar met de show om radio te maken met én voor een hele andere doelgroep.

Eerst maar eens terugkijken op Goede Vrijdag. Was die vrijdag wel zo goed voor Baltahazar? Of is het Jaap? Hij vertelt: “Ja, die was heel goed. Regio 8 vroeg al of ik eerder dan normaal kon beginnen met het programma. Ik wist niet wat er allemaal ging gebeuren, wilde dat niet weten en had zelf ook niets voorbereid. Het enige dat ik zeker wist was dat het laatste Balrijk moest beginnen met ‘Sympathy for The Devil’ van The Rolling Stones en moest eindigen met Stef Bos met zijn nummer ‘Tijd om te gaan’.” 

Collega’s van Regio 8 hadden niet stil gezeten in aanloop naar de laatste radiouitzending van Balthazar van Puffelen. “Het werd een gekkenhuis. Er zijn bekenden langs geweest die ik al 20 jaar niet meer gezien had. Maar ook de vele audio- en videoboodschappen waren fantastisch. De meest verwarmende video was van André van Duin. Toch wel mijn voorbeeld waardoor ik radio ben gaan maken. De Dik Voormekaar show is nog steeds voor mij het ultieme voorbeeld hoe een radioprogramma moet zijn, chaos.” Volgens Jaap is radio ontzettend veranderd. “Vroeger was het lol en muziek en kon je het programma zelf vormgeven. Nu wordt het programma voor je gemaakt en ben je zelf journalist.”

Voor Jaap begon zijn DJ carrière bij discotheek Tizoc in Ede. “Daar werd op een avond de DJ ziek en werd ik gevraagd of ik dat wilde doen. Dat heb ik gedaan en het dak ging eraf die avond. Omdat een collega bij Radio Blauwkous in Veenendaal actief was, ben ik dáár terecht gekomen.” Vervolgens kwam DJ Balthazar van Puffelen via radio Keizerstad, omroepvereniging TROS, Cable One (het eerste commerciële radiostation dat in Nederland te ontvangen was) en Radio 10 bij Optimaal FM (later Regio 8) terecht.

Jaap gaat zich nu volledig richten op radio maken bij Get A Grip. “Het radio maken is mij overkomen, dat wilde ik helemaal niet. Omdat ik niet kon leven van alleen maar radio maken, heb ik 10 jaar lang events georganiseerd. Vervolgens kwam uit een test bij het UWV dat het werken met mensen mij wel zou liggen. Uiteindelijk ben ik toen als jobcoach begonnen en als zogenaamd leermeester Get A Grip, onderdeel van Werkraat., begonnen.” Get A Grip is een mediabedrijf waarin professionals met ruime journalistieke en radio-ervaring samen met jongeren en jongvolwassenen radio maken en maakt onderdeel uit van Werkraat. Deze organisatie inspireert, activeert en helpt jongeren en (jong)volwassenen met een overbrugbare afstand tot onderwijs en arbeidsmarkt bij hun persoonlijke ontwikkeling. Talentstimulering en talentontwikkeling staan daarbij centraal.

Het begon allemaal op kleine schaal bij Get A Grip. “Ik wist nooit wat ik wilde en heb gewoon geleefd. Vanuit iedere stap die ik maakte heb ik weer een nieuwe stap gemaakt. Get A Grip ben ik begonnen doordat muziek altijd blijft. Ook als je als het ware ‘uitgeluld’ bent bij alle officiële instanties. De doelgroep komt als het ware met een gebogen hoofd en gebukt door het leven bij ons. Drie maanden later staan ze te dansen op tafel. Dan is onze missie geslaagd.”

We zijn met zes jongeren begonnen en inmiddels zijn er 45 deelnemers. Doordat ik gestopt ben bij Regio 8 heb ik meer tijd voor Get A Grip, dus ook meer tijd voor het begeleiden van de deelnemers. Het werken met deze doelgroep geeft veel meer de glorie van de radio. Daarnaast bouw je een vertrouwensband op wat het werken bij Get A Grip nog mooier maakt. Als je mensen op een voetstuk zet, krijg je het mooiste en beste van diezelfde mensen terug.”

Jaap Pieterse alias DJ Balthazar van Puffelen, wil toch ook nog wel even naar de toekomst kijken. “Met pijn in het hart heb ik afscheid genomen van Het Balrijk bij Regio 8. Maar ik heb op mijn leeftijd nog een tweede liefde ontdekt en dat is Get A Grip waar ik het maken van radio voor een ander doel gebruik. Dat wil ik samen met mijn collega’s nog beter maken waardoor nog meer deelnemers kunnen uitstromen. Het is een miljoen keer mooier dan het maken van een eigen radioprogramma om mensen op een andere manier te helpen met muziek waardoor zij zichzelf kunnen zijn.”

“Een wens of stip op de horizon voor mijzelf? Mijn kinderen zien opgroeien en voor de rest zien we het wel.”

Tijdens de laatste uitzending. Foto: Roel Kleinpenning
Tijdens de laatste uitzending. Foto: Roel Kleinpenning

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant