Vlnr: Marini ten Brinke, Mariëlla Miraglia en Henk Jan Tannemaat. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Marini ten Brinke, Mariëlla Miraglia en Henk Jan Tannemaat. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Leegstaande winkelpanden krijgen tijdelijke invulling

Economie

DOETINCHEM - Gemeente Doetinchem en BinnenstadBedrijf Doetinchem (BBD) hebben de handen ineengeslagen om in de wintermaanden leegstaande winkelpanden te vullen. Dit plan moet eraan bijdragen dat Doetinchem leefbaar blijft en een aantrekkelijke winkelstad blijft.

Door Hans Hissink

Directeur van BinnenstadBedrijf Doetinchem, Henk Jan Tannemaat, geeft aan dat de leegstand in de Doetinchemse binnenstad nog wel meevalt. “Zo’n 8 procent van de winkelpanden staat leeg. Uiteraard willen we dat percentage omlaag hebben. Dat is ook één van de redenen dat we in deze donkere wintermaanden leegstaande winkelpanden tijdelijk een andere invulling gaan geven.”

Voor het plan is een bedrag beschikbaar van 40 duizend euro. De ene helft daarvan wordt bekostigd door de gemeente Doetinchem, de andere helft door BBD waarbij de bedoeling is dat een pandeigenaar 1000 euro krijgt voor elke maand dat deze een leeg pand beschikbaar stelt. De betrokken partij die hier gebruik van wil maken, betaalt in principe niets. Op de gevel van de winkelpanden die meedoen met het project, is een QR-code bevestigd. Door deze te scannen met de telefoon is alle info over het pand te vinden. Het project heeft een doorlooptijd van 1 november tot en met 31 maart.

De periode van het jaar draagt ook bij aan het plan. “Met kerstinkopen doen en wandelend door de winkelstraten is het niet leuk om, tijdens de donkere en drukke dagen in deze periode, naar een leegstand winkelpand te moeten kijken. Het idee ontstond om die donkere gaten op te vullen met een maatschappelijk karakter. Op een manier dat de mensen en organisaties die gebruik willen maken van de mogelijkheid om tijdelijk een leegstaand winkelpand te betrekken, daar zelf weinig kosten aan hebben. Daarnaast kan het pand onder de aandacht gebracht worden voor eventuele verhuur.” Naast een maatschappelijk karakter mag de tijdelijke ‘bewoner’ van het winkelpand ook een startende ondernemer zijn. “We willen veel mensen naar de binnenstad trekken met een goed winkelaanbod. Dat helpt daar wel bij.”
Al met al is het een win-win situatie. “De vastgoedeigenaar krijgt een vergoeding voor het beschikbaar stellen van het pand en degene die het tijdelijk betrekt heeft de voordelen dat er niets betaald hoeft te worden en ook nog eens aandacht krijgt voor het initiatief dat in het winkelpand te bewonderen is.”

Dit project moet eraan bijdragen dat Doetinchem leefbaar blijft en een aantrekkelijke winkelstad blijft. “Onze vastgoed-coördinator Marini ten Brinke speelt een belangrijke rol om dit mogelijk te maken. Maar uiteraard is dit niet het enige dat het binnenstadbedrijf doet. Wij zorgen ook voor de kerstverlichting in het centrum en vanaf volgende week kan er weer geschaatst worden op het Simonsplein.” Zo probeert het BinnenstadBedrijf Doetinchem samen met de horeca en vastgoedeigenaren met het beschikbare geld allerlei activiteiten te organiseren voor jong en oud.
Bijna alle panden die aanmerking komen voor een tijdelijke invulling hebben al een tijdelijke bestemming gekregen. De eigenaar stelt het pand beschikbaar en het BinnenstadBedrijf zorgt voor de invulling. Voor die tijdelijke invulling moet het pand en de geïnteresseerde wel aan een aantal criteria voldoen. “Uiteraard moet het pand beschikbaar zijn voor een tijdelijke invulling, de vastgoedeigenaar moet namelijk wel mee willen werken. Verder moet de winkel minimaal twee dagen open zijn in de week en moet het er bovendien leuk uitzien.”
Henk Jan noemt een aantal voorbeelden. “In de Waterstraat heeft Elver een ruimte ingericht met kerstspullen. In het Lyceumkwartier zit een ondernemer die een doorstart maakt met een theepottenwinkel. In de Boliestraat is een etalage voor de Wereldwinkel ingericht om meer aandacht daarvoor te krijgen. Weer een ander pand krijgt een invulling met jongeren en techniek. Iedereen is er blij mee.”

Het Web, een samenwerkingsverband van kunstenaars in de Achterhoek, heeft een tijdelijke galerie ingericht in het leegstaande pand aan de Hamburgerstraat 67. Jan Bol, voorzitter van Het Web, is ontzettend blij met deze mogelijkheid. “Op deze manier kunnen wij in de drukste winkelstraat van Doetinchem ook in de wintermaanden laten zien wat wij in huis hebben. In ‘De Kruisberg’ is het daar in deze periode veel te koud voor. Bovendien komt daar ook weinig verkeer langs.” Op dinsdag en zaterdag is de tijdelijke galerie geopend van 10.00 –16.00 uur.
Sociaal ondernemer en kunstenaar Mariëlla Miraglia heeft met haar winkel en atelier MUNA een plek in het pand aan de Hamburgerstraat 75. “Ik ben superblij met deze mogelijkheid voor een pop-up shop met atelier waar ik ook nog eens workshops kan geven. Samen met mijn studenten zijn we vooral bezig met het ontwerpen van mooie dingen. Verkoop daarvan is een hele andere tak. Geweldig dat ik dat nu kan combineren.” MUNA is geopend op dinsdag, vrijdagmiddag en -avond en zaterdag.
Jan Bol en Marriëlla Miraglia zijn in ieder geval duidelijk over de tijdelijk invulling van leegstaande winkelpanden. “Voor ons is het volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar.”

Contact
Ondanks het feit dat bijna alle beschikbare panden tijdelijk gevuld zijn, mogen vastgoedeigenaren en belangstellende partijen contact opnemen met BBD via info@bbdoetinchem.nl. “We kunnen dan altijd kijken wat er nog mogelijk is,” besluit Henk Jan.
Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier