Vrijwilligers Ria Ros (links) en Wilma Schouten aan het werk bij Kledingbank Doetinchem (foto Roel Kleinpenning)

Vrijwilligers Ria Ros (links) en Wilma Schouten aan het werk bij Kledingbank Doetinchem (foto Roel Kleinpenning)

foto Roel Kleinpenning

Kledingbank blij met alle hulp

Maatschappij

Voorzitter Karin Geurts heeft zorgen over economische situatie

Door Hans Hissink

DOETINCHEM - Het aantal klanten van de Kledingbank in Doetinchem is het laatste jaar verdubbeld. De Kledingbank is een stichting die herbruikbare kleding aan Doetinchemmers uitgeeft die niet de financiële middelen hebben om zelf kleding aan te schaffen.

Voorzitter Karin Geurts is zo’n zes jaar betrokken bij de kledingbank. “Het zit mij gewoon in het hart. Met dank aan de gemeente Doetinchem hebben we enkele jaren geleden een mooi pand betrokken waar we alle ruimte kregen om uit te bouwen en te professionaliseren.” Dat was ook nodig, want het aantal klanten van de kledingbank is heel hard gegroeid. Dat komt mede door de crisisnoodopvang en de Oekraïense vluchtelingen die hier in Doetinchem zijn opgevangen. “Aan de ene kant is het goed dat mensen ons weten te vinden, aan de andere kant is het natuurlijk geen goed teken.”

Wachtlijst
Doordat het veel drukker is geworden, is er een wachtlijst ontstaan. Een bezoek aan de kledingbank gebeurt alleen op doorverwijzing. “Als mensen merken dat ze het financieel niet meer redden, dan kunnen zij zich melden bij de gemeente, bij de buurtcoach, bij de huisarts of bij een andere schuldhulpverleningsinstantie. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om mensen die werken en die net niet rond kunnen komen, maar ook mensen die echt helemaal niets meer hebben, die op straat leven of statushouders.”

Bij de kledingbank werken zo’n veertig vrijwilligers. Eén van hen is Ria Ros. “Het is ontzettend dankbaar werk. De klanten komen allemaal op afspraak en verlaten de winkel met een volledig zomer- of wintergarderobe. Een mannelijke klant krijgt bijvoorbeeld twee broeken, twee truien, t-shirts, ondergoed, sokken, schoenen, sportkleding, eigenlijk alles om de winter of zomer door te komen. We zijn een soort personal shopper voor deze mensen.”

Mensen die kleding komen brengen bij de kledingbank, doen dat heel bewust. “Zij gunnen de klanten van de kledingbank ook mooie kleding. Wij kijken altijd wel of de kleding kwalitatief goed is, want de klant moet er wel een tijdje mee doen. De kleding komt binnen en wordt gesorteerd door de vrijwilligers. Kleding die wij niet kunnen gebruiken wordt opgehaald door een bedrijf dat het verder verwerkt,” legt Ria uit.

Hulp
De kledingbank is ontzettend blij met de hulp die op allerlei manieren en van alle kanten wordt geboden. De Graafschap heeft bijvoorbeeld trainingspakken beschikbaar gesteld en bij DZC’68 is ook een inzamelingsactie geweest. Ook het Graafschap College in Doetinchem en Groenlo heeft actief bijgedragen aan de inzameling van kleding voor de Kledingbank. Daarnaast zijn er de nodige donaties ontvangen.

Modezaken ‘De Heren van 0314’ en ‘De Dames van 0314’ hebben tot en met 6 november inruilweken om kleding in te zamelen voor de kledingbank. Eigenaar Dick Pardijs van de modezaken vindt het niet meer dan logisch om een bijdrage te leveren. “We willen vooral lokaal acteren. Wij zijn onder meer kledingsponsor van De Graafschap, maar willen ook iets voor de regio betekenen. De vraag van de kledingbank of we nog oude voorraad hadden, zette de oude ‘missie’, die gebaseerd was op duurzaamheid, weer in werking. We namen al eerder kleding in waarbij korting werd gegeven op een nieuw artikel. Door de sluitingen tijdens de afgelopen twee winters vanwege corona hebben we veel broeken overgehouden. Deze broeken heb ik gelijk toegezegd. Toen ik begreep dat er nog veel meer behoefte was, met name aan warme winterkleding, hebben we de ‘0314 inruilactie’ opgezet. Een klant krijgt korting op een nieuw item bij inruil van een oud artikel. Dagelijks halen de vrijwilligers van de kledingbank de ingeleverde kledingstukken bij ons op. Het zijn hele gekke tijden in de wereld op dit moment en op deze manier kunnen we elkaar een beetje helpen.”

Zorgen
De huidige economische situatie baart Karin Geurts wel zorgen. “Het aantal aanmeldingen wordt groter, maar met het huidige aantal vrijwilligers kunnen we niet snel genoeg groeien. Er zitten grenzen aan het werk dat op vrijwillige basis gedaan wordt. De wachtlijst wordt dan groter, waardoor mensen die het echt nodig hebben langer moet wachten om bij ons terecht te kunnen. We zijn ontzettend blij met de hulp die geboden wordt, maar het is nooit voldoende.”


kledingbankdoetinchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant