Groep 8 leerlingen van OBS Hagen. Foto: Roel Kleinpenning
Groep 8 leerlingen van OBS Hagen. Foto: Roel Kleinpenning

Leerlingen van basisschool Hagen maken film over kinderrechten

Onderwijs

DOETINCHEM – Leerlingen van groep 8 van basisschol Hagen hebben een film gemaakt die in het teken staat van kinderrechten. Donderdag 19 oktober ging de film in première en is vanaf dat moment op YouTube te bekijken.

Door Walter Hobelman

De film ‘Is alles nep?’ is gemaakt in het kader van een lesprogramma waaraan groep 8 heeft meegedaan en dat in het teken stond van Kinderrechten. Dit lesprogramma is onderdeel van het Unicef Kinderrechten festival. Van alle kinderrechten mochten de kinderen er één uitkiezen die ze heel belangrijk vonden. De kinderen kozen voor ‘het recht op privacy’. Daarvan hebben ze allemaal een tekening gemaakt. Deze tekeningen werden gestuurd naar de filmcoach van ‘Hollywood in de klas,’ en die heeft een tekening uitgekozen en daar een script voor een filmpje van gemaakt.

Juf Mandy van groep 8 vertelt: “Luc, de filmcoach vertelde dat hij normaal meestal meerdere tekeningen gebruikte om tot een verhaal te komen, maar de tekening van onze school was zó sprekend, dat hij daar al genoeg inspiratie voor een script uit kon halen.”

De dag voor de film hebben de leerlingen die mee zouden werken besproken wie welke rol zou krijgen en wat je dan aan moet wat kleding betreft.

Op vrijdag kwam filmcoach Luc op school om met de kinderen die mee wilden doen het verhaal op te nemen. De scenes werden binnen op school en op locatie, bij het huis van Annabel, opgenomen. "Eerst ging hij vertellen hoe een camera werkt en waar we op moesten letten. Zo moesten we bijvoorbeeld goed opletten dat alle geluiden, ook van iets verder van de camera af, goed te horen zouden zijn”, vertelt Annabel.

Over het verhaal van de film vertellen de leerlingen: ”De film gaat over Sterre die een populaire vlogster is. In de ochtend gingen de fans van de vlog haar nieuwe vlog bekijken. Ze waren verbaasd dat Sterre in een joggingpak aan het vlogen was en niet in haar blingbling kleding. De nerd van de klas ging uitzoeken waar Sterre woonde en na even zoeken wisten ze het. Ze liepen naar het huis van Sterre toe en zagen Donnie en Clyde op de oprit staan, de bazen van Sterre die haar eigenlijk ‘gebruikten’ om zelf rijk te worden. Ze hadden allemaal kleren bij zich en die gaven ze heel boos aan Sterre, En weer gingen ze met de auto weg. De fans zagen dat en gingen met een raar gevoel naar school terug. In haar volgende vlog draagt ze weer blingbling kleding en wat er verder gebeurt moet iedereen maar in de film bekijken.”

“De les die in de film zit, is dat je niet alles moet geloven wat je online ziet. Niet alles is echt. Leef je eigen leven”, vertelt Annabel. In de film komt ook artikel 36 van de kinderrechten naar voren: “het is verboden om misbruik van kinderen te maken.”

De leerlingen die hebben meegewerkt hebben veel geleerd over kinderrechten én over het maken van een film. Niet alle leerlingen van groep 8 zijn in de film te zien, ook dat heeft te maken met privacy. “Maar de hele groep is hier druk mee geweest en heeft reclame gemaakt in alle andere groepen om de film te bekijken op de dag van de première. Want hoe meer mensen kijken, des te meer punten we verzamelen en als we uiteindelijk, aan het eind van dit schooljaar, de meeste punten hebben verzameld komt er een BN-er naar school om een cheque te overhandigen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier