Foto ter illustratie: Unsplash

Foto ter illustratie: Unsplash

Parkeervisie 2024 goedgekeurd: hogere tarieven behalve dagkaart

Politiek

DOETINCHEM – De raadszaal is op donderdag 28 maart het podium voor stevige debatten over de Parkeervisie 2024. Een onderwerp waar iedereen wel mee te maken krijgt, of het nu per auto of op de fiets is. Wie de stad bezoekt moet zijn of haar voertuig ergens kwijt en dat kost bijna altijd geld. Nadat alle fracties hun kijk erop hebben gelanceerd is wethouder Rens Steintjes aan de beurt om zijn visie te verdedigen. 

Door Bert Vinkenborg 

Wat is een visie? Een kijk in de toekomst zoals je denkt dat die zou kunnen of moeten worden. Dat daarover de meningen uiteenlopen blijkt tijdens de debatten in de raad. Parkeervoorzieningen kosten geld en dus moet ervoor betaald worden. De laatste grote wijziging dateert uit 2017. De inkomsten van betaald parkeren in 2023 waren een kleine drie en een half miljoen Euro. Daar moest de gemeente nog ruim drie ton bijleggen om de kosten te kunnen dekken. 

De verhoging van de parkeertarieven in de Parkeervisie 2024 moet ervoor zorgen dat in de komende periode quitte gespeeld wordt. Dus geen verlies maar ook geen winst op parkeren. Bijna alle tarieven gaan omhoog met uitzondering van de dagkaart van 4 euro. 

De huidige parkeertarieven op een tiental plekken worden verhoogd en de dagkaart blijft ongewijzigd. Gratis parkeren op de laatste zondag van de maand wordt afgeschaft. Fietsers kunnen ook in het komende jaar gratis bewaakt parkeren. 

Parkeren, de daarmee verbonden tarieven en de aantrekkelijkheid van de binnenstad voor bezoekers hangen nauw met elkaar samen. Door de nog steeds doorzettende groei van het doen van inkopen via internet hebben veel binnenstadondernemers het nu al moeilijk. Hoe zal hun situatie zich ontwikkelen wanneer de parkeertarieven verder stijgen? 

Het idee achter de voorliggende visie is dat de binnenstad het vooral moet hebben van bezoekers die niet voortdurend op hun horloge kijken om te zien of hun parkeertijd bijna is afgelopen, maar die gewapend met een dag parkeerkaart ontspannen boodschappen doen of een terrasje pakken in de wetenschap dat er bij hun terugkomst op de parkeerplaats geen briefje van een handhaver achter de ruitenwisser zit.
Of de visie juist is zal over een jaar moeten blijken wanneer de kas wordt opgemaakt.

Behalve parkeerplaatsen heeft Doetinchem ook parkeergarages zoals de Catharinagarage, de Amphiongarage en de garage van Mediamarkt die zelden allemaal vol zijn maar wel op loopafstand van het centrum liggen. 

Tijdens de debatten oogst wethouder Steintjes niet uitsluitend bijval. Harry Bosman (SP) is ronduit tegen de voorgestelde tariefverhogingen en schetst een negatief beeld van de ‘bruisende binnenstad’, wellicht met uitzondering van de horecastraat Grutstraat. 

“Dit wordt door hogere parkeertarieven niet beter.” Lambert van Meijeren (FvD) verwacht een negatieve spiraal in de bezoekersaantallen en met verwijzing naar Winterswijk waar het parkeren nog gratis is: “In Winterswijk lachen ze zich kapot”. Hij zal dan ook tegen het voorstel stemmen. Steintjes: “We moeten nu keuzes maken, maar die kunnen later altijd bijgesteld worden”. Bij stemming blijkt dat het voorstel is aangenomen met alleen de stemmen van de SP en FvD tegen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant