Voorzitter Jeroen Schut van Phido. Foto: Roel Kleinpenning

Voorzitter Jeroen Schut van Phido. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Phido toont lef met aanstellen trainster

Sport

DOETINCHEM - Veel verenigingen in Doetinchem hebben door de coronapandemie te maken met een verlies van leden. Sommige clubs bezuinigen, maar badmintonvereniging Phido investeert juist nu extra om weer leden te werven. In dat licht moet ook de aanstelling van trainster Alyssa Tirtosentono (21), lid van het nationale badmintonteam, worden gezien.

Door Remko Alberink

Phido had lange tijd zo rond de honderd leden. “Het zijn er ook wel eens tweehonderd geweest, maar nu zitten we na de coronaperiode op tachtig”, rekent voorzitter Jeroen Schut van de Doetinchemse badmintonvereniging voor. “Er is doorgaans altijd wel wat verloop, maar nu blijft de nieuwe aanwas achter. Met tachtig leden hebben we als we zo door gaan een negatief resultaat op de begroting.”
Nu zijn cijfers niet zaligmakend, maar de club wil terug naar de honderd leden. “Dan heb je ook bestaansrecht als club. Anders kom je in een situatie dat je misschien moet fuseren. Dat willen we liever niet.”

Lef

Om die reden ging Phido op zoek naar een goede trainer, een keuze met lef. “Met Alyssa hebben we die gevonden. Het is heel leuk om te zien hoe zij op woensdagavond de recreanten en de competitiespelers inspireert.”
Zo kiest het Doetinchemse Phido dus niet voor het besparen op kwantiteit, door bijvoorbeeld het aantal trainingen of vrij spelen-momenten te verminderen, maar voor kwaliteit door badmintonnend Doetinchem een goede trainster aan te bieden. Schut: “Meer inkomsten genereren kan op meer manieren. Meer sponsoring bijvoorbeeld, of een hogere contributie. Dat leek ons lastig te realiseren, meer leden werven is dan de beste optie.”

Dat gebeurt in een periode dat ook de nationale badmintonbond acties houdt om meer leden te werven. “Maar ook buiten die actie kunnen belangstellenden altijd eens langs komen en vrijblijvend een keertje meespelen. Badmintonnen kan iedereen, denk maar eens terug aan die zomers op de camping.”

Alyssa Tirtosentono

De 21-jarige trainster heeft de eerste trainingsavonden een goed gevoel aan har verblijf bij Phido overgehouden. “Het is erg leuk om te zien dat de badmintonners progressie boeken”, stelt de badminton(train)ster. “Ik geef op dinsdagavond training aan de jeugd in Wageningen en op donderdags ben ik al een jaar hoofdtrainer in Apeldoorn. Toen iemand zei dat Phido een trainer zocht, heb ik contact gezocht via de mail, en van het een kwam het ander.”

Volgens Tirtosentono zijn haar trainingsactiviteiten goed te combineren met de competities en toernooien die zij speelt. Tirtosentono: “Ja hoor, ik ben dagelijks met de sport bezig. Mijn doel is om in 2024 de Olympische Spelen in Parijs te halen. Op korte termijn hoop ik me in het dubbelspel te plaatsen voor het WK dat in december gehouden wordt.”
Haar doel bij de Doetinchemse club verduidelijkt ze als volgt: “Het is fijn om mensen training te geven die plezier aan de sport beleven. Mijn doel is mensen te inspireren, het is mooi om te zien dat de Phido-leden zo hard werken.”

Flyeractie

Deze week is de badmintonbond een landelijke flyeractie gestart. Gekoppeld aan de website probeerbadminton.nu tracht de bond nieuwe leden te werven. Schut: “Wij hebben er graag leden bij, maar ik denk dat het belangrijk is dat er meer mensen gaan badmintonnen. Waar dat is, is dan in mijn beleving iets minder belangrijk.” 

Meer informatie over de verschillende ledenwerf-acties is op de websites te vinden.


www.phido.nl 

www.probeerbadmon.nu

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant