Simon Kistemaker (links) en Sjoerd Weikamp tijdens de boekpresentatie van 'De Kist, de laatste culttrainer van Nederland' in 2016. Foto: Roel Kleinpenning
Simon Kistemaker (links) en Sjoerd Weikamp tijdens de boekpresentatie van 'De Kist, de laatste culttrainer van Nederland' in 2016. Foto: Roel Kleinpenning Roel Kleinpenning

‘Simon Kistemaker kwam aan het eind van zijn extra blessuretijd’

wo 24 nov 2021, 17:16 Sport

DOETINCHEM - Veel verdriet, maar vooral veel mooie en warme woorden zijn vandaag te lezen op de diverse social mediaplatformen na het overlijden van Simon Kistemaker. De oud-De Graafschap trainer stierf dinsdag op 81-jarige leeftijd.

Sjoerd Weikamp, lid van de Raad van Commissarissen van De Graafschap maar bovenal supporter, staat in een hartverwarmende Facebook-post uitvoerig stil bij het overlijden van Kistemaker, die in de loop der jaren een dierbare vriend werd. “Simon gaf ons veel. Heel veel. Complete generaties, ik denk die van mij, van mijn vader, maar inmiddels ook van jongere generaties die het van horen zeggen hebben, raakten door en dankzij Simon tot in de eeuwigheid verliefd op een voetbalclub. Onze voetbalclub. Maar je werd ook verliefd op De Kist zelf. Je kon er alleen maar van houden. De Kist gaf ons boerenbruiloften, DRAN kreeg een betekenis, Superboeren werd onze geuzennaam, het voetbal was opeens precies zoals Achterhoekers zijn: niet lullen poetsen, alles geven en als het kan, neus in de wind en keihard naor veuren rammen.”

Weikamp roemt vooral de manier waarop Kistemaker in het leven stond. “Simon laat ons niet alleen een prachtclub met eigen imago achter, maar ook wijze levenslessen. Je kunt namelijk goudeerlijk zijn, keihard, tot de absolute bodem gaan en toch ongelooflijk lief, sociaal, mooi en prachtig zijn vol humor. De Kist, 81 jaar oud, kwam gisteren aan het eind van zijn extra blessuretijd.”

Vijanden had hij niet

Journalist Yoeri van den Busken schreef in 2016 een biografie over Simon Kistemaker. Ook de auteur raakte bevriend met de oud-trainer. Van den Busken schrijft in een column: “Kistemaker was de laatste culttrainer van Nederland. Symbool van een andere tijd. Rauw en ongecompliceerd. Zo liet hij zijn elftallen voetballen en zo praatte hij ook. Wars van  politiek correcte antwoorden. ‘Als het kut is, is het kut’, zei hij altijd. Maar het bijzondere is: vijanden had hij niet. De lastigste spelers waren zijn grootste fans.”

Over de ziekte die Kistemaker uiteindelijk fataal werd, meldt Van den Busken: “Altijd vocht hij terug na de grootste tegenslagen. Rechtop in de wind. De twee vrouwen in zijn leven verloor hij door dezelfde ziekte. Zelf leefde hij met een tumor in zijn hoofd, hij onderging in 2020 nog een zware hartoperatie toen kwaadaardige cellen al in zijn prostaat en dikke darm woekerden. En die namen even later dus bezit van zo’n beetje zijn hele lichaam. Het pantser brak. Voor het eerst kwam zijn kwetsbaarheid bloot te liggen. Tranen vloeiden. En uiteindelijk was het goed. Dat wilde hij me vanmorgen nog even zeggen met zijn, door de uitzaaiingen aangetaste stem. Wel bleef de humor tot het laatste moment bij hem. ‘Over een paar dagen ligt De Kist in de kist. Deksel erop en klaar.’”

Afgelopen weekend sprak Hans Kraay jr. prachtige woorden over de trainer die De Graafschap in 1991 ongeslagen kampioen maakte. 

Condoleanceregister

Directeur Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap plaatst op Twitter een welgemeend dankjewel. “Rust zacht, Simon Kistemaker. In grote dankbaarheid voor alles wat jij voor ons De Graafschap en het Nederlandse voetbal hebt betekend.”

De Graafschap heeft woensdag de poort van het Spinnekopplein geopend voor eenieder die Simon Kistemaker wil herdenken. Namens de club legde Ostendorp een boeket bij de beeltenis van Kistemaker op de tribune. Ook kan er een digitaal condoleanceregister getekend worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier