Edo Bosga bij de padelbaan waar Dionne Wind laat zien dat de bal via de achterwand van de baan gespeeld kan worden. Foto: Roel Kleinpenning
Edo Bosga bij de padelbaan waar Dionne Wind laat zien dat de bal via de achterwand van de baan gespeeld kan worden. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘s Werelds snelst groeiende sport nu ook in Doetinchem

Sport

Doetinchem – Er kan padel gespeeld worden in Doetinchem. Tennisvereniging TC Zuid heeft hiervoor als eerste en op dit moment enige club in Doetinchem vier padelbanen aangelegd met kunstgras als ondergrond.

Door Hans Hissink

In Doetinchem kan er bij verschillende verenigingen worden getennist en zijn er verschillende plekken waar gesquasht kan worden. Padel kon nergens beoefend worden in Doetinchem. Wel in de omliggende plaatsen Doesburg, Didam en Terborg. Sinds kort kan bij TC Zuid in Doetinchem deze populaire sport gespeeld worden.

Snelst groeiende sport
Padel wordt wereldwijd door meer dan 10 miljoen mensen gespeeld en is één van de snelst groeiende sporten ter wereld. Ons land kent op dit moment ruim 500 padelbanen op 200 verschillende locaties. De tennisbond (KNLTB) verwacht dat in 2024 op zo’n 400 locaties 1100 padelbanen geteld kunnen worden en dat over tien jaar ongeveer 500 tennisverenigingen een of meer padelbanen hebben. Vooral in Zuid Europa en Zuid Amerika is padel populair. In Spanje is het de meest populaire sport na het voetbal en daardoor inmiddels populairder dan tennis en het meer relaxte golf.

Wat is padel?
Padel is een combinatie van tennis en squash dat twee tegen twee gespeeld wordt. Het bijzondere aan deze sport is dat de glazen wand aan de achterzijde gebruikt mag worden tijdens het spel. Het doel is om de bal met het speciaal voor padel ontworpen racket in het tegenoverliggende veld te slaan. Als de tegenstander het niet lukt de bal terug te slaan na maximaal één keer stuiteren, wordt een punt gescoord. De puntentelling is hetzelfde als bij het ‘gewone’ tennis. Padel wordt gespeeld met behulp van een kort, snaarloos racket met een elastisch oppervlak met gaatjes dat veel minder veert dan het normale, besnaarde tennisracket.

Het veld waarop gespeeld wordt, is 20 meter lang en 10 meter breed. De achterwanden zijn van glas tot een hoogte van 3 meter, terwijl de glazen zijwanden 4 meter hoog zijn. Daarboven is de wand rond het speelveld opgewerkt met harmonicagaas of een andersoortig metalen net tot een hoogte van 4 meter.

Ontzettend leuke sport
Yvette van Ree is regelmatig te vinden op de padelbanen in Doetinchem. “Het is een ontzettend leuke sport. Ik heb ooit wel gesquasht. Dus iets van balgevoel is wel aanwezig. Door corona kon je een periode helemaal niets doen. Buiten sporten was de enige optie. Ik ben toen in Didam gaan padellen. Voor veel mensen was het helemaal vreemd. Vrienden dachten dat ik op een SUP board de Oude IJssel over zou gaan. Padel is gemakkelijk onder de knie te krijgen. Een beetje balgevoel is wel handig zodat je ziet waar de bal terecht komt.”

Maurice Schreiner tennist al bijna 40 jaar, maakt onderdeel uit van het bestuur van TC Zuid en is inmiddels ook op de padelbaan te vinden. “Ik heb het al eerder gespeeld. Het is een gemakkelijke en toegankelijke sport met lange rally’s zoals bij het normale tennissen. De kunst is om zo rustig mogelijk de bal te slaan. Het is ook gemakkelijker te leren dan tennis waar veel meer technische vaardigheden worden gevraagd. Bijkomend voordeel is dat je onderhands moet opslaan en niet met een opslag die vaak als lastig wordt ervaren bij het gewone tennissen.”

Tennis loopt terug
Voorzitter Edo Bosga van TC Zuid is in Spanje in aanraking gekomen met padel. “Het is een heel leuk spel en heel populair daar en in Portugal. Als je tennist dan kun je al snel aan padel meedoen. Het aantal mensen dat tennist, loopt terug in Nederland. In coronatijd is dat aantal weer iets toegenomen omdat er buiten wel gesport mocht worden.”

Met name de leeftijdscategorie tussen de 15 en 35 jaar vindt het een heel leuk spelletje. Juist in die categorie stoppen heel veel mensen met actief sporten. Op social media zijn heel veel bekende Nederlanders, maar ook bekende buitenlanders én vloggers die laten zien dat zij padel spelen. Dan zijn er altijd een heleboel mensen die denken ‘als zij het doen, dan moet het wel leuk zijn en wil ik dat ook’.

Een jaar of drie, vier geleden had TC Zuid al het idee om padelbanen aan te leggen. “Dat was nog wat te vroeg voor de club en bovendien moesten we eerst de reguliere tennisbanen vernieuwen. Twee jaar geleden is het idee weer opgepakt en uitgewerkt door een werkgroep. Vorig jaar september is tijdens een drukbezochte algemene ledenvergadering unaniem gezegd dat de vereniging er voor moet gaan. En nog geen jaar later zijn de tennisbanen vernieuwd en liggen er vier padelbanen”, vertelt Bosga trots.

Drukbezet
Er wordt al veel gebruik gemaakt van de padelbanen. “Vanaf het begin zijn de banen bijna iedere avond bezet. De tennissers bij ons zijn allemaal heel enthousiast. Ze vinden het allemaal leuk en zeggen ‘we gaan het gewoon doen’. In het weekeinde zijn de tennisbanen nauwelijks bezet, maar de padelbanen wel. Voordeel is dat als je een uurtje padel hebt gespeeld dat je dan ook echt wel het gevoel hebt dat je lekker gesport hebt. Het is veel dynamischer dan tennis. Je bent veel meer in beweging. Bij het tennissen heb je de opslag, die gaat vaak de eerste keer fout. Dan moet je wachten op de tweede opslag en als die goed gaat dan heb je een korte rally en dat was het dan. Bij padel heb je veel langere rally’s, soms wel van acht of negen minuten.”

De uitbreiding van het park met de padelbanen heeft direct al rond de zestig nieuwe leden opgeleverd. “Daarom hebben we gekozen voor vier banen. Met twee banen loop je al gelijk vast als er ook lessen worden gegeven. Veel mensen uit Doetinchem die in Didam, Terborg of Doesburg padel spelen, worden nu lid bij ons omdat het veel praktischer is.”

Mogelijkheden
Leden van TC Zuid kunnen kosteloos gebruik maken van de padelbanen. Het huren van een padelbaan voor niet-leden kost 30 euro per uur. Speciale padelrackets kunnen gehuurd worden voor 2,50 euro per racket. De mogelijkheden voor het huren van de padelbanen zijn via de website van de Doetinchemse tennisvereniging te vinden. Vanaf september worden er ook lessen gegeven om kennis te maken met padel. TC Zuid wil in de toekomst ook zelf padeltoernooien gaan organiseren.

Voor de liefhebbers is het leuk om te weten dat de bekende World Padel Tour dit jaar voor het eerst naar Nederland komt. Van 28 september tot en met 2 oktober strijden de beste padelspelers van de wereld in Amsterdam om de toernooiwinst.

tczuid.nl/padel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant