Marja Meesters, Wim Gudde en Anita Westerveld voor het Koninklijk Paleis. Foto: Geert Beijers

Marja Meesters, Wim Gudde en Anita Westerveld voor het Koninklijk Paleis. Foto: Geert Beijers

Sportvrijwilligers Anita, Marja en Wim blikken enthousiast terug op hun ontmoeting met koning en koningin

Sport

DOETINCHEM/AMSTERDAM – Drie rasvrijwilligers van verschillende sportverenigingen in de Achterhoek hebben maandag de Nieuwjaarsontvangst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het Koninklijk Paleis in Amsterdam bijgewoond. Voor hen was het een onvergetelijke dag, omdat zij de koning en koningin de hand mochten schudden en met hen in gesprek gingen. 

Door Rudi Hofman

In een met minibar uitgevoerde bus vertrokken Marja Meesters (69), Anita Westerveld (49) en Wim Gudde (73) maandag om half twee vanuit Doetinchem met als eindbestemming het Koninklijk Paleis in de hoofdstad. Zij werden begeleid door Geert Beijers van Achterhoek in Beweging (AiB). 

AiB had de drie bijzondere vrijwilligers aangedragen om de Achterhoek in het kader van het thema breedtesport te mogen vertegenwoordigen tijdens de Nieuwjaarsontvangst van Nederlandse genodigden door het koninklijk paar. Deze nominaties werden gehonoreerd door het Kabinet van de Koning waardoor de drie in Amsterdam oog in oog met onder anderen de koning en de koningin kwamen te staan. “We willen bijdragen aan de gezondheid en het geluk van alle Achterhoekers door ze uit te dagen om te sporten en bewegen. Deze vrijwilligers maken dat al jaren mogelijk en dat vinden wij fantastisch! We vinden het belangrijk om krachten te bundelen. Daarom hebben we de vrijwilligers bij elkaar gebracht door de VIP-bus te faciliteren.”

Marja Meesters uit Doetinchem, die al ruim vijftig jaar als vrijwilliger betrokken is bij voetbalvereniging DZC’68 in haar woonplaats, had haar dochter en twee kleinkinderen meegenomen in de bus, zodat die van een dagje Amsterdam konden genieten. Marja is coördinator van de kantine en zit in de activiteitencommissie.

Wim Gudde uit Kranenburg is bij de plaatselijke SV Ratti betrokken bij het fusietraject met SV Socii uit Wichmond. Daarnaast begeleidt hij pupillen, doet hij ‘wat schrijfwerk’ en is hij bestuurlijk actief.

Anita Westerveld uit Aalten is trainster bij gymvereniging S.S.S. Irene in Lintelo, waar zij lesgeeft aan peuters en kleuters. Bovendien is zij een van de oprichters van Gym Achterhoek 2030. Dit initiatief heeft als doel om alle Achterhoekse gymverenigingen meer met elkaar te laten praten en te verbinden en de gymsport toekomstbestendig te houden.

Enige Gelderlanders
Officieel mochten de drie Achterhoekers, die wat betreft de dertig genodigde breedtesportvrijwilligers de enige vertegenwoordigers van de provincie Gelderland waren, tussen 15.45 en 15.55 uur het Koninklijk Paleis betreden, maar bij de entree werd een oogje dichtgeknepen en konden zij al eerder naar binnen. In totaal waren er 350 gasten uitgenodigd uit de politiek, het openbaar bestuur en uit diverse sectoren van de Nederlandse samenleving.

“We werden echt keurig ontvangen daarbinnen, van begin tot het eind liep er eigenlijk constant iemand met ons mee”, zegt Anita op de ochtend na de Nieuwjaarsontvangst. “In een aparte ruimte (Mozeszaal, red.) kregen we eerst wat uitleg over het prachtige pand met een stukje kunstgeschiedenis erbij. Een hofdame vertelde ons wat de verdere gang van zaken zou zijn. We zijn ook met onze groep op de foto gegaan, maar zonder de koning.”

“Dat was wel jammer”, zegt Marja Meesters. “We hebben stiekem zelf nog twee fotootjes gemaakt, maar ook daarop zijn de koning en koningin niet te zien”, vult Anita haar lachend aan. 

Helemaal vooraan
Na de voorontvangst mochten de Achterhoekers in de Troonzaal de hand schudden van zowel de koning als koningin. Alle gasten waren vervolgens in de Burgerzaal getuige van de toespraak van de koning en daarna van de voorzitter van de Eerste Kamer. Wim: “We stonden daar zelfs helemaal vooraan, op twee à drie meter van de koning en koningin af met daarnaast prinses Beatrix, mr. Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet.”

De breedtesportvertegenwoordigers waren eerder al in zes groepen verdeeld. Twee groepjes gingen na de toespraken in gesprek met de koning, twee met de koningin en twee met prinses Beatrix. Marja viel de eer te beurt om met koning Willem-Alexander te kunnen praten, terwijl Anita en Wim met koningin Máxima te maken kregen.

Oprecht geïnteresseerd
Alle drie beamen dat de koning en koningin zich oprecht geïnteresseerd toonden. Anita: “Dat vond ik zeker. Máxima was ook best toegankelijk. Het waren wel een beetje voorbedachte vragen denk ik, maar ik stond op een gegeven moment schouder aan schouder met haar. Ze vroeg wat de uitdagingen voor sportverenigingen zijn en of wijzelf het maatschappelijk belang van sportverenigingen wel erkenden. Zij vertelde ook wat ze zelf in haar jeugd aan sport heeft gedaan. Na stipt zeven minuten werd zij weggetrokken.”

Marja noemt de ontmoeting met de koning ‘best indrukwekkend’. “Hij stond echt naast mij, heel vreemd. Ik heb een beetje gepraat over de voetbalvereniging en dat we nu bezig zijn om eenzame mensen vanuit de wijken naar de vereniging te halen. Hij was heel geïnteresseerd en wilde weten hoe wij aan vrijwilligers kwamen. Hij wist ook wel dat dat heel moeilijk is en wat daaraan deden.” De Doetinchemse maakte ook van de gelegenheid gebruik om Caroline van der Plas de hand te schudden. “Dat vind ik zo’n mooie vrouw.”

Beetje beduusd
De bijeenkomst in het Koninklijk Paleis eindigde officieel om 18.45 uur. Het gezelschap uit de Achterhoek stapte ruim een uur later in de bus en arriveerde rond 21.15 uur weer in opstapplaats Doetinchem. Voor de drie vrijwilligers was het met recht een dag om nooit te vergeten. “Ik ben nog steeds een beetje beduusd van het hele gebeuren. Het was heel bijzonder”, zegt Wim Gudde. Anita Westerveld en Marja Meesters kunnen zich in deze conclusie volledig vinden.

Anita Westerveld in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis. Foto: Marja Meesters
Wim Gudde en Marja Meesters in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis. Foto: Anita Westerveld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant