Wethouder Frans Langeveld en voorzitter Marja Helmink. Foto: Roel Kleinpenning
Wethouder Frans Langeveld en voorzitter Marja Helmink. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Contact op Wielen houdt ouderen mobiel

Vervoer

DOETINCHEM - De vierde auto van Contact op Wielen is op vrijdag 22 april in Gaanderen door wethouder Frans Langeveld van de gemeente Doetinchem in gebruik genomen. De officiële overdracht vond plaats bij het Gaanderhuus. “De COW-buurtmobiel is bedoeld voor korte ritten in de directe omgeving voor (tijdelijk) minder mobiele inwoners van Doetinchem, Wehl, Gaanderen, Etten en Terborg”, zegt Fons Welsing van Contact op Wielen. “Op deze manier blijven ze mobiel, worden ze uit hun isolement gehaald en blijven ze bij de samenleving betrokken.”

Door Carla van der Meer

“We hadden al twee auto’s van Contact op Wielen rijden in Doetinchem en Wehl”, vertelt Welsing. “In Doetinchem hadden we een extra auto nodig. We kregen subsidie van de gemeente Doetinchem om deze aan te schaffen. Toen kregen we een telefoontje van Albert Heijn die vroeg of wij ouderen die rondom de voormalige locatie van de supermarkt op De Bongerd wonen, naar de tijdelijke nieuwe locatie aan het Zaagmolenpad konden brengen. Zij subsidieerden de auto als wij twee middagen de ouderen naar de supermarkt rijden. Hierdoor hadden we geld over om een auto aan te schaffen voor Gaanderen.” Punte Optiek en Juwelier stelt een parkeerplaats beschikbaar om de auto op te laden.”

Voor ons perfect
Contact op Wielen rijdt met allemaal elektrische auto’s. “Op een autosite vond ik een geschikte auto voor Gaanderen”, laat Welsing weten. “Een elektrische Citroën Berlingo. De huidige Berlingo’s hebben een actieradius van 300 kilometer. De oudere modellen kunnen 140 kilometer ver rijden. Die auto’s zijn dus moeilijk te verkopen, maar voor ons zijn ze perfect omdat we toch alleen maar kleine afstanden rijden. Deze auto kregen we voor de helft van de prijs.”

Korte reistijd
De buurtmobiel van Contact op Wielen is bedoeld voor ouderen die binnen de grenzen van Wehl, Doetinchem, Gaanderen, Terborg en Etten naar de winkel, de dokter of naar familie willen. Of die er gewoon even op uit willen. Het gaat om minder mobiele ouderen die geen gebruik kunnen maken van het regulier vervoersaanbod zoals de trein, bus of Zoov. “We brengen de ouderen met een korte reistijd naar locaties waar ze op een andere manier langer over doen”, laat Welsing weten. “Als ouderen bijvoorbeeld om 10.00 uur bij de dokter moet zijn, dan halen we ze om 9.45 uur op. We rijden ze rechtstreeks naar de dokter. Ze hoeven dus niet mee op een rit door de omgeving, waardoor ze soms wel een uur onderweg zijn. De doktersassistente belt wanneer iemand weer opgehaald kan worden. Ook brengen we mensen naar het zwembad of naar een winkel om iets te kopen voor een verjaardag van een kleinkind. Of als ze naar een vriendin of naar de markt willen, dan halen we ze op een afgesproken tijdstip weer op. Zo komen ze weer onder de mensen. Ze fleuren er helemaal van op. Ze zijn blij dat ze er weer even uit kunnen.”
In de Berlingo passen drie rollators. Er kunnen dus drie mensen met een rollator mee. Contact op Wielen loopt al sinds 2018. “Ik zit in het bestuur van het Senioren Ontmoetingspunt”, zegt Welsing. “Daar is het idee voor Contact op Wielen ontstaan. “Bij ‘t Brewinc zitten verder ook de bibliotheek en Tesoro. We merkten dat het voor ouderen lastig is om ‘t Brewinc te bereiken. Zo is het initiatief ontstaan om de mensen thuis op te halen. We kregen subsidie van Europa en van de gemeente. Daar hebben we de eerste twee auto’s van gekocht.

Nieuwe vrijwilligers
In totaal werken er 30 vrijwilligers bij Contact op Wielen. “Nieuwe vrijwilligers zijn uiteraard altijd welkom”, laat Welsing weten. “Net zoals telefonistes/planners die de ritten willen inplannen, die tussen 10 en 12 uur en tussen 14 en 16 uur beschikbaar zijn. Vrijwilligers en planners kunnen zelf aangeven hoeveel ochtenden of middagen ze beschikbaar zijn.”
Voor meer informatie of aanmelden als vrijwilliger: 06 20810720, of info@contactopwielen.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant