Luchtfoto bouw huizen Wehl. Foto: PR Gemeente Doetinchem
Luchtfoto bouw huizen Wehl. Foto: PR Gemeente Doetinchem

Bijzonder woonproject: betaalbare kleine huizen in Wehl

Wonen

WEHL – Een bijzonder project van 30 ‘kleine huizen’ verrijst in Wehl op Heideslag 2. Kleine en betaalbare huizen die in korte tijd geplaatst kunnen worden; de eerste zes staan er al. Op 23 april hees wethouder Ingrid de vlag bij de eerste twee. Het gaat om woningen met een bewoonbaar oppervlak van 35 tot 70 m2 op een kavel van 100 m2. Prijs inclusief kavel max. 185 duizend euro inclusief keuken en badkamer. Vanaf het begin zijn de toekomstige bewoners bij de vormgeving van het project en de woningen betrokken. 

Door Bert Vinkenborg

Wat maakt dit project zo bijzonder? Wethouder Ingrid Lambregts vertelt: “Ik denk dat wij, de gemeente, de jongeren en de bouwers, onze nek hebben uitgestoken met dit project. In 2021 sprak ik met de Dorpsraad Wehl over de behoefte aan woningen. Daarna hebben we drie avonden georganiseerd waarvan er een helemaal gericht was op de jongeren uit Wehl. We zijn toen met hen in gesprek gegaan en het bleek dat de jongeren daar gewend zijn thuis bij hun ouders te blijven wonen totdat ze een huis kunnen kopen. Dat is nog steeds zo alleen is het nu een stuk lastiger geworden om een betaalbaar huis te vinden. Ook in onze gemeente is de woningmarkt heel krap geworden. Een paar jaar geleden was het nog heel gewoon voor jongeren een huis te vinden want er was genoeg aanbod. Onze mazzel nu was dat Heideslag 2 in ontwikkeling werd gebracht.” 

Zo’n vijf bouwers, vier regionaal en één helemaal uit Groningen, kregen in maart 2022 de gelegenheid zich aan de jongeren te presenteren. Hierdoor konden sommige vooroordelen en misverstanden over prefab woningen uit de weg worden geruimd. Kleine prefab huizen zijn geen semipermanente noodwoningen maar volwaardige woningen voor twee bewoners en een kind of starters met twee slaapkamers. De geïnteresseerde bewoners werden uitgenodigd door de kandidaat bouwers voor een bedrijfsbezichtiging. Voordat het zover was wilden ze wel eerst weten of ze in aanmerking kwamen voor een kavel. Daarom moest eerst bepaald worden wie de gelukkigen waren. Alle 100 geïnteresseerden voor de 30 kavels kregen een nummer waaruit door de notaris de gelukkige winnaars werden getrokken. Zij werden eigenaar van een kavel van 100 m2 voor de prijs van €30.250,-- en konden dus bedrijfsbezoeken gaan afleggen. Niet alle nieuwe eigenaren hoefden voor dezelfde bouwer te kiezen. 

Na de bezoeken aan de diverse aanbieders kwam het Achterhoekse bedrijf Wanders bij 26 van de 30 toekomstige woningbezitters uit de bus als nummer één. 

Wat moet er nog gedaan worden voordat de 30 woningen er staan? Lambregts: ”De gemeente heeft het bestemmingsplan vastgesteld waarop geen beroep of bezwaar is ingebracht. Eind april zijn 26 woningen gereed waarvan 12 twee onder één kap en twee enkele. Van Wanders komen er 26, 2 van Eurochalets en 1 is nog zwevend. De woningen worden in een dag geplaatst nadat de fundatie en de nutsaansluitingen klaar zijn. De energiezuinigheid is voor deze woningen heel goed, bijna energieneutraal. Verwarmd en gekoeld wordt door middel van een warmte/koude wisselaar. ’s Winters is het huis warm en ’s zomers kan indien nodig gekoeld worden.” 

De aanpak van dit project heeft ook buiten de gemeente de aandacht getrokken. Het is niet gestart vanaf de tekentafel maar vanuit de behoefte waarbij de Dorpsraad Wehl als intermediair een belangrijke rol speelde en de toekomstige eigenaren van het begin ook aan zet waren. Zij bepaalden zelf met welke bouwers ze in zee gingen. Er konden veel keuzes gemaakt worden. Ook hoe de openbare ruimte ingericht zou worden.
Lambregts: “We kunnen de kennis en ervaring die we met dit project hebben opgedaan ook elders in de gemeente gebruiken en het blijkt dat er vanuit andere gemeenten in de Achterhoek en Gelderland veel belangstelling voor is. Iedereen is op zoek hoe je met enige snelheid goede woningen kunt realiseren die ook nog betaalbaar zijn. Onze projectleiders worden constant gevraagd hun verhaal te vertellen. Vorige week had ik twee wethouders uit Ede op bezoek. Doetinchem heeft een schaalgrootte waarbij we elkaar steeds weer kunnen vinden en een hands-on mentaliteit.”

Het huis van dichtbij. Foto: PR Gemeente Doetinchem

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant