Tinus Hoekstra in het café dat 13 april opent. Foto: Roel Kleinpenning

Tinus Hoekstra in het café dat 13 april opent. Foto: Roel Kleinpenning

Typisch bruine Amsterdamse kroeg vind je straks gewoon in de Grutstraat

Zakelijk

DOETINCHEM - Piano eruit; een klein podium met geluidswand erin: Vrienden van Pianobar wordt op dit moment omgebouwd tot een gezellige bruine kroeg met Nederlandstalige volksmuziek. Café Dikke Tinus moet klaar zijn voordat het dak er direct weer vanaf gaat tijdens het openingsweekend op 13 en 14 april.

Door Kelly Heerink

“Dikke Tinus, zo noemen ze me allemaal”, vertelt de 36-jarige Doetinchemmer Tinus Hoekstra, naar wie het café in de Grutstraat (bij Club 22-24) is genoemd. Met die bijnaam heeft hij helemaal geen moeite, hij vindt het juist mooi. “Het is ook niet alleen vanwege mijn postuur. Mijn opa werd ook zo genoemd.” Een tweede overeenkomst is dat ook zijn grootvader in elke kroeg kwam: ‘Van Groningen tot Maastricht’. Niet om te zingen zoals Tinus junior, maar om te handelen in woonwagens. “Zo ging dat vroeger.”

Het idee komt van eigenaar Pascal van der Beek die de pianobar sloot in januari. “Ik had hem het al weleens gezegd hoor, of het niet leuk is, een gezellige Nederlandse kroeg. Dus ik hoefde er ook niet over na te denken”, vertelt de volkszanger. De mannen kennen elkaar door het uitgaansleven. 

Pascal dacht in eerste instantie aan de naam Bolle Tinus; een knipoog naar het Amsterdamse café Bolle Jan. “Maar niemand noemt mij zo”, laat Tinus weten, terwijl hij om de bar loopt in de toko. Het plafond is inmiddels rood. Verder laat hij de goudgekleurde grepen, een lijst voor om de televisie, barokbehang en rode franjes die aan de lampen komen, hangen. “Mooi toch”, zegt Tinus met een lach. 

De piano is al weggesleept. Wellicht een gemis voor oud-bezoekers, maar Tinus gaat deze persoonlijk niet missen. “Ik zing alleen”, zegt hij. Een gokkast komt er wel. Wanneer de zanger op het kleine ‘oneman’ podiumpje gaat staan en het geluidspaneel aanwijst dat ernaast aan de muur hangt, begint hij te glunderen. “Zo is het ook bij Bolle Jan “, weet hij. Er zijn veel knopjes op te drukken of aan te draaien, maar ‘dat stelt niks voor’, volgens de zanger.
Of hij zelf elk weekend een moppie komt zingen? “Nee, het is puur de naam en stel, ik ben 23.00 uur klaar met een optreden in Almelo en rijd door voor een drankje in Doetinchem, dan pak ik wel even de microfoon.”
Zelf had Tinus ook een tijd zijn eigen kroegje in de achtertuin, maar die fikte af in 2018 door een brand bij de buren. Er is geen nieuwe voor teruggekomen. “Heel erg veel tijd om er te zitten, had ik toch niet.”

Zaterdag is de live-avond voor de kroeg, waar zangers een podium krijgen. “Zoals Marvin de Geest, Justin de Wildt, Sjoerd Mertens...”, somt Tinus op. Ook de piaonobar was een plek voor live-muziek. “Maar er zijn bijna geen goeie pianisten meer te vinden”, zegt Fleur die barvrouw is, maar ook haar hand niet omdraait voor het sauzen van een muurtje.”

Naast de vrijdag en zaterdag wordt er nagedacht over open gaan op zondag. “Zo vanaf de middag. Als ik bij Gringo’s heb gegeten, zou ik het wel leuk vinden om nog even een deurtje verder te gaan voor een borrel. En weet je, er is plek voor 80 man, maar als er 30 of 40 man zit, is het ook al hartstikke gezellig.”
Die gezelligheid zoekt Tinus graag op. Ook als hij een paar optredens heeft staan door het hele land in één weekend. Hoe hij dat volhoudt? Door in plaats van een pilsje een ‘Appeltje Rood’ te drinken (Apfelkorn met Spa-Rood). Want daar wordt-ie niet ziek van. Daarnaast wordt er goed voor hem en de kinderen gezorgd door zijn Tessa. We zijn nu vijf jaar samen en hebben twee kids: van drie jaar oud en negen maanden oud. Ik wil het niet meer anders hoor.”

Binnenkort komt Tinus’ nieuwe single uit: ‘Dingen die niet deugen’. “Dat bekt lekker. Net als Dikke Tinus”, zegt-ie. Een clip in het nieuwe café gaat niet gebeuren. “Waar weet ik nog niet, ik heb al veel teveel in cafés gefilmd. En ik denk dat mensen ons wel weten te vinden wanneer we open zijn.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant