https://pixabay.com/photos/scooter-street-traffic-helmet-2786685/
https://pixabay.com/photos/scooter-street-traffic-helmet-2786685/

Waar geldt de helmplicht momenteel voor?

Partnerbijdrage

Waarschijnlijk heb je al wel gehoord over de nieuwe helmplicht voor snorfietsers die dit jaar is ingegaan. Voor velen is het echter nog onduidelijk. Dit komt doordat er vorig jaar nog verschillende wetgeving was over wel of niet op de rijweg rijden, waar ook een helmplicht geldt. Ben jij het spoor een beetje bijster? Wij verschaffen helderheid. In dit artikel kom je erachter hoe het precies zit.

Met of zonder rijbewijs
Allereerst is het belangrijk om te weten welk rijbewijs je nodig hebt om op een snorfiets, brommer, scooter, speed pedelec of brommobiel te rijden. In alle gevallen heb je en bromfietsrijbewijs nodig. Je kunt al vroeg beginnen met je theorie want vanaf 15,5 jaar kun je theorie examen doen. Ben je al ouder en heb je al een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan hoe je geen apart examen meer te doen voor de bromfiets, want dit wordt automatisch op het rijbewijs bijgeschreven (rijbewijs AM). Voor bijzondere bromfietsen, zoals de Stint, Segway en Trikke heb je (nog) geen rijbewijs nodig. De verwachting is echter wel dat dit in de toekomst ook verplicht wordt.

Helm is altijd verplicht
Eigenlijk is het heel erg simpel; een helm is in alle gevallen verplicht, behalve voor fietsen. Maar dus ook voor snorfietsen met blauw kenteken en speed pedelecs. Passagiers die meerijden op de tweewieler moeten er zelfs ook een dragen. Word je betrapt met een ‘bloot’ hoofd, dan staat je een boete van maar liefst € 100,- te wachten! Maar goed, daar gaat het natuurlijk niet om, want je draagt de helm uiteindelijk voor je eigen veiligheid.

Op het fietspad of op de rijweg?
In Utrecht en Amsterdam ben je verplicht om op de rijweg te gaan, in de rest van Nederland niet. In Doetinchem en omgeving dus ook niet. Maar of je nu op het fietspad rijdt of je tussen de auto’s voegt, maakt voor de helmplicht dus niet meer uit. Let er wel op dat je een helm draagt die is goedgekeurd. Dit is te herkennen aan het de cirkel met hoofdletter E erin en daarachter het landnummer (voor Nederland is dat 4). Een speed pedelec helm is uitgerust met een langer nummer. Een goedgekeurde, geschikte helm bestel je eenvoudig en snel op Helmonline.

Vergeet ook niet een goed slot
Nu weet je alles over de helmplicht en kan je met een gerust hart de weg opgaan. Je weet dat je voldoet aan de wet en zo goed mogelijk voor je eigen veiligheid zorgt. Maar uiteraard wil je ook dat jouw brommer, scooter, snorfiets of andere tweewieler veilig is. Daarom is het slim om niet alleen in een goede, goedgekeurde helm te investeren, maar ook in een degelijk slot. Kies een ketting- of beugelslot met keurmerk, deze vind je op Slotenspeciaalzaak, en maak deze vast aan een sterk, onverplaatsbaar object. Zo kun je er op vertrouwen dat je brommer straks nog staat op de plek waar je hem geparkeerd hebt!

Dit artikel wordt u aangeboden door helmonline.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier