Joyce Eskes (links) en Karen van Kan van Vluchtelingenwerk Doetinchem
Joyce Eskes (links) en Karen van Kan van Vluchtelingenwerk Doetinchem Foto: Roel Kleinpenning

‘Helpen bij opbouwen van bestaan’

di 27 jul 2021, 16:25 Algemeen

Doetinchem - Een zinvolle tijdvulling en het leveren van een nuttige bijdrage aan de maatschappij. Zo omschrijven teamleider Karen van Kan en vrijwilliger Joyce Eskes hun werkzaamheden bij Vluchtelingenwerk Doetinchem. “Vluchtelingen moeten een kans krijgen om een menswaardig bestaan op te bouwen.”

door Hans Hissink

“Wij hebben al contact met de vluchteling in het AZC (asielzoekerscentrum) voordat deze naar Doetinchem komt. Mensen komen soms tot tien jaar na het verkrijgen van een vergunning nog steeds bij Vluchtelingenwerk. Vooral voor juridische hulp bij verblijfsvergunningen en naturalisatie. Daarmee is Vluchtelingenwerk de enige instantie die de vluchtelingen een lange periode in beeld heeft,” legt Karen uit. Zij is sinds 2016 teamleider bij Vluchtelingenwerk Doetinchem. “Vanaf de aankomst hier helpen wij hen met het opbouwen van een bestaan,” vult Joyce aan. Zij is vrijwilligster sinds 2016.

Diverse hulp geboden

De hulp die vrijwilligers van Vluchtelingenwerk bieden, is heel divers. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aanvragen van toeslagen en uitleg geven over inkomsten, uitgaven en onderwijs,” vertelt Joyce. “Moeilijkheid daarbij is dat de mensen de Nederlandse taal niet beheersen. Bedenk daarbij dat onze maatschappij vooral is ingericht op veelal digitale zelfredzaamheid. Je kunt dan wel inschatten hoe moeilijk het voor de vluchtelingen is.”

Karen is blij met de vrijwilligers die een belangrijke rol vervullen voor de vluchtelingen, maar maakt zich ook zorgen. “Door corona is er veel aandacht voor het motto ‘laat ouderen niet alleen’. Daardoor is de focus van de vluchtelingen af. Het aantal vrijwilligers, het werk en het aantal vluchtelingen zorgt voor een spanningsveld. Met meer vrijwilligers kan het werk beter in balans komen en kunnen we de vluchtelingen beter helpen.”

Vluchtelingen zijn in veel gevallen afhankelijk van de hulp van Vluchtelingenwerk, ook voor juridische onderwerpen. “Bijvoorbeeld welk soort verblijfsvergunning hebben zij, maar ook wat er in bepaalde situaties nog gedaan kan worden om herenigd te worden met de familie,” vertelt Karen. “Er staat al langer een vacature voor juridisch begeleider open. Het zou ons ontzettend helpen dat mensen daar op zouden reageren. Hiervoor hoef je overigens geen juridische achtergrond te hebben. Als je je maar ergens in wilt vastbijten.”

Joyce vertelt haar ervaringen bij vluchtelingenwerk en hoopt daardoor andere mensen enthousiast te maken. “Je maakt kennis met andere culturen, krijgt scholingen en cursussen aangeboden, je werkt in een leuk team en bovendien kun je zelf je tijd indelen.”

Karen en Joyce besluiten eensgezind. “Met dit nuttige vrijwilligerswerk kun je het verschil maken in iemands leven.”

vluchtelingenwerk.nl/oostnederland/vluchtelingenwerk-doetinchem

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier