De voorkant van de bundel.
De voorkant van de bundel. Heidi Kraan

Tien jaar ‘Stadse fratsen’ van Henny Haggeman gebundeld

Cultuur

DOETINCHEM - 10 jaar Stadse Fratsen, dat het zover zou komen durfde Henny Haggeman (59) ook niet te dromen toen hij in januari 2012 zijn eerste column schreef voor de Achterhoek-editie van De Gelderlander. Nu ligt er een bloemlezing van de ongeveer 500 stukjes die sindsdien wekelijks in de krant verschenen. Eerst op vrijdag, nu al weer jaren op zaterdag. 

De krantenjournalist woont in Doetinchem. Maar behalve over de stad en zijn bewoners schrijft hij graag over Baak en Steenderen, de dorpen waar zijn roots liggen. In alle gevallen gaat het om de kleinst mogelijke gebeurtenissen.
Menig stads- en voormalig dorpsgenoot herkent zich in door Haggeman opgevoerde personages. Zoals de man die dagelijks op dezelfde plek zit aan de bar, de zwangere kapster die onder het knippen een naam zoekt voor haar baby en de mannen van de motorclub die geregeld met een glas bier in de hand worden gezien en zelden met een motor. Een aantal van hen is vereeuwigd door Heidi Kraan, die de bundel met fraaie tekeningen extra cachet geeft.
‘Als ik terugkijk is 10 jaar Stadse Fratsen een inkijk in het leven van mij en de mensen om mij heen’, schrijft Haggeman in het voorwoord van de bundel. ‘De lezer ziet hoe ik verander van kroegloper in iemand die zich best redelijk heeft aangepast aan een leven met zijn vriendin, haar zoon en haar vader. De naasten met wie ik een decennium later onder een dak verkeer. Wel een ruim dak gelukkig. En wat ook gelukkig is: ik kom nog altijd lieden tegen die vinden dat er erg veel drank in mijn columns voorkomt’.
De bundel wordt zondag 14 november in de namiddag gepresenteerd in wielercafé ‘Parijs is nog ver’ aan de Spinbaan 21c in Doetinchem. De presentatie is in handen van Erik Hagelstein, de journalist/zanger die tevens voor de muzikale omlijsting zorgt samen met gitarist Joop Wallerbosch. De bijeenkomst is alleen voor genodigden.
10 jaar Stadse Fratsen is uitgegeven door Uitgeverij Hermans in Hengelo (G). De bundel is voor 15 euro te koop in de regionale boekhandel. Ook is de bundel online te bestellen bij www.uitgeverijhermans.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant