Modeontwerper en kunstenaar David Paulus. Foto: Roel Kleinpenning
Modeontwerper en kunstenaar David Paulus. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Kunstenaar met toekomstdroom

Cultuur

Doetinchem - De Doetinchemse kunstenaar David Paulus neemt tot 10 juli deel aan het Fashion Design Festival in Arnhem. Ook studeert hij aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg om docent Beeldende Kunst te worden. Daarmee heeft hij een doel voor ogen.

Door Hans Hissink

De op Curaçao geboren David Paulus was op jonge leeftijd al heel creatief. “Voor de vlootmarkt in Willemstad maakte mijn moeder altijd poppen. Die werden daar dan verkocht. Ik hielp haar daar altijd mee. Verder knutselde ik best veel. Dat ik kunstenaar ben geworden, is eigenlijk heel onbewust gegaan. Ik heb mezelf dingen aangeleerd zonder daar een kunstopleiding voor te hebben gevolgd.”

Fashion Design Festival
Tot 10 juli is de creativiteit van David te bewonderen bij het Fashion Design Festival in Arnhem. Daar laat hij de bezoekers kennismaken met een kunuku huisje, een slavenhuisje op de plantage en zijn eigen interpretatie van het saya ku djeki. Dit is folkloristische kleding die gedragen werd tijdens het oogstfeest op Curaçao. Voor het kunukuhuis staan een aantal kunukudames en een kunukuheer. De mannequins dragen kleding die uit 100% katoen en kleurrijke patronen bestaan. De stoffen zijn met de hand beschilderd. Daarop is onder meer een vrijheidsstrijder en Tula te zien. Hij was samen met Bastiaan Carpata, Louis Mercier en Pedro Wacao één van de slaven die in 1795 in opstand kwamen. David heeft ook gezichten geschilderd van vrouwen die veel weten over de Curaçaose cultuur en tradities zoals zangeres Elia Isenia en kruidenvrouw Dinah Veeris.

Studie
De opstelling bij het Fashion Design Festival, komt voort uit zijn huidige studie. Daarvoor is hij begonnen met een onderzoek naar zijn identiteit en zijn roots. “Ik wil weten wie ik ben en welke connectie ik heb met mijn voorouders. Voor mijn propedeuse heb ik een onderzoek gedaan naar brua. Dat is een soort voodoo, een verzamelterm voor tal van magische opvattingen en rituelen. Een stukje cultuur dat stiekem gedaan wordt op Curaçao omdat het slechte dingen kan oproepen. Door het onderzoek heb ik ontdekt dat het helemáál niet slecht is.”
Met zijn studie heeft David een bepaald doel ogen. “Twee, drie keer per jaar ga ik naar Curaçao. Daar zijn zoveel creatieve jongeren, maar jammer genoeg zonder perspectief. Ik vraag me dan af waarom er geen faciliteiten zijn om die creativiteit te kunnen ontplooien. Dat wil ik daar realiseren. Daarom doe ik nu een opleiding waarin ik creatief bezig kan zijn. Na 15 jaar mode te hebben gemaakt, maar ik ben een nieuwe fase ingegaan. De laatste twee jaar houd ik mij meer bezig met leuke dingen maken van bijvoorbeeld hout en metaal. Wanneer ik terug ga naar Curaçao, wil ik daar iets mee doen. Kunstvakken kennen ze daar namelijk niet. Eigenlijk alleen maar handvaardigheid, heel oppervlakkig dus.”

Toekomstdroom
Doetinchemmer David Paulus heeft wel een toekomstdroom. “Ik wil helpen waar ik kan om het beter te maken voor de creatieve jongeren op Curaçao. Sterker nog, ik wil het onderwijs daar op de kop zetten.”
Het Fashion Design Festival in Arnhem, waar David te vinden is met zijn creaties, vindt tot 10 juli plaats in een winkelpand bij de ingang van het station, vlakbij McDonalds. Het festival is te bezoeken van donderdag tot en met zondag. Op zaterdag is David zelf aanwezig om uitleg te geven.


davidpaulusstudio.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant