Joske Elsinghorst (zittend) bedacht de kabouterroutes. Links achter haar Eva Reulink. Zij maakte de tekeningen. (foto Roel Kleinpenning)

Joske Elsinghorst (zittend) bedacht de kabouterroutes. Links achter haar Eva Reulink. Zij maakte de tekeningen. (foto Roel Kleinpenning)

foto Roel Kleinpenning

Kabouters vertellen verhalen over Wehlse monumenten

Cultuur

WEHL - Afgelopen vrijdag is de kabouterroute geopend die deelnemers met monumenten in Wehl laat kennismaken. Het is alweer de elfde in de Achterhoek. De route is tijdens de Open Monumentendagen geïntroduceerd.

Door Hans Hissink

“De routes in Doetinchem en Kasteel Slangenburg bestonden al hier in de omgeving, maar het leek me zo leuk om in Wehl een kabouterroute langs monumenten te maken,” vertelt Ingeborg van der Oord, sociaal psycholoog en werkzaam bij Warkhouse. Een organisatie die graag samenwerkt voor maatschappelijke impact.

Het idee voor de kabouterroute in Wehl werd door Ingeborg voorgelegd bij het bestuur van Stichting Open Monumentendag Doetinchem (OMD). “Ingeborg, we hebben helemaal niets met kabouters,” was de eerste reactie. “Eigenlijk precies de reactie waar ik op hoopte. Het is namelijk de bedoeling om juist een andere groep mensen, kinderen en ouders, opa’s en oma’s, de magie van de monumenten in Doetinchem, Wehl en Gaanderen te laten ervaren. En hoe kan dat nu beter dan met gedichtjes, verhalen en prachtige kabouterdeurtjes.”

Succes
Razendsnel hebben het Naoberfonds Doetinchem en veel andere fondsen geholpen de financiering rond te krijgen. Dat werd een groot succes. De route in Wehl werd afgelopen vrijdag al geopend. De routes voor Gaanderen en Doetinchem staan ook op de planning van de Stichting OMD. Ingeborg is trots op alle hulp die geboden wordt. “Het is wel zo leuk om een hele reeks kabouterroutes samen te stellen langs de monumenten.”
De verhalen voor de kabouterroutes zijn door Joske Elsinghorst samengesteld. Zes jaar geleden is zij begonnen met het ontwikkelen van een kabouterroute in haar woonplaats Groenlo. “Mijn opa liep vroeger altijd met mij langs de gracht in Groenlo en dan vertelde hij dat er kabouters woonden tussen de wortels van de bomen. Hoe leuk is het om de fantasie van kinderen zo te prikkelen. In het najaar van 2016 ben ik gaan denken over het opzetten van een kabouterroute in Groenlo. Kort daarna ben ik gestart met het maken van deurtjes en het delen van het idee. En zoals bij veel ideeën: als je het hardop uitspreekt en deelt, komt er veel energie vrij. Er werd van allerlei kanten enthousiast gereageerd en hulp aangeboden. Heel fijn dat ik zoveel enthousiaste medestanders heb gevonden!”
Joske Elsinghorst maakte de verhalen voor de kabouterroute in Wehl in samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging Wehl (OVW). Ze zijn te lezen in een speciaal boekje voor de route. “Kabouters zijn mooie verhalenvertellers en een mooi middel om op een andere manier kennis te maken met bekende lokale mensen en, in dit geval, lokale monumenten. Op deze manier bereik je een hele andere doelgroep. Loop de kabouterroute in Wehl en je pikt toch stiekem een beetje historie mee.”
De kabouters wonen achter deurtjes die door de mannen van het Wehlse Bos gemaakt zijn en waarin de Wehlse vlag is te herkennen. “Met vele vrijwilligers zijn de deurtjes beschilderd, geplaatst en worden ze ook onderhouden, echt een project volgens de principes van Wehl Durft, gemaakt voor en door het dorp,” vertelt Ingeborg.

Tekeningen
Het boekje met de kabouterroute Wehl is gevuld met tekeningen gedichten en verhalen. De tekeningen zijn gemaakt door de zestienjarige Eva Reulink. “Ik vond het geweldig om de tekeningen te mogen maken. Dit is ook één van mijn favoriete dingen om te doen. Ik mocht mijn eigen stijl gebruiken en ik zou dit graag vaker willen doen. Omdat de doelgroep vooral jonge kinderen zijn, wilde ik veel felle kleuren en leuke vormen gebruiken. Ik ben hartstikke blij dat ik echt iets moois heb kunnen neerzetten.”
Eva heeft de route al gelopen met haar opa, die vroeger in Nieuw Wehl woonde. “Het leukste aan de route vond ik toch wel dat als ik normaal daar zou rondlopen, de monumenten me niet eens zouden opvallen. Maar als je de route loopt, zie je allemaal dingen die je eigenlijk nog niet eerder waren opgevallen. Alles heeft natuurlijk ook een geschiedenis en dat vind ik zeker interessant. Mijn opa wist er ook wel veel over te vertellen, wat natuurlijk ook heel handig uitkwam. Ik vind het ook zeker geschikt als een leuke activiteit voor kinderen met hun opa’s en oma’s.”

Boekje
Het boekje met de kabouterroute in Wehl is te verkrijgen bij de Oudheidkundige Vereniging Wehl en VVV Doetinchem. Op de speciaal daarvoor gemaakte website zijn meer kabouterroutes in de Achterhoek te vinden.


kabouterroute.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant