Benjamin de Groot uit Doetinchem wint de vakjuryprijs. Foto: Roel Kleinpenning
Benjamin de Groot uit Doetinchem wint de vakjuryprijs. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Hoge kwaliteit Amphion Open 2022

Cultuur

DOETINCHEM - De 28e finale van Amphion Open is er een van louter hoogtepunten. 

Door Ben Beijer

Presentator Michel van Zeist kondigt als eerste act Elles & Band aan. Elles, een singer-songwriter uit Winterswijk, heeft voor deze finale vijf muziekvrienden van haar conservatorium om zich heen. Haar eerste nummer ‘Here we go again’ is goed gekozen. Muzikanten, vocale groep en Elles blijken gelijk in hun element. Elles heeft een prachtige stem, die vooral perfect matcht met die van haar muziekvrienden in het slotnummer ‘Break up’.

Benjamin de Groot, singer-songwriter, maakte in de kleine zaal al grote indruk, maar laat in de finale zien dat hij ook op dat grote toneel helemaal op zijn plaats is. Met de prachtige humorvolle introducties van zijn verrassende liedjes zou hij hoog kunnen scoren in de intieme zalen van schouwburgen. Bij zijn eerste nummer ‘Closure’ is zijn geheel eigen geluid en gitaarspel al goed te horen. Bij het ‘Start Again’ vertelt hij gortdroog dat hij nogal verwarrend is en nooit goed weet waar het bij het schrijven van een lied heengaat. De inhoud van zijn tekst had hij zelf ook pas na twee maand begrepen. Zijn slotnummer ‘Right by my side’ wordt een ware ode aan de liefde.

Merel & James zingen vier covers. Met hun vertolking van ‘Lichtje branden’ van Suzan en Freek pakken ze gelijk de hele zaal in. James aan de vleugel, Merel met haar gitaar en beiden begenadigd met prachtige stemmen. Na een kort changement pakt ook James zijn gitaar om te vervolgen met ‘The A- team’ en ‘Smoorverliefd’ van Snelle. Hun mooie afsluitende ‘I’m Yours’ wordt beloond met een groot applaus van het dankbare publiek.

Keira Steentjes Doetinchem is net 14 jaar jong geworden en haar geweldige pianospel komt het best tot zijn recht in de klassieke muziek. Keira is een absoluut toptalent en zeer bescheiden. We zullen haar zeker in de concertzalen horen in toekomst. Met de virtuoze vertolking van Pour le piano, Prelude van Debussy, en Scherzo no 1 van Chopin betoverde zij de ademloos luisterende zaal. 

Demo Team Madnes uit Doetinchem  onder leiding van Sharona Bulten brengt in drie minuten een bom vol energie op het toneel tot explosie. Zeven meer dan enthousiaste meiden met een gedeelde passie voor dans.

Na het energieke zevental komt Miranda Rooks, singer-songwriter, op het grote podium. Een jonge vrouw met een krachtige stem en mooi gitaarspel. Zij laat direct horen dat haar teksten over dagelijkse gebeurtenissen gaan. Goed verstaanbaar Engels, waarbij ik dacht: wat zou het geweldig zijn om haar ook eens in het Nederlands te horen. Want hoe mooi is de zin in ‘Overthinking Life’: ‘We hoeven geen vrienden te zijn om vriendelijk te zijn’.
Nadat Miranda zegt: “Alles is zo klote duur tegenwoordig”, zingt ze in ‘Simple Twenty Some’: ‘alleen dromen kosten niet teveel.’ Prachtig optreden, gaan we nog veel van horen.

Chris Hero Jack brengt de slotact van de avond , een bluesy rock ‘n roll band uit Tolkamer. Geweldige frontzanger, strakke muziek van vijf muzikanten met een prachtige saxofoonpartij en een vrolijk dansende basgitarist die zo van de Canalparade lijkt te komen .

Allemaal winnaars deze editie van Amphion Open, maar de Publieksprijs gaat naar Merel & James uit Winterswijk, de Persprijs naar Miranda Rooks uit Eibergen en de Vakjuryprijs blijft in Doetinchem bij Benjamin de Groot.

Persprijs Amphion open voor Miranda Rooks uit Eibergen.
Publieksprijs Amphion open voor links Merel Geerdink en James Hu uit Winterswijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant