Foto: PR

Foto: PR

Koeien op melkveebedrijf Van Schriek vanaf najaar onder paraplu

Landbouw

ZEDDAM - Op vrijdag 1 september is er op biologisch melkveebedrijf Van Schriek een open dag naar aanleiding van de bouw van een Roundhouse. In de ronde stal lopen vanaf oktober iedere winter de 120 melkkoeien.

In de zomer lopen de koeien lekker buiten. ‘’Er is best veel denkwerk aan de bouw vooraf gegaan, maar dit past goed bij ons idee over melkveehouderij in de nabije toekomst’’, laat Wendy Evers, koeienboerin in hart en nieren, weten.

Strostal
De boerin runt het melkveebedrijf samen met haar partner Koen van Schriek, die uitlegt wat het idee van de strostal is. ‘’Het is in principe niet meer dan een grote paraplu waaronder onze melkkoeien straks elke winter vertoeven. We verspreiden elke dag een laag stro en creëren zo voor de koe een goede bodem om op te liggen. Bovendien is de stalmest die zo ontstaat ontzettend bruikbaar op het land.’’

Daarnaast geven boer en boerin aan dat het klimaat in de ronde stal voor de koeien prettig is. ‘’Dankzij de ronde open vorm ervaren de koeien geen extreme hitte of kou wanneer zij zich in de stal bevinden.’’

Biologisch
De familie boert sinds 2010 biologisch. Dat staat voor uitgangspunten zoals het niet gebruiken van bestrijdingsmiddelen en kunstmest en een verplichte weidegang voor het vee. De bouw van het Roundhouse sluit hier goed bij aan omdat de stromest die ontstaat het bodemleven ten goede komt.

De familie Van Schriek stelt de stal op 1 september open voor eenieder die deze wil bekijken en meer wil horen over het melkveebedrijf in het algemeen. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor kinderen om zich te vermaken.

Open dag
De open dag wordt georganiseerd door AgruniekRijnvallei en in aanwezigheid van enkele bedrijven en verenigingen. Het bezoeken van de open dag kan op 1 september tussen 13.00 en 18.00 uur aan de Terborgseweg 16 in Zeddam.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier