Bertine de Pater voor de zadenbibliotheek. Eigen foto

Bertine de Pater voor de zadenbibliotheek. Eigen foto

Nu ook een zadenbibliotheek in Doetinchem

Landbouw

DOETINCHEM - Bij Boerderij den Vinkenborg aan de Varsseveldseweg in Doetinchem is Bertine de Pater een zadenbibliotheek gestart.

Een zadenbibliotheek is een plek waar kosteloos zaden van groenten, kruiden en bloemen geleend en geruild kunnen worden. Tuiniers kunnen zaden die zij over hebben van het vorige seizoen, vanaf heden aanleveren bij de zadenbibliotheek. Vanaf 1 februari 2024 start het ophalen en ruilen van zaden.

Op vertrouwen 
Zadenbibliotheek Nederland is een initiatief wat gestart is in Friesland, en zich inmiddels over heel Nederland verspreid heeft. Veel zadenbibliotheken bevinden zich in een centrale bibliotheek van een dorp of stad. Maar ook steeds meer particuliere zadenbibliotheken sluiten zich aan. Deze bibliotheken bevinden zich aan huis bij particulieren. Zo ook de zadenbibliotheek in Doetinchem. De zadencollectie bestaat uit zaden die terug gebracht zijn door leners die geoogst hebben uit hun eigen tuin, of zaden die over zijn van aangekochte zaden.In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn, er zijn geen boetes, de bibliotheek werkt vanuit 100 procent vertrouwen. De zaden die men leent, worden gezaaid in eigen tuin. Van de planten die opkomen, worden van de mooiste plant zaden geoogst en weer gedeeld met de bibliotheek. De zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.Bertine was meteen enthousiast toen ze met het concept Zadenbibliotheken in contact kwam. “Van beroep ben ik kynologisch instructeur (hondengedragsdeskunige), maar daarnaast ben ik graag bezig in de moestuin en bloementuin. Met onze komst naar boerderij Den Vinkenborg, kan deze passie uitgebreid worden. Ik deel dit graag met de inwoners van Doetinchem. Op je eigen balkon of in je tuin, genieten van je zelf gekweekte groenten of bloemen, daar hoop ik veel mensen enthousiast voor te maken. Zo zorgen we gezamenlijk voor meer biodiversiteit, puur voedsel en het in stand houden van fantastische groenten en bloemen soorten.”

Vanaf 1 februari is het mogelijk om kosteloos zaden op te halen of te ruilen.Vanaf heden is het mogelijk om zaden in te leveren. Daardoor kan er met een bredere collectie gestart worden in februari. Bertine: “Breng de zaden die je over hebt langs bij de zadenbibliotheek. “Bertine verpakt de zaden in porties en geschikte zakjes met labels, die overzichtelijk gepresenteerd zullen worden. De zadenbibliotheek werkt met gifvrije, biologische en gentech vrije zaden.

Inleveren
Inleveren kan vanaf 1 november tot 1 februari. Er staat een bak voor het inleveren van de zaden. Ophalen, ruilen en inleveren: 1 februari tot 1 april tussen 08.00 - 17.00 en 1 april tot 1 oktober van 08.00 tot 19.00 uur. De zadenbibliotheek bevindt zich aan de Varsseveldseweg 234 in Doetinchem. Het groene schuurtje aan de weg is vrij toegankelijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant